Έρχεται έλλειψη σε κρέατα και γαλακτοκομικά. Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν έχουν να τα ταϊσουν. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχεται έλλειψη σε κρέατα και γαλακτοκομικά. Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν έχουν να τα ταϊσουν.

 medlabnews.gr iatrikanea

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος, με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο. Oρατός ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα. «Η τιμή των πουλερικών έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι. 

Στο χοιρινό κρέας η αύξηση αγγίζει το 30%, ενώ στο μοσχάρι η αύξηση που είχε ήδη ξεπεράσει το 15%, τώρα έχει φτάσει το 20%- 25%», είπε ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. 

 Σχεδόν ένα μήνα πριν από το Πάσχα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αμνοερίφια, σημειώνοντας ότι αν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η τιμή τους ήταν κατακόρυφα μειωμένη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει αρχίσει κι αυτή σιγά-σιγά να ανεβαίνει. «Σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (Μάρτιος) αυτή την ώρα το αρνί και το κατσίκι πωλείται κατά περίπου 15% ακριβότερα ωστόσο, όσο πλησιάζει όμως το Πάσχα η αύξηση θα είναι ισοδύναμη με τα υπόλοιπα κρέατα. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή στο αρνί και το κατσίκι θα είναι τσιμπημένη κατά τουλάχιστον 20% και σίγουρα θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό, όταν το Πάσχα του 2021 η τιμή τους ξεκινούσε από τα 8,50 ευρώ το κιλό», εκτίμησε. Σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν, ενώ όσα μένουν ζωντανά, απειλούνται να πεθάνουν από την ασιτία… 

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει, πλέον, την ορεινή αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, αφού οι κτηνοτρόφοι του νησιού, απογοητευμένοι, τονίζουν πλέον πως έφτασαν στο σημείο να σφάζουν τα ζώα τους για να μην πεθάνουν από ασιτία, επειδή το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, την ώρα που και τα αποθέματα ζωοτροφών στον τόπο μας βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Δεν υπάρχει πια ίχνος αισιοδοξίας στο νησί μας και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, το Πάσχα θα έρθει με το αρνάκι και το κατσικάκι να βρίσκονται σε αφθονία στα τσιγκέλια των κρεοπωλών στην Κρήτη, αφού σφάζονται κατά χιλιάδες. Αλλά όταν θα έρθει το καλοκαίρι, οι καταναλωτές δε θα μπορούν εύκολα να βρουν ούτε αμνοερίφια, ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στην ΚΡΗΤΗ ΤV ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης: «Εμείς έχουμε πραγματικά έναν πόλεμο εδώ. Έναν ακήρυχτο στην ουσία πόλεμο, ο οποίος στην κοινωνία θα επιφέρει και ανθρώπινες απώλειες. Έφτασε στο τέλος του ο πρωτογενής τομέας και, δυστυχώς, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα»!

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε ποσοστό που έχει μέσα σε 20 μέρες ξεπεράσει το 200%!

Οι πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους, σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση, αλλά και τη βαρυχειμωνιά, έχουν οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς στο Ρέθυμνο στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου σε ποσοστό μέχρι στιγμής άνω του 50%.

«Το ζωικό κεφάλαιο αναγκαστικά θα εξαλειφθεί», σύμφωνα με τον Γιώργο Βενιεράκη. «Γιατί τα ζώα δεν μπορούμε να τα ταΐσουμε, όταν την ίδια ώρα δεν μπορούμε και να τα πουλήσουμε, διότι έχει φρακάρει η αγορά από την προσφορά που υπάρχει τώρα στα πρόβατα. Και υπάρχει τεράστια προσφορά γιατί θέλει να τα ξεφορτωθεί ο κόσμος. Θα τα αφήσουμε να ψοφήσουν από την πείνα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, στην κρητική αγορά τα αποθέματα ζωοτροφών και δη του καλαμποκιού τείνουν να μηδενιστούν. Τα εργοστάσια παραγωγής επέβαλαν πλαφόν 10 τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη, ζητώντας πληρωμές τοις μετρητοίς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, σε πρόσφατη επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό μιλούσε για την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι. Σε δύο με τρεις ημέρες θα ξεμείνουμε εντελώς, με αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής ζωοτροφών, αλλά και τη μη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται ότι δε θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και κρέατος, διότι τα ζώα θα πεθαίνουν από υποσιτισμό», σύμφωνα με την επιστολή αλλά και τις δηλώσεις του στη «Νέα Κρήτη».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο Γιώργος Βενιεράκης ήταν κατηγορηματικός: «Το καλαμπόκι είχε 188 ευρώ ο τόνος τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα έχει 530 ευρώ ο τόνος, για να καταλάβετε τι αυξήσεις έχουν επέλθει. Πάντως, εμείς θα διαλύσουμε και θα πάρουμε και μαζί μας και πάρα πολλούς άλλους κλάδους. Μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει μια αυξημένη τιμή στο αρνί, αλλά θεωρώ ότι θα υπάρχει επάρκεια. Αλλά το καλοκαίρι δε θα υπάρχει αρνί. Και δε θα ξαναφάει και ο κόσμος αρνί από ’δω και πέρα όπως είναι τα πράγματα, αν δεν αλλάξουν. Θα το βλέπει με το… κιάλι στη βιτρίνα, όπως βλέπουμε εμείς τους αστακούς»!

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τους πολίτες σε ξεσηκωμό και την κυβέρνηση να αλλάξει τώρα «γραμμή πλεύσης», πριν ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης «εκπνεύσει».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων