Εγώ δεν μιλώ για άρση μέτρων, αλλά λέω πως αντιμετωπίζουμε τον ιό με ψηλά το κεφάλι και έξω από το σπίτι μας», είπε ο καθηγητής «Βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Έχουμε καθημερινά κατά μέσο όρο 15-18 θανάτους λιγότερους σε σχέση με προ δύο εβδομάδες», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας την Δευτέρα, στον ΑΝΤ1, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κοροναϊού στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχει αποκλιμάκωση και του έτερου λεγόμενου «σκληρού» δείκτη, που αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «επιμένουν τα κρούσματα σε 17.000-18.000 με 20.000 την ημέρα, αλλά πολλά είναι «τζούφια», καθώς η Όμικρον είναι πολύ ήπια, ιδίως σε εμβολιασμένους που προσβάλλονται από αυτήν».
Σχετικά με την άρση περιορισμών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως «εγώ δεν μιλώ για άρση μέτρων, αλλά λέω πως αντιμετωπίζουμε τον ιό με ψηλά το κεφάλι και έξω από το σπίτι μας. Αυτό δεν σημαίνει άρση μέτρων, αλλά αντιμετώπιση της κατάστασης με εστιασμό των μέτρων, με παράλληλη λειτουργία κοινωνίας και οικονομίας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Όπως είπε, αυτό έχει εκφάνσεις σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητας, λέγοντας ενδεικτικά πως «στα γήπεδα, αν αυξηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι φίλαθλοι να συμπιέζονται, ο ένας επάνω στον άλλον».
Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται στην Αττική, η επικράτηση της Όμικρον είναι καθολική, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης επικαλούμενος στοιχεία από τα λύματα και τα κλινικά δείγματα.
Παρέπεμψε σε σταδιακή άρση των μέτρων από το Μάρτιο, «καθώς περιμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση, υπό την αίρεση ότι δε θα έχουμε νέα παραλλαγή». «Πάμε σε καλό Πάσχα και σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι» τόνισε.
Σύμφωνα με μ τον κ. Θωμαΐδη, η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται συνεχώς όσον αφορά τα λύματα της Αττικής. «Θα αρχίσουμε αυτή την εβδομάδα με μείωση περίπου 25%. Η Αττική έχει το 26% των κρουσμάτων πανελληνίως σιγά σιγά το νούμερο μειώνεται… Αυτό σημαίνει ότι η Αττική πάει πολύ καλύτερα από άλλες περιοχές. Έχουμε σταδιακή μείωση εισαγωγών στις ΜΕΘ και αποκλιμάκωση των απωλειών». Πρόσθεσε πάντως ότι «γενικά η θετικότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδα πάνω από 5%, γι αυτό χρειάζεται ακόμα προσοχή με τήρηση των μέτρων».
«Σε δύο εβδομάδες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να δούμε και απώλειες κάτω από 50. Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά το Μάρτιο» σημείωσε.
Για τους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε πάντως ότι πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα, καθώς είναι δυνάμει σε κίνδυνο
«Όχι» στους όρθιους στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά και στα καρναβάλια είπε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ για τη μάσκα είπε ότι πρέπει να τη φοράμε και το Πάσχα. Παρέπεμψε σε χαλάρωση των μέτρων από τον Απρίλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου