medlabnews.gr iatrikanea
Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται κανονικά σε χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test ενώ τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς.
Η κυβέρνηση ξεκινά δειλά - δειλά την επιχείρηση «επιστροφή στην κανονικότητα», τόσο για την κοινωνία όσο και στα σχολεία, στα οποία θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.
Την εκτίμηση ότι ο κοροναϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης και δεν θα χρειαστούμε στο εξής τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, εξέφρασε προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος δήλωσε:
«Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στα πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία» είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα».
«Βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα, από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Εάν ληφθούν, θα είναι ήπια» κατέληξε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο Θάνος Πλεύρης.
Υπενθυμίζεται οτι πέρσι, η εστίαση και η διασκέδαση ήταν προνόμιο μόνο των εμβολιασμένων, τουλάχιστον στους εσωτερικούς χώρους ενώ οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να καθίσουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καφέ εστιατορίων και χώρων διασκέδασης γενικότερα με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός ενώ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικά σε νοσοκομεία και χώρους όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, όπως γηροκομεία.
Παράλληλα δεν αναμένεται κανένας περιορισμός στα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ που λειτουργούσαν με χωρητικότητα και ειδικές κάρτες ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.
Και τι γίνεται με τους υγειονομικούς σε αναστολή;
Για τους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι και έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας μέχρι της 31/12/22 δεν γίνεται κουβέντα. Και ας υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία της χώρας.
Και οι αντιρρήσεις
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία του κορoναϊού στη χώρα. Ναι μεν μιλούν για «ανοσία της κοινότητας» σε ό,τι αφορά στη βαριά νόσηση, ωστόσο φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, γεγονός που θα φέρει σε δυσκολία το σύστημα Υγείας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει χωρίς μέτρα προστασίας από τον ιό, όπως είναι η μάσκα. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο. Οι χρόνιες επιπλοκές του ιού.
Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος με τον κοροναϊό
Η επιστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικά της χώρες της Δύσης», λέει ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Τα κράτη προσπαθούν να πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης, ακόμα και για τα σχολεία. Παρατηρούμε ότι η πρώτη στροφή του πανδημικού μαραθωνίου οδεύει προς το τέλος, έχουμε χαμηλή πίεση στο σύστημα υγείας που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπάρχει προηγουμένη νόσηση».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αν και ο κίνδυνος το σύστημα υγείας να καταρρεύσει είναι μικρότερος πλέον, έως και μηδαμινός, παρά την πίεση που ενδεχομένως να υποστεί, ο μεγάλος κίνδυνος είναι «οι χρόνιες επιπλοκές του ιού που ήρθε για να μείνει μόνιμα».
«Η ανοιχτή συμβίωση με τους ιούς έχει τεράστιο κόστος για όλους μας. Ένα 15% των καρκίνων και αρκετών αυτοάνοσων οφείλεται σε τέτοιους ιούς. Σε όρους υγείας, ποιότητας ζωής και οικονομίας, θα είναι μεγάλο το κόστος. Δεν το έχουμε ζυγίσει», είπε ο κ. Πρασσάς.
Ο κ. Πρασσάς τονίσει ότι τα μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται, καθώς οι μάσκες προστατευτούν και από την γρίπη, η οποία φαίνεται να έχει επιστρέψει και να είναι σε έξαρση.
Εμβόλια
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα και στην ΕΕ τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κοροναϊό.
«Θα πιάνουν τις μεταλλάξεις της Όμικρον. Όπως φαίνεται υπάρχει ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την ώρα δε διαφαίνεται κάποιο καινούργιο στέλεχος».
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «μέχρι να εμφανιστεί νέο στέλεχος (σ.σ. τα εμβόλια) θα μας δώσουν καλύτερη προστασία, αλλά δεν είναι πανάκεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου