medlabnews.gr iatrikanea
Όπως εξηγούν, τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ειδικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, είναι πιθανό να νοσήσει ξανά κάποιος δυο με τρεις μήνες μετά την πρώτη εκδήλωση της Covid. Την ίδια στιγμή, εργαστηριακή έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, είναι λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την Όμικρον, σε σχέση με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων υποχωρούν μέσα στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά ότι η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα τους αποτελεσματικά, ώστε να εξουδετερώνουν πλέον την Όμικρον.
Πότε όμως πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση;
Και τι ισχύει για όσους νοσούν πριν τον εμβολιασμό ή και μετά από αυτόν;
Νόσησα με κοροναϊό: Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο -Οι 5 περιπτώσεις
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εκδώσει επίσημες οδηγίες για όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για κάθε μια από τις 5 πιθανές περιπτώσεις είναι τα εξής:
1η περίπτωση: Νόσηση μετά από ολοκληρωμένο εμβολιασμό
Για την περίπτωση που κάποιος έχει ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό του με δυο δόσεις των Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νοσήσει στη συνέχεια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:
εμβολιασμό 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
2η περίπτωση: Νόσηση μετά τον εμβολιασμό με J&J
Η δεύτερη περίπτωση αφορά όλους όσοι έκαναν το μονοδοσικό της J&J και νόσησαν στη συνέχεια. Γι’ αυτή την κατηγορία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει:
εμβολιασμό 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή νέα δόση J&J
3η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό (Α)
Στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό προτού κάνει τις πρώτες δόσεις -ή τη μόνη δόση- του εμβολίου τότε θα πρέπει να κάνει τα εξής:
Μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson
Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση, τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J, ή μισή δόση moderna
4η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό (Β)
Το τέταρτο σενάριο είναι η νόσηση πριν τον εμβολιασμό και η χρήση άλλου εμβολίου (όχι J&J). Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει πριν τον εμβολιασμό του, μπορεί να ακολουθήσει και το εξής σχήμα:
Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna, ή AstraZeneca
Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση, τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
5η περίπτωση: Νόσηση μετά την πρώτη δόση εμβολίου
Για τις περιπτώσεις όπου κάποιος/α νοσεί μετά την πρώτη εμβολίου (Pfizer, Moderna ή AstraZeneca), τότε θα πρέπει να ακολουθεί τα εξής βήματα:
Εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά από τη 2η δόση, με μια δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
Οι γενικές οδηγίες για την αναμνηστική δόση
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Συγκεκριμένα:
Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 3 μήνες.
Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της J&J, ή μισή δόση Moderna, μετά από 2 μήνες.
Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με J&J, δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.
*Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες για την αναμνηστική δόση εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου