medlabnews.gr iatrikanea
Στο αυστηρό lockdown στη Σαγκάη αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας τον λόγο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τακτική της Κίνας για «μηδενική COVID».
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, είχε επισημάνει, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τον ΠΟΥ ή διεθνείς ερευνητές που να στοιχειοθετούν την ύπαρξη νέας μετάλλαξης στην Κίνα. Απέδιδε δε τα σκληρά μέτρα σε τρεις παράγοντες: την πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, που έχει επιλέξει το Πεκίνο, τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου σε σχέση με Pfizer-Moderna και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων (άνω των 80 ετών).
Σε ερώτηση για τον λόγο που είναι τόσο αυστηρό το lockdown στη Σαγκάη, ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Συμβαδίζει με την πολιτική των τελευταίων δύο ετών που εφαρμόζει η Κίνα, της μηδενικής δηλαδή διασποράς του κοροναϊού. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό για την Κίνα, γνωρίζουμε -ιδιαίτερα από τον Ιανουάριο του 2020 που τους ξέφυγε η πανδημία- ότι εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις δυτικές κοινωνίες. Επομένως, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά πρόκειται για μία επίσημη πολιτική της κινεζικής ηγεσίας να υπάρχει μηδενική διασπορά του ιού στην Κίνα».
Γιατί η πολιτική της Κίνας στη Σαγκάη είναι αδιέξοδη
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα του ιού. Θα μπορούσε να δεχτεί κανείς αυτή την πολιτική για μηδενική COVID με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αλλά τώρα με την Όμικρον 2, που είναι τόσο μεταδοτική και τα εμβόλια που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αποτροπή της ήπιας νόσησης αλλά πολύ αποτελεσματικά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης, οι στρατηγικές των περισσότερων χωρών έχουν αλλάξει. Δηλαδή, αντί να επιδιώκουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε όσους έχουν νοσήσει».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των εμβολίων, τονίζοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική ότι δεν θα νοσήσει κανείς έστω και ήπια. Ξέρουμε πως οι περισσότεροι θα νοσήσουμε αργά ή γρήγορα. Οι περισσότεροι ήπια, γιατί μας προστατεύουν τα εμβόλια, ελάχιστοι σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο ιός πλέον έχει αλλάξει και «η Κίνα δεν το έχει καταλάβει».
Επίσης, όπως είπε, τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι άλλο, ο κ. Μόσιαλος, απέρριψε αυτές τις θεωρίες, κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.
«Η Κίνα ποιον υποστηρίζει στον πόλεμο με την Ουκρανία; Τον Πούτιν δεν υποστηρίζει; Αν μπαίναμε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν θα το είχαν βγάλει οι Αμερικανοί και ο Φάουτσι;».
Τέλος, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για περιστατικά με τις κλασικές μορφές ηπατίτιδας. «Υπάρχει συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση», τόνισε.
Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το σκληρό lockdown στη κινεζική πόλη
Ο ΕΟΔΥ απαντά στην ανησυχία που έχει επικρατήσει διεθνώς μετά τις σκληρές εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη και στις φήμες για νέα δεδομένα που η Κίνα δεν ανακοινώνει Mε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ τοποθετείται για την ανησυχία που δημιουργείται παγκοσμίως για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη Σαγκάη αλλά και για το αν πίσω από το σκληρό lockdown κρύβεται κάτι, με τον Οργανισμό να σημειώνει ότι τα αυστηρά μέτρα δεν εγείρουν ανησυχία αλλά οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.
Μηδενική διασπορά
Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Δεν υπάρχουν δεδομένα για νέα μετάλλαξη
Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.
«Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν»Την αμφιβολία του για τα όσα ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές εξέφρασε και ο Καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
«Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας. Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική. Δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών. Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί τις νέες παραλλαγές του ιού: «Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».
Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, έχει διαπιστωθεί ότι η Κίνα δεν είπε την αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός : «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20» κατέληξε.
Παγκόσμιος πρωταθλητής σε θανάτους το Χόνγκ Κονγκ με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση Την δική του εξήγηση έδωσε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι το Χόνγκ Κονγκ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η χώρα μας!
«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χογνγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους» σημείωσε ο κ. Παυλάκης και πρόσθεσε|:
«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Αν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου