Χιλιάδες μέδουσες διασχίζουν τα νερά της Χαλκίδας με μεγάλη ταχύτητα (video). Έρχονται οι καφέ μετά τις μωβ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χιλιάδες μέδουσες διασχίζουν τα νερά της Χαλκίδας με μεγάλη ταχύτητα (video). Έρχονται οι καφέ μετά τις μωβ

Ίσως εντάσσεται στο πλαίσιο του γεγονότος ότι φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

medlabnews.gr iatrikanea

Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους το 2021 από τη Χαλκιδική μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων στο Αιγαίο. Οι κάτοικοι των νησιών σε Μύκονο, Σύρο, Τήνο και Νάξο καθημερινά παρατηρούν τις μέδουσες που κατακλύζουν τις θαλάσσιες περιοχές όπου κολυμπούν ή ψαρεύουν, ενώ βρίσκονται και στις ακτές.

Σε βίντεο καταγράφεται μια «στρατιά» από Μέδουσες κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτώνται τι θα γινόταν αν κολυμπούσε και ξαφνικά… ήταν ανάμεσα σε τόσες πολλές μέδουσες.

Η ταχύτητά τους είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς το ρεύμα του καναλιού του Ευρίπου είναι ισχυρό.

Η ροή τους είναι συνεχής και δεν ξέρουμε για πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Ίσως εντάσσεται στο πλαίσιο του γεγονότος ότι φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι καφέ 

  Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι του είδους «καφέ μέδουσα» ή «τηγανητό αυγό» ευρέως γνωστή ως σαλούφα, (επιστημονική ονομασία: Cotylorhiza tuberculata). Είναι ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria. Συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά το πλάτος της είναι συνήθως μικρότερο από 17 εκατοστά. Φαίνεται ότι το τσίμπημα αυτής της μέδουσας έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον άνθρωπο.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται κνησμό και ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος. Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή. Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκους. Οι προνύμφες προσκολλούνται στην επιφάνεια των θαλασσών και αναπτύσσονται σε αποικίες πολύποδων που μοιάζει με μια στοίβα από πιατάκια. Οι μικροσκοπικές μέδουσες στη συνέχεια απελευθερώνονται από τις κάψουλες και παρασύρονται μακριά. Ζουν σε θάλασσες κοντά σε ακτές και τρέφονται κυρίως με ζωοπλαγκτόν.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων