επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο ακούμε γύρω μας για ανθρώπους τους περιβάλλοντός μας που βγαίνουν θετικοί στο τεστ του κοροναϊού. Αρκετοί μπορεί να μην είχαν ασθενήσει όλο το διάστημα της πανδημίας και να ασθενούν πρώτη φορά.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός είναι πλέον υπερμεταδοτικός, κολλάει πάρα πολύ εύκολα, ξεπερνά τα εμβόλια αλλά το καλό είναι ότι η πλειοψηφία περνά την ασθένεια στο σπίτι. Φυσικά είναι και αυτοί που είχαν κολλήσει με παλαιότερη παραλλαγή του κοροναϊού Αλφα ή Δέλτα και ξανά νοσούν με Ομικρον.
Κάποιοι λένε. Και τι έγινε; Σαν τη γρίπη έχει γίνει.
Δυστυχώς στην πλειοψηφία που νοσούν φαίνεται ότι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από μια γρίπη. Ο πυρετός είναι υψηλός, η καταβολή δυνάμεων μεγάλη και το κυριότερο μπορεί το τεστ να γίνεται αρνητικό αλλά τα συμπτώματα ανοσμία, βήχας, αλλά και η καταβολή δυνάμεων μπορεί να κρατά για εβδομάδες. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι και από τη γρίπη πεθαίνει κάθε χρόνο κόσμος και από τον κοροναϊό συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Επίσης πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα,
- μπούκωμα,
- πονόλαιμο,
- ρινική καταρροή,
καλό θα είναι να μην τα θεωρήσετε ένα απλό συνάχι όπως θα κάνατε παλιότερα αλλά να ελεγχθείτε και να αποφύγετε την επαφή με άλλους για να περιορίσετε την μετάδοση του ιού, εφόσον είστε φορέας του στελέχους Όμικρον.
Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, τα παρακάτω είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον:
- Ενόχληση στο λαιμό
- Πόνος στην πλάτη
- Ρινική καταρροή/συμφόρηση
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Πόνοι στο σώμα
Ο Ryan Noach – διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον.
Διαφορά γρίπης και κοροναϊού
Ηπιότερη νόσο
Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο επειδή η λοίμωξη περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, δείχνουν οι τελευταίες μελέτες.
«Βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι η Όμικρον μολύνει το ανώτερο τμήμα του σώματος. Σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία» δήλωσε την Τρίτη ο Αμπντί Μαχαμούντ, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πρόκειται για «καλά νέα», επισήμανε.
Δεδομένα από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η Όμικρον είναι έως και 80% λιγότερο πιθανό από τη Δέλτα να οδηγήσει στο νοσοκομείο, όμως το γιατί συμβαίνει αυτό παρέμενε ως τώρα ασαφές.
Μια πληθώρα νέων μελετών σε πειραματόζωα και ανθρώπινους ιστούς υποδεικνύει τώρα ότι η μειωμένη παθογένεια της Όμικρον σχετίζεται με τις ανατομικές προτιμήσεις της νέας παραλλαγής.
Σε ποντίκια και σε χάμστερ, η Όμικρον προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του πανδημικού κοροναϊού, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη ομάδα Ιαπώνων και Αμερικανών ερευνητών. Τα συμπτώματα της Όμικρον ήταν γενικά ηπιότερα και η λοίμωξη περιοριζόταν κυρίως στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία.
Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Βρίσκεται ωστόσο σε συμφωνία με άλλες αδημοσίευτες έρευνες σε ποντίκια και χάμστερ, όπως αυτή, αυτή και αυτή.
«Η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως πρόκειται για ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα» δήλωσε στους New York Times o Ρόλαντ Έλις, υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία έδειξε ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των πνευμόνων 10 φορές πιο αργά από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.
Τα πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα ανθρώπινων πνευμόνων, έδειξαν επίσης ότι, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα στους βρόγχους, τους αεροφόρους σωλήνες που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες.
Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο λόγος που η Όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται έντονα στο κατώτερο αναπνευστικό ίσως είναι ότι έχει μειωμένη ικανότητα πρόσδεσης στην πρωτεΐνη TMPRSS2 που υπάρχει σε πολλά από τα κύτταρα των πνευμόνων.
Εφόσον επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, τα ευρήματα δείχνουν να εξηγούν γιατί η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ίσως η προτίμηση που δείχνει η Όμικρον στο ανώτερο αναπνευστικό να είναι η εξήγηση και για την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, αφού αυξάνεται, τουλάχιστον δυνητικά, ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που εκπνέει ο ασθενής.
Αυτό πάντως παραμένει ανεπιβεβαίωτο, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλα χαρακτηριστικά του ιού, όπως για παράδειγμα το πόσο επιζεί στον αέρα.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου