Στο Ελληνικό χωριό Σαρτάνα τα πτώματα βρίσκονται στους δρόμους και τα σέρνουν τα σκυλιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο Ελληνικό χωριό Σαρτάνα τα πτώματα βρίσκονται στους δρόμους και τα σέρνουν τα σκυλιά

Ακόμα δύο Έλληνες ομογενείς φέρονται να έχουν πέσει νεκροί στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας

medlabnews.gr 

Ακόμα δύο Έλληνες ομογενείς φέρονται να έχουν πέσει νεκροί στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Έτσι, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι σήμερα, ανεβαίνει στους 12. Tην ίδια ώρα, τουλάχιστον άλλοι τέσσερις Έλληνες ομογενείς έχουν τραυματιστεί στην ίδια περιοχή. Το χωριό Σαρτανά βρίσκεται έξω από τη Μαριούπολη, όπου διαμένουν πολλοί ομογενείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα πρώτοι νεκροί Έλληνες ομογενείς είχαν βρει τραγικό θάνατο από τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου σε Σαρτανά και Μπουγάς.

Ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί πολίτες από πυρά Ρώσων και βόμβες που έπεσαν σε πολυκατοικίες.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Προκοπίδη έκανε την ακόλουθη ανάρτηση χθες:

« Μόλις έλαβα μια απάντηση στην ερώτησή μου, αν έφυγαν Έλληνες από τη Μαριούπολη;

-Σοφία, δεν έφυγε κανείς, είμαστε στο κλοιό , μια τρομερή γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Σε όλα τα χωριά καταρρέουν σπίτια, οι άνθρωποι που κάθονται στα υπόγεια θάβονται κάτω από τα ερείπια.

Στη Σαρτάνα, τα πτώματα βρίσκονται στους δρόμους και τα σκυλιά τα σέρνουν ήδη.

Να έκανε κάτι η Ελλάδα και να έπαιρνε τουλάχιστον τους Έλληνες με τις οικογένειές τους, ή τουλάχιστον τις Ελληνίδες μας – μητέρες με τα παιδιά τους!».

Η ταραγμένη ιστορία του Σαρτανά: Οι διωγμοί, οι πόλεμοι και η δίψα για ελληνική παιδεία

Τουλάχιστον 243 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην περιοχή της Αζοφικής μετρά το ελληνικό χωριό Σαρτανάς ή Σαρτανά, στην Ανατολική Ουκρανία. Ο μακρύς κατάλογος των νεκρών ομογενών από το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε το χωριό από βομβαρδιστικά, φτάνοντας πλέον τους 12 σκόρπισε θλίψη σε όλο τον ελληνισμό, ενώ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που -σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος- ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

Στην κωμόπολη Σαρτανά, που απέχει λιγότερα από 20 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη, διαβιούν σήμερα 8.000 Έλληνες, οι οποίοι μιλούν άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, σε επίπεδο δηλαδή φυσικού ομιλητή, εντυπωσιάζοντας για την Ελληνομάθειά τους, η οποία μαρτυρά την ασίγαστη αγάπη και το πάθος τους για την ελληνική παιδεία. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το στρατηγικό γεωγραφικό σημείο, στο οποίο έχει αναπτυχθεί εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες ο ελληνικός οικισμός, έχει τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών, στην προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να περικυκλώσουν την Μαριούπολη, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πέριξ της πόλης. «Ξέρουμε ότι οι ομογενείς μας στα χωρία Σαρτανά και Μπουγά ήταν θύματα των βλημάτων που προήλθαν από ρωσικά αεροσκάφη» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, την ώρα που η Βασιλίσσης Σοφίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αφού τον Σαρτανά είχε επισκεφθεί μόλις στα τέλη του περασμένου Γενάρη και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Για τους Έλληνες του Σαρτανά, ωστόσο, η ρωσική «πολιορκία» επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μετά το 2014, καθώς το χωριό βομβαρδίστηκε σφοδρά και στη διάρκεια των επιχειρήσεων της Μόσχας για την κατάληψη της Κριμαίας, ως μια από τις διαφιλονικούμενες περιοχές, όπως θυμίζει σε κάθε επισκέπτη το μνημείο των πεσόντων ομογενών, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Στα χρόνια των Τσάρων

Στις πολλές κακουχίες που βίωσαν οι Έλληνες του Σαρτανά, η ναυτοσύνη τους, αλλά και η ποντιακή τους ταυτότητα (με καταβολές από την Τραπεζούντα) αποτέλεσαν σημεία αναφοράς, αλλά και εχέγγυα για την ισχυρή παρουσία τους στην Αζοφική θάλασσα, όπου εγκαταστάθηκαν από την εποχή των Τσάρων. Ιστορικές πηγές θέλουν την Μεγάλη Αικατερίνη να κατευθύνει προς την περιοχή τον ελληνικό πληθυσμό από την Κριμαία, πληθυσμός ο οποίος αναπτύχθηκε από το 1779 και εξής στην Μαριούπολη, τον Σαρτανά και ακόμη 23 ελληνόφωνα χωριά, συνιστώντας μια αμιγώς ελληνική νησίδα στα διοικητικά όρια της Ουκρανίας. Μάλιστα, το περίφημο διάταγμα του 1779, το οποίο υπέγραψε η Μεγάλη Αικατερίνη, το οποίο βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο της Μαριούπολης, περιλάμβανε μαζί με την μεταφορά των ελληνικών πληθυσμών, ειδικά προνόμια για την ενθάρρυνση της γεωργίας, της αλιείας, του εμπορίου και της βιομηχανίας. Πρωτεργάτης της μετοίκησης ήταν ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, ενώ μετακινήθηκαν περίπου 19.000 Έλληνες. Μετά την εγκατάστασή τους, το 1807 η Μαριούπολη και τα γύρω από αυτήν ελληνικά χωριά, αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητη διοικητική μονάδα, με αποκλειστικά ελληνικό πληθυσμό.

Αλιείς, κτηνοτρόφοι και μετέπειτα έμποροι, οι Έλληνες του Σαρτανά αποκτούν σημαντική θέση σταδιακά στην κοινωνική διαστρωμάτωση της Τσαρικής Ρωσίας, ενώ η σταδιακή οικονομική τους άνοδος, έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη πολλών καλλιτεχνών μορφών. Παράλληλα, είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες, εθνικούς και κοινωνικούς, καθώς μετέχουν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, παίρνουν μέρος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατόπιν στην κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας. Κατά τη σοβιετική περίοδο, πολλοί κάτοικοι του Σαρτανά απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες της Μαριούπολης, ενώ η κωμόπολη αποτέλεσε μια από τις τρεις ελληνικές εθνικές περιφέρειες της Ουκρανίας. Η σχέση της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας, ωστόσο, με το Σοβιετικό καθεστώς πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, καθώς οι Έλληνες της Αζοφικής ασκούσαν σημαντική επιρροή συνολικά στην ελληνική διασπορά της χώρας.

Στο Σαρτανά, ωστόσο, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, σε υψηλά επίπεδα παρέμενε και η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή, αφού το 1935 ιδρύεται το καλλιτεχνικό συγκρότημα, «Τα διαμάντια του Σαρτανά», γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στο Κίεβο, αλλά και την Μόσχα. Ως «φυτώριο» καλλιτεχνών, η κωμόπολη ανέδειξε ακόμη ποιητές, συγγραφείς και ακαδημαϊκούς, ανάμεσα στους οποίους ο ποιητής Λεοντή Χανάμπέι-Μπαλντζί, ο Αντώνης Σαπουρμά και ο Δημήτριος Πάπους, ο Λεόντιος Κυριάκοφ και ο ακαδημαϊκός Ματσούκα, ο οποίος διατέλεσε και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστήμων Ουκρανίας.

«Λατρεία για την Ελλάδα»

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η ελληνική κοινότητα του Σαρτανά αναπτύσσει νέα δυναμική, καθώς το 1994 ιδρύεται η εθνικό-πολιτιστική λέσχη «Οι Έλληνες του Πριαζόβγιε», με πρωτοβουλία της οποίας ανεγέρθηκε εκ νέου, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Χρήματα για τη θεμελίωση του Ναού δίνει και ο δήμος Ζωγράφου, αφού πληροφορήθηκε την άσβεστη φλόγα που διακατείχε τους κατοίκους του Σαρτανά για τα ελληνικά γράμματα. Στην ιδέα στήριξης του ελληνικού χωριού πρωτοστατεί ο τότε δήμαρχος, Γιάννης Καζάκος και το 1999 ο Σαρτανάς αδελφοποιείται με το δήμο Ζωγράφου.

«Μάθαμε τότε ότι διψάνε για μάθηση και τους παρείχαμε αρωγή» δηλώνει στο protothema.gr o Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, Γιάννης Βούρτσης, ο οποίος ζει όλα αυτά τα χρόνια από κοντά τους Έλληνες του Σαρτανά. Αγαπούν τα βιβλία, την ελληνική γλώσσα, την μουσική και τους χορούς και κάνει λόγο για μια «κοινότητα με λατρεία για την καταγωγή της». «Όποιος βρεθεί στο Σαρτανά και επισκεφθεί τα ελληνικά σχολεία, βλέπει σε όλα ζωγραφισμένους τοίχους με την ελληνική μυθολογία και θα καταλάβει ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά εκεί» περιγράφει, βαθιά συγκινημένος από τις εξελίξεις, ο κ. Βούρτσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δημαρχείου Μαριούπολης, ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής ουκρανών πολιτών ανέρχεται σε 100.000 περίπου, ενώ ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της Ουκρανίας, με σημαντική δράση και παρουσία στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας, κυμαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (Ο.Ε.Σ.Ο.), σε 100.000 – 150.000 άτομα.

Αν. Κατσανιώτης: παραμένουμε στο πλευρό των ομογενών μας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε στην Αθήνα 50 Έλληνες και Κύπριους πολίτες οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας.

Πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν στην Οδησσό και το Κίεβο και συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού που οργάνωσαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιχείρηση αναπτύχθηκε σε δύο στάδια με το αρχικό να περιλαμβάνει την οδική μεταφορά των ατόμων από την Ουκρανία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και από εκεί την μεταφορά τους στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με εδική ναυλωμένη πτήση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε σχετικά: «υποδεχόμαστε μια ομάδα 50 πολιτών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, που επαναπατρίζονται με ειδικά ναυλωμένη πτήση από το Βουκουρέστι.

Οι άνθρωποι αυτοί απεγκλωβίστηκαν από την Οδησσό και το Κίεβο, σε χθεσινές επιχειρήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, σε συνεννόηση μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου». Παράλληλά, ανέφερε πως «οι Προξενικές μας Αρχές στη Μαριούπολη και Οδησσό, οι οποίες βρίσκονται στις εστίες του Ελληνισμού της Ουκρανίας, παραμένουν στο πλευρό των ομογενών μας, παραθέτοντας κάθε απαραίτητη στήριξη».

Πηγή. neoskosmos.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων