CDI PFIZER: Ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας και όφελος για την ελληνική οικονομία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

CDI PFIZER: Ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας και όφελος για την ελληνική οικονομία

«Ευφυείς πράκτορες», applications που διαγιγνώσκουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλες καινοτομίες αναπτύσσονται στo Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας
CDI PFIZER: Ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας και όφελος για την ελληνική οικονομία

medlabnews.gr iatrikanea

Στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύντομα κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας, φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και να δουν από κοντά πού και πώς αναπτύσσονται οι ψηφιακές λύσεις που οδηγούν σε καινοτόμες ανακαλύψεις οι οποίες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημερώθηκαν για την παγκόσμια διάσταση του Κέντρου, στην οποία αναφέρθηκε η κα Μίκα Παπαηλιού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Pfizer Hellas, καθώς και για τη σημασία του για την ελληνική οικονομία και για την ανάδειξη του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Ο Επικεφαλής του CDI, κ. Nico Gariboldi κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα οφέλη της εφαρμογής των ψηφιακών λύσεων στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων καθώς και στη σημαντική συμβολή του κέντρου στην ελληνική οικονομία:  «Η Έρευνα και η Ανάπτυξη (R&D) βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπλήρωσης του σκοπού της Pfizer να αξιοποιήσει την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Το CDI οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 παγκόσμια project, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επιστήμη των δεδομένων κ.ά.) για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς».


Αυτή τη στιγμή στην έδρα του CDI απασχολούνται περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης σε διεθνή έργα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την πλήρωση των θέσεων αυτών το Κέντρο δέχτηκε 20.000 αιτήσεις. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, ο κ. Gariboldi επεσήμανε ότι το 35% είναι γυναίκες, το οποίο ναι μεν όπως τόνισε «θα θέλαμε ιδανικά να είναι στο 50%», αλλά είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο στις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι στο 15%.

Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη που αναμένει η χώρα από το CDI, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του Κέντρου θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας και η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για την ίδια περίοδο εκτιμάται στα 486 εκατ. Ευρώ.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το CDI και επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων ο κ. Gariboldi επεσήμανε: «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών (Supercomputing) μπορούμε να εκτελέσουμε πολύ σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς υπολογιστικούς χρόνους, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων. Άλλες λύσεις αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και υποστηρίζουν τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους».

Συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και StartUps 

Η εφαρμογή της καινοτομίας για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών είναι ο κεντρικός στόχος του CDI, επεσήμανε η κα Βιβή Ντριγκόγια (Sr Manager, Project Manager/Communications CDI), και η συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και StartUps συμβάλλει στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για την επίτευξη αυτού. Όπως τόνισαν τα στελέχη του CDI, κα Αναστασία Ματωνάκη (Sr Manager, Open Innovation) και κ. Θάνος Σταυρόπουλος (Sr Manager, Technology & Innovation), η χώρα μας διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στόχος του Κέντρου είναι η όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών.

Οπότε από την εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού – ερευνητικού χώρου και των StartUps που συνεργάζονται με το CDI, οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό τόσο για την ίδια τη συνεργασία όσο και για τους καρπούς της καθώς οδηγεί σε απτά αποτελέσματα που ωφελούν την κοινωνία.

Για αυτές τις συνεργασίες συζήτησαν τα στελέχη του CDI με:

• τον κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) που αναφέρθηκε στην ανάπτυξή του «ευφυούς πράκτορα», μίας έξυπνης εφαρμογής που θα διευκολύνει την ενημέρωση και την απάντηση ερωτημάτων γιατρών και ασθενών σχετικά με τα προϊόντα της Pfizer

• τον κ. Νικόλαο Κονοφάο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Πληροφορικής, η συνεργασία του οποίου με το CDI αφορά την κβαντική υπολογιστική, ένα μοντέλο υπολογιστικής του μέλλοντος που δίνει πολλές νέες δυνατότητες και λύσεις καθώς μπορεί να κάνει υπολογισμούς που αυτή τη στιγμή είτε δεν είναι δυνατόν να γίνουν, είτε γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

• και τον κ. Σωτήρη Νικολετσέα από το Πανεπιστημίο Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο project που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CDI και αφορά την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη συνεχή παρακολούθηση και την άμεση διάγνωση ασθενειών, μέσω καταγραφής και ανάλυσης φωνητικών δεδομένων και ήχων του αναπνευστικού.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προσπάθειας ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών, το CDI επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές startup εταιρείες. Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι CDI και Medoid AI ξεκινούν συνεργασία με επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων