Αποκαλυπτική συνέντευξη Τσιόδρα - Συψα. Νέες απειλές από μύκητες και νέα μεταδοτική παραλλαγή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αποκαλυπτική συνέντευξη Τσιόδρα - Συψα. Νέες απειλές από μύκητες και νέα μεταδοτική παραλλαγή

Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού)

medlabnews.gr iatrikanea

Στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στα οφέλη του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και για σοβαρές απειλές από νέες λοιμώξεις αναφέρθηκε ο Νίκος Σύψας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων.

Η νέα απειλή ο Candida auris

Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας. Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Σύψας στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων ενώ πρόσθεσε ότι: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε, ενώ αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Τι είναι ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια. Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, έχει δηλώσει σχετικά:

«Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Για αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε οδηγίες, οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στα νοσοκομεία».

Πού έχει εμφανιστεί

Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ καθετήρες. Δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν, σύμφωνα με την κα Κοντοπίδου. Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται σε 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%, λέει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ .

Όπως δηλώνει η κα Κοντοπίδου στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

«Στην Ευρώπη εμφανίζονται περιστατικά επιδημιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία και σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου».

Στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στα οφέλη του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«39.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόοσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

Νέες υποπαραλλαγές απειλούν με κύμα επαναλοιμώξεων Ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον. στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτές οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον», αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφερούν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές της Covid και μειώνουν τους κινδύνους θανάτου, δήλωσε.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές φαίνεται ότι εξαπλώνονται ταχύτερα από την υποπαραλλαγή BA.2 που επικρατούσε ως τώρα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι BA.4 και BA.5 προκαλούν σοβαρότερη νόσο.

Η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την Covid-19, εισήλθε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο Καινοτομίας και Αντιμετώπισης των επιδημιών (CERI).

Αύξηση κρουσμάτων σε δύο Ηπείρους

Η χώρα όπου τουλάχιστον το 45% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γνώρισε στις αρχές Μαρτίου μια περίοδο 48 ωρών χωρίς κανέναν θάνατο που να συνδέεται με την Covid, για πρώτη φορά από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιορισμών που συνδέονταν με την πανδημία.

«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού παραμένει ο εμβολιασμός, όπως και τα κοινωνικά μέτρα και αυτά της δημόσιας υγείας που αποδείχθηκαν επιτυχημένα», δήλωσε ο Τέντρος.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να μειώνεται, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι που αναφέρονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο, ο ΠΟΥ διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων στην αφρικανική και την αμερικανική ήπειρο, που οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

«Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει»

Ο Δρ Τέντρος εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης σε ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και υποχρεώνει τον ΠΟΥ να αντιμετωπίζει την πανδημία «στα τυφλά».

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού), κάτι που άλλες χώρες σταμάτησαν να κάνουν», διευκρίνισε.

«Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», τόνισε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων