Δημόπουλος: Η νόσος Ομικρον είναι πιο ήπια και σε ΜΗ εμβολιασμένους. Τι είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δημόπουλος: Η νόσος Ομικρον είναι πιο ήπια και σε ΜΗ εμβολιασμένους. Τι είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων λόγω Όμικρον το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτη

medlabnews.gr iatrikanea

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική πορεία της χώρας και σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων λόγω Όμικρον 2 το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτη. Όπως σημείωσε το στέλεχος της Όμικρον 2 κυριαρχεί και το ζήτημα είναι κατά πόσο η ανοσία από αυτήν την παραλλαγή θα μπορεί να φρενάρει την πανδημία.

«Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ο ιός, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, δε θα βρίσκει περάσματα για να συνεχίσει το κύμα», πρόσθεσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ηλικιωμένο άτομο, με συννοσηρότητες, που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός, έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον

Επιτάχυνση εμβολιασμών
«Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.
«Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους» είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική» διευκρίνισε.
«Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self test και τα rapid test έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε» εξήγησε ο καθηγητής.
Ζήτησε να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες προσλήψεων και τοποθετήσεων των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η επιλογή λόγω της νόσησης του προσωπικού των νοσοκομείων. «(Οι ειδικευόμενοι – ειδικευμένοι) είναι αρκετές εκατοντάδες στα νοσοκομεία της Ελλάδας» σημείωσε.

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.

Όσο αφορά στην χορήγηση της τέταρτης δόσης, ο πρύτανης σημείωσε ότι αυτό που ισχύει ακόμη είναι ότι έχει ένδειξη σε αυτές τις ομάδες των ατόμων που έχουν μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο ή που έχουν μεγάλη πιθανότητα να την χάσουν γρήγορα, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή άλλες θεραπείες που εμποδίζουν την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσο αφορά τα δεδομένα της τέταρτης δόσης. Αν η πανδημία επιμένει ή έχουμε κάποια έξαρση, τότε μπορεί η τέταρτη δόση να χορηγηθεί αργότερα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ως πλέον αναμνηστική δόση. Το ζητούμενο είναι η πανδημία να γίνει μια εποχική ιογενής λοίμωξη όπως είναι η γρίπη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ελπίζουμε μια φορά τον χρόνο. Υπάρχουν και οι προσπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν εμβόλια που να χορηγούνται μια φορά τον χρόνο» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

«Η λογική λέει ότι καμία πανδημία δεν κράτησε για πάντα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος σε σχέση με το πότε μπορεί να έρθει το τέλος της covid-19. «Συνεπώς η ύπαρξη εμβολίων και φαρμάκων, η καλύτερη γνώση του τρόπου μετάδοσης, τα μέτρα που παίρνουμε, συνάδουν προς το γεγονός ότι η πανδημία αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν αυτή θα είναι μέχρι το καλοκαίρι ή αν παραταθεί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι "έχουμε τα πρωτεϊνικά εμβόλια  Novavax που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους". 

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη. 

"Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού".

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κοροναϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων