medlabnews.gr iatrikanea
Η πρώτη πανσέληνος του 2024, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», ανατέλλει την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και αναμένεται να μας δώσει μια εκθαμβωτική εικόνα του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης.
Όπως συμβαίνει κάθε φορά με την πανσέληνο, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, το «Φεγγάρι του Λύκου» θα φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο κατά την πρώτη μισή ώρα μετά την ανατολή του.
Η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για μια μικρο-σελήνη (micromoon), μια πανσέληνο δηλαδή η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος και λιγότερο λαμπερή. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο απόγειο της τροχιάς της, απέχοντας τουλάχιστον 405.000 χιλιόμετρα από τη Γη.
Η έννοια της μικρο-σελήνης αντιτίθεται με εκείνη της υπερπανσελήνου (supermoon), η οποία χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο, στο σημείο δηλαδή της τροχιάς του που είναι πολύ κοντά στον πλανήτη μας και άρα μοιάζει περίπου 14% μεγαλύτερο και έως και 30% πιο φωτεινό από τις υπόλοιπες πανσελήνους.
Από πού πήρε την ονομασία της
Τα ονόματα της Πανσελήνου προέρχονται από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες "βάφτισαν" τα ολόγιομα φεγγάρια ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα, τις αγροτικές εργασίες, τη χλωρίδα ή την πανίδα που πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα.
Στην περίπτωση του Ιανουαρίου, η ονομασία "Φεγγάρι του Λύκου" δόθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Πιστεύεται ότι η πανσέληνος του Ιανουαρίου έγινε γνωστή ως Σελήνη του Λύκου επειδή οι λύκοι ήταν πιο πιθανό να ακούγονται να ουρλιάζουν αυτή τη στιγμή.
Παραδοσιακά πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν λόγω της πείνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι οι λύκοι ουρλιάζουν για διαφορετικούς λόγους. Το ουρλιαχτό και άλλες φωνές λύκων χρησιμοποιούνται γενικά για να ορίσουν την περιοχή, να εντοπίσουν μέλη της αγέλης, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς και να συντονίσουν το κυνήγι.
Ένα άλλο κατάλληλο όνομα για αυτήν την πανσέληνο Ιανουαρίου είναι η Κεντρική Σελήνη. Άλλα παραδοσιακά ονόματα για τη Σελήνη του Ιανουαρίου τονίζουν τη σκληρή ψυχρότητα της εποχής: Cold Moon (Cree), Frost Exploding Moon (Cree), Freeze Up Moon (Algonquin) και Severe Moon (Dakota). Το Hard Moon (Ντακότα).
Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τη σχέση των φάσεων της σελήνης με τους λύκους και τα ουρλιαχτά τους, αλλά, ως νυχτερινά ζώα, ουρλιάζουν πάντα με κατεύθυνση προς το φεγγάρι, ώστε το ουρλιαχτό τους να ακούγεται καλύτερα και πιο μακριά
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου