Αρμέγουν φίδια και αράχνες για το δηλητήριό τους και σώζουν χιλιάδες ζωές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αρμέγουν φίδια και αράχνες για το δηλητήριό τους και σώζουν χιλιάδες ζωές

Παράγουν πλάσμα το οποίο είναι ανθεκτικό στο δηλητήριο.

 medlabnews.gr iatrikanea

Με την Αυστραλία να φιλοξενεί 21 από τα 25 φίδια με το πιο τοξικό δηλητήριο, εύλογα κανείς μπορεί σκεφτεί πως τα νούμερα θνησιμότητας από δηλητηριώδες δάγκωμα στην Αυστραλία ενδέχεται να είναι υψηλά.

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι τα θανατηφόρα δαγκώματα φιδιού είναι κατά μέσο όρο ένα με δύο, ενώ δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από δάγκωμα αράχνης από το 1981.

Πώς εξηγείται όμως αυτό;

Απ’ ότι φαίνεται το καλύτερο αντίδοτο δεν είναι άλλο παρά…το δηλητήριό τους!

Η διαδικασία εξαγωγής δηλητηρίου τόσο από φίδια όσο και από αράχνες, με σκοπό την παραγωγή αντίδοτου, είναι μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950, ενώ το πρόγραμμα μέσω του οποίου εξήχθη δηλητήριο από την αράχνη που ανήκει στο είδος funnel-web spiders, έκανε την εισαγωγή του, το 1981.

Τα ειδικά προγράμματα εξαγωγής δηλητήριου, τόσο από φίδια όσο και από αράχνες, εκτιμάται ότι έχουν σώσει πάνω από 25.000 ζωές από την έναρξή τους, ενώ τα θανατηφόρα δαγκώματα έχουν μειωθεί δραματικά.

Πιο συγκεκριμένα τα είδη φιδιών τα οποία «αρμέγονται» για το δηλητήριο τους είναι τα taipans, τα death adders, τα tiger snakes, τα king browns και τα καφέ φίδια, ενώ για τις αράχνες εκείνες που ανήκουν στο είδος funnel-web spiders ,και το είδος «μαύρη χήρα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Billy Collett στο 9News, ο οποίος είναι διευθυντής επιχειρήσεων στο Australian Reptile Park της κεντρικής ακτής στη Νέα Νότια Ουαλία, κάθε είδος φιδιού «αρμέγεται» για το δηλητήριό του μία φορά το δεκαπενθήμερο, και στη συνέχεια καταψύχεται έως ότου «ξεραθεί» από το ψύχος.

Στη συνέχεια το κατεψυγμένο δηλητήριο αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο της Βικτώριας, όπου περνάει από μία διαδικασία εφίδρωσης, και μετά μικρή ποσότητα εγχέεται μέσω ένεσης σε άλογα, μία φορά την εβδομάδα, για το λιγότερο, έξι μήνες.

Το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα των αλόγων καθιστά τα σώματά τους ιδανικά, για αυτή τη διαδικασία, καθώς αρχίζουν να παράγουν πλάσμα το οποίο είναι ανθεκτικό στο δηλητήριο.

Στο τέλος αυτό το πλάσμα, εξάγεται και διαχωρίζεται, ενώ το άλογο «επιστρέφει στη μάντρα το ίδιο απόγευμα, τρώγοντας χορτάρι».

Στην Αυστραλία το αντίδοτο παρέχεται δωρεάν σε άτομα που πέφτουν «θύματα» δαγκώματος, ενώ για τα νοσοκομεία το κάθε φιαλίδιο μπορεί να κοστίζει από 400 έως 1000 δολάρια.

«Είναι αρκετά τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το δηλητήριο είναι αρκετό για να σκοτώσει περίπου, δεν αστειεύομαι καν, 50.000 ανθρώπους», δηλώνει ο κ. Collet κρατώντας στο χέρι του ένα από τα φιαλίδια με δηλητήριο του φιδιού taipan, λέγοντας πως είναι «ιδιαίτερα τοξικό».

Παρά το γεγονός ότι το άγριο ανατολικό καφέ φίδι από την Χρυσή Ακτή είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά, ο Billy ,κατακτώντας επίσης την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο δηλητηριώδη φίδια στην Αυστραλία, παραδέχεται ότι δεν είναι το πιο δύσκολο στον χειρισμό.

Τη θέση αυτή έχει κατακτήσει επάξια, το είδος coastal taipan, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Collet, «είναι πιθανότατα ένα από τα πιο έξυπνα φίδια της Αυστραλίας», καθώς φημίζεται για την ιδιαίτερη μεθοδικότητα και εξυπνάδα του.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι ενώ οι περισσότεροι ανταποκρίνονται θετικά στο αντίδοτο που χορηγείται λόγω δαγκώματος αράχνης, περίπου το 20% το ανθρώπων ενδέχεται να είναι αλλεργικοί στο αντίδοτο για το δηλητήριο φιδιών, καθώς το συγκεκριμένο φιαλίδιο περιλαμβάνει ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά είδη φιδιών

Ωστόσο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι συμβάλουν σε αυτό το έργο, είναι η εύρεση funnel-web αραχνών προκειμένου να παραχθεί επαρκής ποσότητα αντίδοτου για δάγκωμα αράχνης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να βασίζεται αρκετά σε δημόσιες «δωρεές».

«Αυτό που επεξεργάζομαι τώρα προέρχεται από περίπου 3.000 ‘αρμέγματα’ funnel-web αράχνης και αυτό αρκεί μόνο για την επόμενη παραγγελία», εξηγεί ο Billy, ενώ προσθέτει πως αυτό είναι μια διαδικασία που ο ίδιος πραγματοποιεί τέσσερις φορές το χρόνο καθώς τα αρσενικά του είδους αυτού ζούνε μόνο 12 μήνες.

Πηγή neoskosmos.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων