Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Πώς γίνεται η τρομακτική έκρηξη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Πώς γίνεται η τρομακτική έκρηξη;

Οι θερμοβαρικές βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960.

 


medlabnews.gr 

Σύμφωνα με την Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα, η Ρωσία έριξε θερμοβαρική βόμβα χθες, Δευτέρα (28.02.2022), στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα, η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», τόνισε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου, και είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.

Πρόκειται για ένα τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.

Ο δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία είχε ήδη καταγγείλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν την βόμβα στην πόλη του.


Η θερμοβαρική βόμβα (ρωσικά: Авиационная вакуумная бомба повышенной мощности (АВБПМ)‎, είναι μία αεροβόμβα κενού με αυξημένη ισχύ. Είναι συμβατικός τύπος βόμβας με εκρηκτική ισχύς που αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι έτσι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής είναι περίπου 300 μέτρα, η μάζα είναι 7,1 τόνοι.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007 ένα Τουπόλεφ Tu-160 απογειώθηκε από μυστικό αεροδρόμιο της Ρωσίας και ανέβηκε σε μεγάλο ύψος. Όταν του δόθηκε εντολή άφησε μια βόμβα στην ατμόσφαιρα και πήρε αμέσως στροφή και εξαφανίστηκε.

Η βόμβα ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα πυροδοτήθηκε καθώς έπεφτε και μια τεράστια έκρηξη τύφλωσε τους πάντες. Ήταν η τελειοποιημένη εκδοχή θερμοβαρικής βόμβας στον κόσμο ή αλλιώς «αεροβόμβας κενού με αυξημένη ισχύ».

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή της βόμβας ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Rukshin, εξήγησε ότι το όπλο που δοκιμάζεται τώρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του στον κόσμο και είναι τόσο «αποδοτικό και ισχυρό όσο ένα πυρηνικό όπλο». Ο Ρουκσίν τόνισε ότι η βόμβα έχει σκοπό να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και ότι η Ρωσία είναι τώρα επίσης «έτοιμη για δράση ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε» στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Και πράγματι πρόκειται για το ισχυρότερο τακτικό όπλο – πλην δηλαδή των πυρηνικών- Έχει ισχύ 44 τόνους ΤΝΤ και η ακτίνα καταστροφής της είναι τα 300 μέτρα. Και όταν λέμε 300 μέτρα, εννοούμε ότι μέσα σε αυτόν τον κύκλο δεν μένει τίποτε ζωντανό. Πεθαίνουν τα πάντα. Οι Δυτικοί το αποκαλούν «Ο πατέρας των βομβών»

Πως γίνεται η έκρηξη

Η θερμοβαρική βόμβα είναι μια βόμβα δυο σταδίων. Στο πρώτο στάδιο σκορπάει σαν αεροζόλ ένα πολύ λεπτό υλικό από καύσιμο με βάση τον άνθρακα στην ακτίνα που πέφτει και στο δεύτερο στάδιο το νέφος αυτό αναφλέγεται.

Ο τρόπος που αναφλέγεται ουσιαστικά καίει όλο το οξυγόνο μέσα στην ακτίνα αυτή και σε κλάσματα του δευτερολέπτου δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και ένα ωστικό κύμα. Ότι είναι μέσα στην ακτίνα καίγεται ενώ τα πνευμόνια του ανθρώπου αλλά και των άλλων οργανισμών καίγονται και αυτά πριν το καταλάβουν.


Η έκρηξη της θερμοβαρικής βόμβας δεν έχει τη συνηθισμένη διάρκεια που έχει η έκρηξη μιας απλής βόμβας. Διαρκεί πολύ περισσότερο και όσο διαρκεί τόσο καίει και εξαϋλώνει τα ανθρώπινα σώματα. Δημιουργεί μηδενική πίεση και ό,τι δεν πεθαίνει από τη φωτιά, πεθαίνει από την έκρηξη των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων.

Η θερμοβαρική βόμβα δεν είναι η βόμβα που θα καταστρέψει ένα άρμα μάχης. Είναι όμως η βόμβα που θα σκοτώσει τους πάντες εάν πέσει σε ένα κτίριο. Η χρήση της δεν είναι παράνομη σε έναν πόλεμο όπως άλλα όπλα αλλά τα αποτελέσματα της είναι φρικτά.

Οι θερμοβαρικές βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση αυτού του όπλου στις προσπάθειές τους να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν. Το 2000, το «​​Human Rights Watch» καταδίκασε τη φερόμενη χρήση αυτών των όπλων από τη Ρωσία ένα χρόνο νωρίτερα στην Τσετσενία ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων