Ο κοροναϊός σκότωσε την γρίπη φέτος. Δείτε τους λόγους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο κοροναϊός σκότωσε την γρίπη φέτος. Δείτε τους λόγους

Μπήκαμε στην άνοιξη και η γρίπη για φέτος είναι άφαντη.

 της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea 

Μπήκαμε στην άνοιξη και η γρίπη για φέτος είναι άφαντη. Τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κοροναϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά. 

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η εποχική γρίπη παραμένει αμελητέα ως απειλή για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο του ευρέως διενεργούμενου δειγματοληπτικού ελέγχου για τα στελέχη της γρίπης, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί μόλις 14 δείγματα θετικά, και μάλιστα όλα είναι στελέχη του τύπου Α(Η3Ν2), ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό με ανάγκη νοσηλείας.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι άλλη από την πανδημία Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη εξαιτίας της.

Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Αυτό ερμηνεύτηκε, στα μέτρα κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2 (lockdown, χρήση μάσκας, αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδιών, πλύσιμο χεριών κ.α.) είχαν τεράστια επίπτωση και στις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πέρα από την Covid-19. 

Στην Ελλάδα η γρίπη την εβδομάδα 9/ 2022 (τελευταία στοιχεία ΕΟΔΥ μέχρι και σήμερα 15/3 δεν έχει κάνει άλλη ενημέρωση)

Κατά την εβδομάδα 9/2022 (28-6 Μαρτίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά την εβδομάδα 9/2022 (28 Φεβρουαρίου – 06 Μαρτίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 14 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 1 από νοσοκομεία και 13 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 3 (21,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 3 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2)


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων