medlabnews.gr iatrikanea
Κατέληξε 40χρονη μητέρα που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου με καρδιακή ανεπάρκεια.
Αιτία θανάτου της άτυχης 40χρονης η «Κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα». Άφησε την περασμένη Τετάρτη την τελευταία της πνοή.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, «η γυναίκα διεκομίσθη στο νοσοκομείο με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα, μετά από εμπύρετο λοίμωξη. Το αίτιο της λοίμωξης είναι υπό διερεύνηση. Έχουν αποκλειστεί η γρίπη, ο κοροναϊός και ο RSV. Η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα, είναι μία σπάνια μορφή μυοκαρδίτιδας. Έχουμε στείλει εξειδικευμένες εξετάσεις στην Αθήνα για να μάθουμε τι ακριβώς ήταν αυτό που την προκάλεσε» καταλήγει.
Η 40χρονη σύζυγος και μητέρα από τη Σητεία σύμφωνα με την ΕΡΤ, νοσηλεύτηκε αμέσως μόλις διαγνώστηκε στην Μονάδα Εντατικής Καρδιοπαθών του νοσοκομείου όπου και άφησε την τελευταία της πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της μυοκαρδίτιδας. Όπως δήλωσε ο κ Χαλκιαδάκης παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών ήταν τόσο επιβαρυμένη η κατάσταση της, που ήταν αδύνατον να την κρατήσουν στη ζωή.
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος του καρδιακού μυός με μεγάλο εύρος κλινικής εικόνας, από ασυμπτωματική έως ολέθρια. Η μυοκαρδίτιδα ενίοτε δύναται να εξελιχθεί σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Η πραγματική έκταση της νόσου της μυοκαρδίτιδας στον πληθυσμό είναι άγνωστη, επειδή, σε αρκετές περιπτώσεις, η προσβολή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική. Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως νέοι, ιδιαίτερα άνδρες, με μέση ηλικία τα 42 χρόνια.
Οι αιφνίδιοι θάνατοι των αθλητών οφείλονται, συνήθως, σε μυοκαρδίτιδα ή μυοκαρδιοπάθειες που δεν έχουν διαγνωσθεί.
Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή (με συχνότερους ιούς τους εντεροϊούς, τον Coxsackie B, τους αδενοϊούς και τους παρβοϊούς).
Τι είναι η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα;
Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα με οξεία εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας με σοβαρή αιμοδυναμική κατάρρευση συνήθως σε διάστημα 2 εβδομάδων από προηγούμενη ίωση. Κακοήθεις αρρυθμίες στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζονται συχνά. Οι ασθενείς με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα έχουν συνήθως φυσιολογικές διαστάσεις αριστεράς κοιλίας.
Σε πολλές περιπτώσεις η πορεία της νόσου είναι τόσο απότομη που είναι δύσκολο να τεθεί η διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία πριν εξελιχθεί σε καρδιογενές σοκ και θάνατο. Οι ασθενείς με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα που επιβιώνουν από την αρχική προσβολή έχουν συχνά θεαματική βελτίωση της καρδιακής τους λειτουργίας μέσα σε μικρό διάστημα μηνών.
1 σχόλιο
Έχω περιέργεια τι λέει τώρα η κυρία Παγώνη; Ήταν αυτή που έλεγε ότι η μυοκαρδίτιδα από τα εμβ@λι@ στα παιδιά (τότε δεν έλεγε ότι προκαλείται και στους ενήλικες) δεν είναι κάτι σοβαρό και περνάει.. γιατί δεν βγαίνει να μας εξηγήσει τώρα που οφείλονται 20 ξαφνιοί θάνατοι από μυοκαρδίτιδα.. γιατί δεν βγαίνει να απαντήσει στους συναδέλφους της από το Χάρβαρντ που βγαίνουν και κατηγορούν ευθέως το εμβόλιο για τους ξαφνικούς θανάτους που έχουνε αυξηθεί κατά κόρον τελευταία και δη στις χώρες με τα
μεγαλύτερα ποσοστά εμβ@λιασμ@ύ..
Δημοσίευση σχολίου