επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Κράκεν του κοροναϊού ξεκίνησαν και πάλι οι κάποιοι τρομολάγνοι καθηγητές να βγαίνουν στα κανάλια και να σκορπούν απειλές προς όλους. Δεν λένε όμως αυτό που γνωρίζουμε δεκαετίες πίσω για τις πανδημίες. Δεν λένε δηλαδή ότι η μοίρα μιας πανδημίας είναι να τελειώνει όταν ο ιός που την προκάλεσε γίνεται υπερμεταδοτικός αλλά ταυτόχρονα και πολύ ήπιας συμπτωματογίας. Ναι μπορούν να αρρωστήσουν ή καλύτερα να κολλήσουν όλοι αλλά ταυτόχρονα ο ιός δεν σκοτώνει γιατί αφενός το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον ξέρει και μπορεί να αμυνθεί, ή έχει αντισώματα είτε από τα εμβόλια είτε από προηγούμενη νόσηση.
Το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος Κράκεν (XBB.1.5) του κοροναϊού, το οποίο αποτελεί υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον. Η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.
Παγώνη: "Πολύ μεταδοτική με ήπια συμπτώματα"
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA, σχολιάζοντας σχετικά με την υποπαραλλαγή: "Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος…το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες", ενώ, ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.
"Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘ κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι" προσέθεσε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι είναι, μεν, περισσότερο μεταδοτική από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά ευτυχώς δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για βαριά συμπτωματολογία, ενώ τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και προστατεύουν από σοβαρή νόσο και από θάνατο.
«Δεν ανησυχούμε αυτή την στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν γι’ αυτή την υποπαραλλαγή. Το ποσοστό, από την έως τώρα ανάλυση των δειγμάτων στη χώρα μας είναι κάτω από 1%. Ο κοροναϊός, όπως λέμε από την αρχή της πανδημίας, δεν πρόκειται να φύγει. Είναι πάρα πολύ μεταδοτικός, όπως βλέπουμε και από την καινούρια παραλλαγή ΧΒΒ 1.5 (σ.σ. την «Κράκεν»)», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπενθυμίζοντας την αξία της χρήσης μάσκας, με την απαραίτητη διευκρίνιση: «Να ξεχωρίσουμε την υποχρεωτικότητα από την σύσταση».
Ο κ. Ζαούτης αναφέρεται και στα «ισχυρά εργαλεία κατά της γρίπης και κατά του κοροναϊού, που είναι τα εμβόλια. «Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 85 -90%».
Και με την ιδιότητά του ως παιδιάτρου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι η λήψη αντιβιοτικών δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των ιώσεων.
«Αυτό που θέλω να μεταφέρω και στους γονείς είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση ενάντια στους ιούς. Δεν έχουν αποτελεσματικότητα».
Χρήση μάσκας
«Η σύσταση για την χρήση της μάσκας συνεχίζει να υπάρχει. Δεν έχει γίνει άρση αυτής της και πρέπει να θυμηθούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο και αποτελεσματικό μέτρο που προστατεύει και από τον κοροναϊό και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που βλέπουμε. Συστήνεται, γιατί όντως είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις αναπνευστικού συστήματος και η μάσκα μπορεί να μας προστατεύει, κυρίως, σε κλειστούς χώρους και, κυρίως, τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, είτε από τη γρίπη, είτε από τον κοροναϊό».
Στην Ελλάδα εδώ και ένα μήνα η «Κράκεν»
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, αναφερόμενος στην νέα υποπαραλλαγή χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα αισιόδοξο, το ότι η «Κράκεν», υπάρχει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες στη χώρα μας και δεν παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων.
«Το αν γενικά είναι ανησυχητικό θα έλεγα πως όχι δεν είναι ανησυχητικό. Δεν φαίνεται και στις ΗΠΑ που κυριαρχεί να έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση σε νοσηλείες», προσθέτει ο αν. καθηγητής Επιδημιολογίας. Και εξηγεί: «Ο ιός μεταλλάσσεται, είναι αναμενόμενο, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Kαι σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδύονται υποπαραλλαγές, με κάποιο σχετικό πλεονέκτημά του, σε ότι αφορά τη δυνατότητα μετάδοσης».
Ο κ. Παρασκευής εξήγησε ότι προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρχε, στη χώρα μας, η XBB 1.5 (σ.σ. η «Κράκεν»), , έστω και σε μικρά ποσοστά, έγινε μια αναδρομική διερεύνηση των περιστατικών, σε «βάθος» πέντε εβδομάδων
Από τον αναδρομική αυτή γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων, προέκυψε ότι στο διάστημα αυτό των πέντε εβδομάδων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα της «Κράκεν», στην περιοχή της Αττικής.
«Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή υπάρχει σε αρκετές περιοχές στην Ευρώπης. Όμως, τα ποσοστά της υποπαραλλαγής είναι της τάξης μεγέθους 1,5 με 2% συνολικά. Εκτός από τις ΗΠΑ, όπου παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά, στην Ευρώπη δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση».
«Να θυμίσουμε – προσθέτει ο κ. Παρασκευής – ότι στην περίπτωση της Όμικρον 5, πέρυσι, σε διάστημα 4 εβδομάδων, είχαμε κυριαρχία σε βαθμό 50% σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στην κοινότητα, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν έχουμε δει με αυτήν την παραλλαγή. Αν πραγματικά αυτή η υποπαραλλαγή παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα σε ό, τι αφορά την μολυσματικότητα, τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο βαθμό και είναι της τάξης του 15-20%. Παρ’ όλα αυτά λόγω της σχετικής ανοσίας που έχει η κοινότητα, δεν θα δούμε κύματα ανάλογα με αυτά που είδαμε το προηγούμενο έτος, δηλαδή όταν είχαμε την αρχική ανάδυση της όμικρον». Ο κ. Παρασκευής επισημαίνει: “Εδώ να δώσουμε έμφαση στην σημασία του εμβολιασμού, στην σημασία της επικαιροποίησης του εμβολιαστικού σχήματος, δηλαδή να προσέλθουν τα άτομα να κάνουν την αναμνηστική δόση. Kαι, βέβαια, στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και χορήγησης των αντιικών φαρμάκων, στις ομάδες που συστήνεται, αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή νόσηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου