της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Μπήκαμε στην άνοιξη και η γρίπη για φέτος είναι άφαντη. Τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κοροναϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι άλλη από την πανδημία Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη εξαιτίας της.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Αυτό ερμηνεύτηκε, στα μέτρα κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2 (lockdown, χρήση μάσκας, αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδιών, πλύσιμο χεριών κ.α.) είχαν τεράστια επίπτωση και στις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πέρα από την Covid-19. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το «Nature», ότι στο νότιο ημισφαίριο της Γης, όπου ο χειμώνας πέρασε, η εποχική γρίπη δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου. Μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2020 καταγράφηκαν ασυνήθιστα χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων γρίπης σε Νότια Αμερική, Νότια Αφρική και Αυστραλία.
Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά αφού υπήρχε χαλάρωση των μέτρων και αρκετός κόσμος συναθροίζεται, συνωστίζεται και κυκλοφορεί, παρά τις συστάσεις για προσοχή για τον κοροναϊό.
Τα πρώτα κρούσματα γρίπης φέτος εμφανίστηκαν στην Κροατία από τον Σεπτέμβριο ήταν πάνω από το εποχικό όριο. Μάλιστα το ανησυχητικό ήταν ότι το στέλεχος της γρίπης που καταγράφηκε ήταν το Η3Ν2 το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου. Αυτός ήταν και ο λόγος ανησυχίας που εξέφρασε Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Το πρώτο κρούσμα γρίπης και κοροναϊού στο Ισραήλ
Όπως δημοσίευσαν ΜΜΕ στο Ισραήλ, η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της νόσου florona, ονομασία που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Flu (γρίπη) και corona (κοροναϊός), στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, πρόκειται για μια νόσο που συνδυάζει το στέλεχος του κοροναϊου και το στέλεχος της γρίπης, που επιτίθενται ταυτόχρονα στον οργανισμό.
Στην Ελλάδα η γρίπη την εβδομάδα 8/ 2022 (τελευταία στοιχεία ΕΟΔΥ μέχρι και σήμερα 27/2 δεν έχει κάνει άλλη ενημέρωση)
Κατά την εβδομάδα 8/2022 (22-27 Φεβρουαρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Παλαιότερα ήδη είχαν εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα γρίπης και είχαμε ήδη θανάτους.
Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Η ζήτηση των εμβολίων της γρίπης παραμένει χαμηλή στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα περίπου ένα 30% να παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.
Τα εμβόλια της γρίπης
Από τα 500.000 εμβόλια κατά της γρίπης που παρελήφθησαν στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022, όπως εκτιμά ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές, ποσοστό 2% παραμένει αδιάθετο στις φαρμακαποθήκες και ποσοστό 28% στα φαρμακεία.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, «πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κοροναϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στο βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η Covid-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική».
Διαβάστε επίσης
- Έχω συνάχι και μπουκωμένη μύτη, έχω κοροναϊό, απλό κρυολόγημα ή γρίπη;
- Το κρύο, η υγρασία και η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις και σε παλιά τραύματα. Που οφείλεται και τι μπορεί να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε; Πώς μπορεί να βοηθήσει η σωστή διατροφή;
- Τι πρέπει να προσέχετε με το κρύο και τα χιόνια για να έχετε την υγειά σας.
- Χρήσιμες συμβουλές υγείας για τα χιόνια
- Υποθερμία (χαμηλή θερμοκρασία σώματος) Ποιες είναι οι αιτίες; Τρόποι διάγνωσης και αντιμετώπισης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου