Κλινική εκπαίδευση στη Φυσικοθεραπεία: Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας φιλοξενήθηκαν από τον ΠΣΦ (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κλινική εκπαίδευση στη Φυσικοθεραπεία: Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας φιλοξενήθηκαν από τον ΠΣΦ (video)

Αντικείμενο συζήτησης η εναρμόνιση της κλινικής εκπαίδευσης και η προώθηση της έρευνας στη φυσικοθεραπεία
Ο ΠΣΦ φιλοξένησε την Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση, του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (video)
Επιμέλεια & video medlabnews.gr iatrikanea

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) θεωρεί ότι η εκπαίδευση σε προπτυχιακό επίπεδο πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και να διασφαλίζει την απαραίτητη ικανότητα κατάρτισης για τους αυριανούς επαγγελματίες και ως γνωστόν μόλις πρόσφατα τα 4 τμήματα φυσικοθεραπείας (έπεται το 5ο) αξιολογήθηκαν θετικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), από εξωτερικούς αξιολογητές. Στην αξιολόγηση, σύμφωνα με το νόμο, συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΠΣΦ.

Στη χώρα μας φιλοξενήθηκε και συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για την εκπαίδευση, του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (Education Matters WG,  του Europe region World Physiotherapy) η οποία αποτελείται από τους:

* Chairman: Carmen Suárez

* Raf Meesen (Belgium)

* Lyubomira Naidenova (Bulgaria)

* Snježana Schuster (Croatia)

* Jørgen Brandt (Denmark)

* Nikolaos Strimpakos (Greece)

* Gráinne Sheill (Ireland)

* Daniela Stanca (Romania)

* Barbara Laube (Switzerland)

* Filiz Can (Turkey)

Η κα Carmen Suárez και ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης

Τα αντικείμενα που εξετάζει η ομάδα εργασίας για να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση World Physiotherapy Europe region είναι η εναρμόνιση της κλινικής εκπαίδευσης και η προώθηση της έρευνας στη φυσικοθεραπεία.

Το medlabnews.gr – IatrikaNea παραβρέθηκε στη Συνάντηση Εργασίας και είχε την ευκαιρία να λάβει σημαντικές δηλώσεις από τους ομιλητές.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης, Πρόεδρος του ΠΣΦ, «Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ότι τα τμήματα που έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα είχαν πολύ θετικό πρόσημο, που σημαίνει ότι η εκπαίδευση και τα κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ακολουθώντας τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών working groups στα οποία συμμετέχουμε και εμείς ως χώρα με εκπροσώπους...Οι φυσικοθεραπευτές οι οποίοι εργάζονται σήμερα στη χώρα μας είτε στο δημόσιο σύστημα ή στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν το απαιτούμενο υψηλό επίπεδο για να παρέχουν υπηρεσίες τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη των παθήσεων.»

Σχετικά με τη συμβολή της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση της πανδημίας, όπως σημείωσε ο κ. Λυμπερίδης «Η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πρώτη ημέρα που ο ασθενής με covid-19 θα νοσηλευτεί και βέβαια μέχρι το στάδιο της αποκατάστασης ώστε να αποκτήσει ξανά πλήρη λειτουργικότητα.»

Δίνοντας τα συγχαρητήριά του σε όλους τους φυσικοθεραπευτές που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή στις δημόσιες δομές της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Λυμπερίδης τόνισε ότι οι φυσικοθεραπευτές είναι η μόνη ομάδα επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία που δε λαμβάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η παράβλεψη αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί με τις καινούριες υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΣΦ, οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να ενταχθούν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας λόγω της άμεσης και με μεγάλη διάρκεια  επαφής με τον ασθενή που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση του έργου τους αλλά παράλληλα τους καθιστά και ιδιαίτερα ευάλωτους απέναντι στη μετάδοση του ιού.

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της φυσικοθεραπείας σε θέματα ψυχικής υγείας, ο κ. Λυμπερίδης ανέφερε ότι το 1 από τα 10 επιστημονικά τμήματα του Συλλόγου ασχολείται με αυτό ακριβώς το πεδίο, καθώς η φυσικοθεραπεία έχει πολυδιάστατο ρόλο στην ψυχική υγεία. Σχετικές προτάσεις του Συλλόγου έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας για την ανάδειξη του ρόλου αυτού και στην Ελλάδα, ακολουθώντας την ήδη υπάρχουσα τάση που κυριαρχεί διεθνώς.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο κ. Λυμπερίδης ανέφερε ότι η φυσικοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη, στην αποκατάσταση, αλλά και στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών.

Όπως δήλωσε η κα Carmen Suárez, Chairman του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας «Το Ευρωπαϊκό τμήμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας αντιπροσωπεύει 37 ευρωπαϊκές χώρες που αριθμούν περίπου 250.000 φυσικοθεραπευτές. Στόχος του Τμήματος είναι να υποστηρίξει, να προωθήσει και να διευκολύνει τη φυσικοθεραπεία και τους φυσικοθεραπευτές σε όλη την Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Τμήμα υπάρχουν τρεις ομάδες εργασίας, η μία αφορά τα επαγγελματικά θέματα, η δεύτερη αφορά τη σχέση της φυσικοθεραπείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προώθηση του επαγγέλματος, και η τρίτη αφορά τα θέματα εκπαίδευσης στη φυσικοθεραπεία και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Την τρέχουσα περίοδο εργαζόμαστε σε δύο βασικούς πυλώνες όσον αφορά την εκπαίδευση και την ποιότητα στην εκπαίδευση φυσικοθεραπείας. Ο πρώτος βασικός πυλώνας αφορά την εναρμόνιση της κλινικής εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών και ο δεύτερος την ανάπτυξη και την διευκόλυνση της έρευνας στη φυσικοθεραπεία με στόχο να μεταφερθούν τα αποτελέσματα της στην κλινική πράξη και να αναπτυχθεί η λεγόμενη “τεκμηριωμένη πρακτική”».

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η κα Suárez δήλωσε «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών έχει μία ειδική ομάδα εργασίας όσον αφορά τον καρκίνο, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Η φυσικοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της νόσου, από την ώρα της διάγνωσης μέχρι να ξεκινήσει η ενεργητική θεραπεία των ασθενών, δηλαδή η λεγόμενη προ-αποκατάσταση, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μετά τη θεραπεία στους επιβιώσαντες από καρκίνο αλλά και σε άτομα που έχουν τελικού σταδίου πρόβλημα υγείας.»

Όπως δήλωσε ο κ. Ελευθέριος Μπουρνουσούζης, Β΄ Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΠΣΦ «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα γιατί διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δείχνει την αφοσίωση των Συλλόγων μας για τη διασφάλιση της ποιότητας και για τη βελτίωση των παροχών του υγειονομικού συστήματος. Είναι πάρα πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων που έχουμε με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με τα πανεπιστήμια, με τα ιδρύματα, ώστε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας. Γιατί η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται και στο χρόνιο στάδιο, και στο οξύ και στην αποκατάσταση μετά, έχει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος.»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων