medlabnews.gr iatrikanea
Οι άνθρωποι φιλοζωικής στη Θεσσαλονίκη, δείχνουν για ακόμα μια φορά την ευαισθησία τους. Δίνουν αγώνα για να σωθεί μια γάτα που χτυπήθηκε από λοιμώδη περιτονίτιδα…
Τιτάνιο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή μωρό γατάκι με θανατηφόρα λοιμώδη περιτονίτιδα (Fip) δίνουν μέλη της φιλοζωικής του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, παραδίδοντας μαθήματα ανθρωπιάς και αγάπης προς τα ζώα. Ο λόγος για τον επτά μηνών Ερμή, όπως είναι το όνομά του.
Ο Ερμής εκδήλωσε τη θανατηφόρα μετάλλαξη του κορονοϊού πριν από ενάμιση μήνα περίπου. Τον βρήκε μέλος της φιλοζωικής και έτσι ξεκίνησε και από μεριάς του αλλά και από μεριάς της, μια μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί. Η Κλεοπάτρα Καραφώτη, από τη φιλοζωική του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης εξηγεί πώς βρήκε το μωρό γατάκι, πώς έγινε η διάγνωση και πώς ξεκίνησε η πειραματική θεραπεία του, καθώς επίσημη θεραπεία δεν υπάρχει, ούτε εμβόλιο.
«Τον βρήκα πριν από ένα μήνα σε πάρκο κοντά στις εργατικές κατοικίες των Αμπελοκήπων. Δεν το είχαμε ξαναδεί, ήταν μωρό έξι μηνών. Δεν περπατούσε καλά αλλά έτρωγε με όρεξη. Το πήρα και του κάναμε εξετάσεις, όπου είδαμε ότι έχει συμπτώματα Fip. Όμως δεν ήταν σίγουρο γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεστ για Fip. Του δώσαμε κορτιζόνη και περπατούσε κάπως καλύτερα.
Το κράτησα στο σπίτι και δύο εβδομάδες αφότου σταματήσαμε την κορτιζόνη άρχισε να μη περπατάει καλά μέχρι που έμεινε εντελώς ακίνητο. Μπορούσε να σηκώσει μόνο το κεφάλι του. Το πήγα κατευθείαν στο γιατρό, του βάλαμε ορό και του κάναμε εξετάσεις και γενική αίματος, στέλνοντας τα δείγματα στη Γερμανία. Είναι μια ασθένεια που δεν ανιχνεύεται εύκολα, οπότε οι γιατροί στέλνουν τα δείγματα για εξέταση σε εργαστήρια στη Γερμανία γιατί θέλουν ακριβείς τιμές. Εν τέλει διαγνώστηκε με Fip».
Η Fip είναι θανατηφόρα λοιμώδης περιτονίτιδα που προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού coronavirus (FCoV). «Χτυπάει στα νεύρα και οδηγεί σε αναπηρία. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Μόνο αυτή η πειραματική που έρχεται από το εξωτερικό», αναφέρει η κα. Καραφώτη.
Η ίδια απηύθυνε κάλεσμα στα social media προς κάθε φιλόζωο να συνδράμει για την πειραματική θεραπεία που ξεκίνησε να κάνει το γατάκι πριν από πέντε μέρες, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες το λιγότερο και αναμένεται να κοστίσει το δυσβάσταχτο ποσό των 1.200 – 1.400 ευρώ.
Η θεραπεία αφορά σε αυτό το στάδιο ενέσεις που γίνονται από κτηνίατρο και αργότερα θα προστεθούν και χάπια. «Τα μπουκάλια με το υγρό της θεραπείας έρχονται από το εξωτερικό, κοστίζουν 75 ευρώ το ένα και η δοσολογία αλλάζει όσο αλλάζουν τα κιλά του γάτου. Όσο βάζει κιλά η δόση θα πρέπει να αυξάνεται, οπότε το μπουκάλι θα διαρκεί λιγότερες μέρες. Τώρα κρατάει πέντε μέρες, μετά ίσως να κρατάει τρεις. Είναι μικρός ακόμη, τώρα μεγαλώνει».
Η κα. Καραφώτη εκφράζει την ανησυχία της καθώς τις πρώτες μέρες αφότου δημοσιοποίησε την ιστορία του Ερμή και την πολυδάπανη θεραπεία του, υπήρξε ενδιαφέρον, το οποίο τώρα όμως έχει ατονήσει. «Υπάρχει ευαισθητοποίηση σε τέτοια θέματα. Βοηθάει κόσμος αλλά συνήθως όταν πρόκειται για κάτι που θα γίνει και θα τελειώσει. Δηλαδή για αυτή τη θεραπεία που διαρκεί μήνες και πρέπει να βρεθούν τόσα χρήματα, δε ξέρω αν θα βρεθεί κόσμος να βοηθάει συστηματικά», όπως αναφέρει με προβληματισμό στο thesstoday.gr.
Μετά από την τέταρτη ένεση που έλαβε ο Ερμής για τη θεραπεία του σηκώθηκε στα πόδια του και προσπαθεί να περπατήσει. Ακόμη όμως τρεκλίζοντας. Η ίδια κάνει λόγο για ένα πολύ γλυκό και φιλικό ζώο, που χαίρεται και απολαμβάνει τα χάδια και τη φροντίδα των ανθρώπων. Επίσης είναι συνεργάσιμος και ήρεμος παρά τη δυσκολία της θεραπείας. «Είναι πολύ φιλικός και ήρεμος γάτος. Μόλις ανοίγω την πόρτα του δωματίου του, -γιατί βρίσκεται μακριά από άλλες γάτες-, έρχεται με όλες του τις δυνάμεις να με υποδεχτεί παρόλο που κινείται με μεγάλη δυσκολία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου