Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, η Ουκρανία φιλοξενούσε πάνω από 76.000 ξένους φοιτητές από το 2020, όπως μεταδίδει το BBC.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των φοιτητών αυτών είναι από την Αφρική, με τον μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από τη Νιγηρία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, ενώ η Ινδία έχει το υψηλότερο ποσοστό, με περισσότερους από 20.000 φοιτητές.
Οι φοιτητές - που σπουδάζουν σε πεδία όπως η ιατρική, σε πολυτεχνικές σχολές και στο ευρύτερο πεδίο των επιχειρήσεων - αποτελούν σημαντικό κομμάτι και της οικονομίας της χώρας.
Ωστόσο σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή, χιλιάδες από αυτούς έχουν τραπεί σε φυγή, εκατοντάδες παραμένουν παγιδευμένοι και πολλοί παραμένουν αβέβαιοι για το αν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Οι λόγοι που κάνουν την Ουκρανία ελκυστική στους Αφρικανούς φοιτητές
Η Ουκρανία απευθύνεται εδώ και πολύ καιρό σε ξένους φοιτητές, κάτι που μπορεί να αναχθεί στη σοβιετική εποχή, όταν υπήρχε μεγάλη επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένη στόχευση στην προσέλκυση φοιτητών από αφρικανικές χώρες που απέκτησαν πρόσφατα την ανεξαρτησία τους.
Ερχόμενοι στο σήμερα, τα πανεπιστήμια της Ουκρανίας θεωρούνται πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα τα δίδακτρα για τις σπουδές είναι βατά, οι όροι για απόκτηση βίζας απλοί και παρέχεται η δυνατότητα μόνιμης διαμονής.
Σχετικά με την ποιότητα των σπουδών και το κατά πόσο "μετράνε" τα πτυχία των ουκρανικών πανεπιστημίων μίλησε στο BBC ο Πάτρικ Εσουγκούνουμ, ο οποίος εργάζεται για έναν οργανισμό που βοηθά τους φοιτητές της Δυτικής Αφρικής που θέλουν να σπουδάσουν στην Ουκρανία. "Τα ουκρανικά πτυχία είναι ευρέως αναγνωρισμένα και προσφέρουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης" είπε και εξήγησε συγκεκριμένα το λόγο για τον οποίο οι ιατρικές σπουδές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς: "Πολλοί φοιτητές Ιατρικής, ιδιαίτερα, θέλουν να πάνε εκεί καθώς οι ιατρικές εγκαταστάσεις τους είναι υψηλού επιπέδου.
Ο Desmond Chinaza Muokwudo, Νιγηριανός φοιτητής ο οποίος γράφτηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην πόλη Ντνίπρο πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, είπε ότι βρέθηκε εκεί λόγω των χαλαρών απαιτήσεων εισδοχής και το φθηνό κόστος ζωής σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μπορεί πολλά μαθήματα να προσφέρονται στα αγγλικά, αλλά η εκμάθηση της ουκρανική γλώσσας, έστω στα βασικά της σημεία, επιλέγεται από πολλούς φοιτητές.
Θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από Ουκρανούς στα σύνορα
Περισσότεροι από 10.000 άλλοι Αφρικανοί φοιτητές κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση και να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την ΕΕ.
Πολλές είναι οι αναφορές αλλά και τα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν Ουκρανούς αξιωματούχους να εξαπολύουν ρατσιστικές επιθέσεις σε αφρικανούς φοιτητές και να τους εμποδίζουν να περάσουν τα σύνορα.
κατοντάδες φοιτητές πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς αριθμοί.
Πού βρίσκονται τώρα οι φοιτητές που εκτοπίστηκαν;
Ο Christophe, ένας 22χρονος Καμερουνέζος φοιτητής, μίλησε στο BBC μέσα από ένα υπόγειο στη Χερσώνα, η οποία έχει καταληφθεί πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Όταν αρχίζουν οι βομβαρδισμοί, μπαίνουμε μέσα, είναι μια πολύ μικρή τρύπα», είπε ενώ οι μάχες μαίνονταν ακόμη.
Είπε ότι τώρα ήταν σχετικά ήρεμα, αλλά υπήρχε lockdown κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν επιτρεπόταν σε περισσότερα από δύο άτομα να είναι μαζί έξω.
Ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών του, δεν μπορεί να φανταστεί πως θα καταφέρει να συνεχίσει μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ άλλοι φοιτητές, επίσης εγκλωβισμένοι σε υπόγεια στη Χερσώνα θέλουν απλά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Εκεί, δεν έχουν ούτε φως, ούτε νερό.
Σε ποιες ενέργειες προχώρησαν οι κυβερνήσεις; Η Ουκρανία διέκοψε όλες τις μη στρατιωτικές πτήσεις όταν ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη χώρα, με ορισμένες να οργανώνουν πτήσεις πίσω στην πατρίδα τους σε όσους καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.
Η Γκάνα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που καλωσόρισε στο σπίτι μια ομάδα φοιτητών της στην Ουκρανία την Τρίτη.
Η Νιγηρία είπε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της και θα ναυλώσει πτήσεις για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ουκρανία είπε στο BBC ότι έπρεπε να φύγει από την Ουκρανία για τη δική του ασφάλεια, αλλά ότι εργαζόταν σκληρά για να εξασφαλίσει την έξοδο Νοτιοαφρικανών και άλλων ξένων από τη χώρα.
Οι πρεσβευτές της Νότιας Αφρικής τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία έχουν επίσης πάει στα σύνορα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περάσουν, είπε.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για Αφρικανούς και Ασιάτες πολίτες που διαφεύγουν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της.
Σε ένα tweet, ο Dmytro Kuleba είπε ότι οι αρχές «εργάζονται εντατικά» για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη διέλευση Αφρικανών και Ασιατών φοιτητών.
Υπάρχει μέλλον για αυτούς και τις σπουδές τους στην Ουκρανία;
Έχοντας επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευσή τους στην Ουκρανία, πολλοί φοιτητές διχάζονται μεταξύ της επιστροφής στο σπίτι ή της παραμονής στην Ευρώπη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Παράλληλα, αντιμετώπιζουν ένα ακόμη πρόβλημα. Τα χαρτιά και τα επίσημα έγγραφά τους δεν τα έχουν στην κατοχή τους οι ίδιοι, αλλά το πανεπιστήμιο, κάτι που προσθέτει ακόμη μια δυσκολία σε μια ενδεχόμενη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους αλλού.
Παράλληλα, οι αλλοδαποί φοιτητές στην Ουκρανία λαμβάνουν προσωρινή άδεια διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη χώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες.
Έχοντας επενδύσει τους ελάχιστους πόρους τους στις σπουδές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλύτερες δουλειές, καλύτερη ζωή, πολλοί από αυτούς θα προτιμήσουν να περιμένουν να δουν την έκβαση του πολέμου, ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου