medlabnews.gr iatrikanea
«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας το 90% των ασθενών με Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: «Στο σπίτι του καθενός τελειώνει η πανδημία. Στο νοσοκομείο παλεύουμε να σώσουμε ζωές».
«Οι επιλογές και η υπευθυνότητα που θα δείξουμε τώρα θα καθορίσουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας και το κατά πόσο θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις του ιού. Για να τελειώσει η πανδημία πρέπει να υπάρξει παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη σε υψηλό ποσοστό» ανέφερε ο καθηγητής.
«Πρέπει να κάνουμε αρκετές δόσεις εμβολίων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Covid-19 σαν ένα κρύωμα» είπε χαρακτηριστικά
Η επικίνδυνη θεωρία
Οι δηλώσεις του κ. Γαλιατσάτου έρχονται ως απάντηση σε μια πολύ επικίνδυνη άποψη που έχει αναπτυχθεί τελευταία, σύμφωνα με την οποία η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, μπορεί να… είναι η λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.
Πολλοί, αντιεμβολιαστές και μη αναρωτιούνται μήπως είναι προτιμότερο να νοσήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν με φυσικό τρόπο τα αντισώματα. Ωστόσο, όπως και το κ. Γαλιατσάτος, έτσι κι άλλοι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους.
«Έχω ακούσει αρκετές τρομακτικές ιστορίες για πάρτι στα οποία ο κόσμος προσπαθεί να μολυνθεί. Δεν είναι καθόλου ασφαλές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Μαρία βαν Κερκάβε, τεχνική υπεύθυνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19. Επισήμανε ότι, παρόλο που η Όμικρον συχνά δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, η πιθανότατα να αρρωστήσει κανείς βαριά είναι «πραγματική». «Αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είσαι μεγάλης ηλικίας, αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο, μπορεί να πεθάνεις» είπε η Κερκάβε.«Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα, όμως το αφήγημα ότι πρόκειται για κοινό κρυολόγημα δεν είναι αληθές. Το αφήγημα ότι είναι απλά ήπιο δεν στέκει» προειδοποίησε. Ανεκδοτολογικές αναφορές από αρκετές χώρες εμφανίζουν ορισμένους να προσπαθούν να μολυνθούν προκειμένου να αποκτήσουν φυσική ανοσία ή να αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από μελλοντικές εκδηλώσεις.
Η Σουηδία έλαβε ήδη μέτρα απαγορεύοντας τα λεγόμενα κορονοπάρτι, ανέφεραν τοπικά μέσα στις 23 Δεκεμβρίου. Η εσκεμμένη μόλυνση τιμωρείται έως και με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, μεταδίδεται όμως τόσο ευρέως ώστε μπορεί να προκαλέσει περισσότερα σοβαρά κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς. Πρόσφατα δεδομένα από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία ή να υποκύψουν στην Όμικρον. «Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούν, όμως το αργότερα είναι καλύτερο» δήλωσε στο Reuters η ιολόγος Μισέλ Νούσεντσβαϊγκ του Πανεπιστημίου «Ροκφέλερ» στη Νέα Υόρκη. «Γιατί; Επειδή αργότερα θα έχουμε καλύτερα και πιο ευρέως διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια». Κίνδυνος για τους άλλους Ακόμα και τα άτομα που ασθενούν ελαφρά από την Όμικρον μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους, επισήμανε η Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου του Γέιλ. «Μπορεί να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον πιο ευάλωτο» συμφώνησε η δρ Κερκόβε του ΠΟΥ.Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Όμικρον είναι άγνωστες Οι προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν επίμονα σοβαρά συμπτώματα, γνωστά ως long Covid.«Ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των λοιμώξεων με Όμικρον […] που θα καταλήξουν να ζουν με long Covid» είπε η δρ Ιβασάκι του Γέιλ.
«Ο κόσμος που υποτιμά την Όμικρον ως ήπια θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που μπορεί να επιμείνει για μήνες ή χρόνια». Άγνωστο επίσης παραμένει αν η Όμικρον προκαλεί τα «σιωπηλά» συμπτώματα που αναφέρονται με άλλα στελέχη, όπως εμφάνιση αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς, προβλήματα στο σπέρμα και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου