Αυστραλός Βιοστατιστικός εξηγεί γιατί είναι περισσότεροι οι εμβολιασμένοι κατά COVID-19 στις ΜΕΘ; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυστραλός Βιοστατιστικός εξηγεί γιατί είναι περισσότεροι οι εμβολιασμένοι κατά COVID-19 στις ΜΕΘ;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται περισσότεροι εμβολιασμένοι κατά COVID-19.

medlabnews.gr iatrikanea 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ICU), σε αυτήν τη συγκυρία, στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία τουλάχιστον, νοσηλεύονται περισσότεροι εμβολιασμένοι κατά COVID-19.

Αν απομονώσουμε αυτό το δεδομένο, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να κανείς να παραπληροφορήσει σχετικά και με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων χρησιμοποιώντας μέρος της «όλης εικόνας».

Αλλά, ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην εντατική, σε απόλυτο αριθμό, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της πραγματικότητας, τονίζουν οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας και εξηγούν:

Αν δει κανείς τα στοιχεία των ICU της Νέας Νότιας Ουαλίας, από 26 Νοεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου, 215 διπλά εμβολιασμένοι νοσηλεύτηκαν, έναντι 55 μη εμβολιασμένων.

Ωστόσο, οι 215 αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 0,1% των κρουσμάτων που αφορούσαν πλήρως εμβολιασμένους την περίοδο αυτή, ενώ οι 55 ήταν 1,5% των μη εμβολιασμένων, αντίστοιχα.

Σιγά τη διαφορά θα πουν κάποιοι. Αλλά αν αυτή «μεταφραστεί» σε πιθανότητες για να ενταχθεί κάποιος την εντατική με COVID-19 ήταν 1 στους 1.000 για πλήρως εμβολιασμένους, έναντι 15 στους 1.000 για τους μη εμβολιασμένους, δηλαδή, 15 φορές περισσότερο.

«Το βασικό σημείο … δεν είναι τόσο πολύ το ποσοστό αυτών στην εντατική που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε στο ABC ο Ian Marschner, καθηγητής Βιοστατιστικής στο University of Sydney.

«Το βασικό ερώτημα, στην πραγματικότητα, είναι σε ποιο βαθμό ο αριθμός μη εμβολιασμένων υπερ-αντιπροσωπεύεται στην εντατική; Και σε ποιο βαθμό οι εμβολιασμένοι υπό-αντιπροσωπεύονται;».

«Και η σχέση αυτών των δύο σου δίνει πραγματικά την πληροφορία για το αν ο εμβολιασμός προστατεύει από το να βρεθεί κάποιος στην εντατική».

Επί τούτου, όσον αφορά τη Βικτώρια, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Πολιτείας, οι μη εμβολιασμένοι αντιστοιχούσαν στο 22,8% των νοσηλευόμενων και στο 35,8% όσων ήταν στην εντατική.

Λιγότεροι θα βιαστούν να πουν πολλοί. Αλλά, οι μη εμβολιασμένοι αντιστοιχούν σε μόλις 6% του πληθυσμού της Πολιτείας.

Έστω ότι ο πληθυσμός που μπορεί να εμβολιαστεί είναι 6 εκατ. και ότι ήταν συνολικά 100 άτομα στην εντατική, 

οι 36 σχεδόν «προέρχονταν» από 360.000 άτομα (υπερ-αντιπροσώπευση βάσει των δηλώσεων του καθηγητή Marschner) 

και οι άλλοι 64 από 5.640.000 (υπό-αντιπροσώπευση).

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι κάποιος που νοσεί με COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανό να εισαχθεί στο νοσοκομείο ή την εντατική αν δεν έχει εμβολιαστεί και είναι πολύ λιγότερο πιθανό αν έχει κάνει και τις 3 δόσεις του εμβολίου», επεσήμανε η ενημέρωση.

Επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της COVID-19 στη Βικτώρια, Jeroen Weimar, ανέφερε προ ημερών ότι από το 1/3 (1/4 πλέον) του πληθυσμού της Βικτώριας που είχε εμβολιαστεί με 3 δόσεις, λιγότερο από 6% «αντιπροσωπευόταν» στον αριθμό όσων ήταν στην εντατική, δηλαδή κάτω από 6 άτομα από τα 2.000.000.

«Θεμελιωδώς», τόνισε, «ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς να βρεθεί κανείς στους αριθμούς των νοσηλευομένων και να αποφύγει να βρεθεί στην εντατική».

Αλλά και η υπουργός Υγείας του Κουίνσλαντ ανέφερε ότι από το σύνολο των θανάτων, το 20% με 30% αφορούν μη εμβολιασμένους, παρότι αυτοί αντιστοιχούν στο 8% του πληθυσμού.

Οι ειδικοί τονίζουν, πως είναι σημαντικό να μη διαβάζουμε μεμονωμένα στοιχεία για την πανδημία, ειδικά στα social media, που προσπαθούν να «αποδείξουν» ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά. Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά προσφέρει πολύ σημαντική προστασία, έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, ειδικά με την 3η δόση, έναντι της «Όμικρον», όπως αναφέρουν τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα.

«Πολύ σπάνια περιστατικά, όπως να νοσήσει κάποιος σοβαρά ακόμη και όταν είναι διπλά εμβολιασμένος, θα συμβούν», δήλωσε στο ABC, ο Stephen Warrilow, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Austin Hospital της Μελβούρνης, ειδικά όταν αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, όπως με τη νέα παραλλαγή.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που, δυστυχώς, σημαίνει ότι κάποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19 ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όσοι έχουν λάβει κάποιο μόσχευμα, αυτοί που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και ορισμένοι με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι η παχυσαρκία, η ηλικία, καρδιακές παθήσεις και νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), σύμφωνα την Jaya Dantas, καθηγήτρια Διεθνούς Υγείας στο Σχολή Δημόσιας Υγείας στο University Western Australia.

Ο καθηγητής Marschner, από το στο University of Sydney, διευκρίνισε ακόμη ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις εξάρσεις «Δέλτα» και «Όμικρον»: Το ποσοστό των μη εμβολιασμένων. Το Σεπτέμβριο, όταν η «Δέλτα» ήταν στην κορύφωσή της στη Νέα Νότια Ουαλία, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού, που μπορούσε να κάνει εμβόλιο κατά της COVID-19, είχε κάνει και τις δύο δόσεις. Για τη Βικτώρια, αντίστοιχα, στα μέσα Οκτωβρίου, λιγότερο από το 70% του πληθυσμού 16 ετών και άνω είχε κάνει και τις δύο δόσεις.

Όταν «έφτασε» στην Αυστραλία η «Όμικρον» προς τα τέλη Νοεμβρίου, πάνω από το 85%, αυτών που μπορούσαν, είχαν εμβολιαστεί πλήρως και έκτοτε ανήλθε σε πάνω από 90%. «Καθώς ακόμη αυξανόταν το ποσοστό εμβολιασμένων, από πολύ χαμηλά επίπεδα σε πολύ υψηλότερα, αναμέναμε ότι μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν στην εντατική», είπε.

Η καθηγήτρια Dantas σημείωσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε την «ευρύτερη εικόνα», η οποία είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δε νοσούν σοβαρά από COVID-19.

Σημαντικό είναι επίσης, λένε οι επιστήμονες, πόσος καιρός παρήλθε από τότε που έκανε κανείς και τις δύο δόσεις, καθώς όσο περισσότερος περνά τόσο μειώνεται το επίπεδο προστασίας, ειδικά από τους 5 μήνες και έπειτα. Αυτοί που εμβολιάστηκαν νωρίς πέρυσι, όπως οι ηλικιωμένοι, ήταν στην ομάδα κινδύνου, γι’ αυτό και ήταν/είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν με την 3η δόση, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Η «Όμικρον», μάλιστα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είναι πιο πιθανό να «ξεφεύγει» από τα δύο εμβόλια περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό να μεγιστοποιήσει κανείς την προστασία, το συντομότερο δυνατόν, με το booster. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Greg Hunt, αναμένεται σύντομα κάποιος να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και στην Αυστραλία μόνο αφού έχει κάνει και τις 3 δόσεις.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων