medlabnews.gr iatrikanea
Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου και να οδηγήσει τους ασθενείς σε ταχύτερη θεραπεία.
Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, γράφει ο Guardian. Προκαλεί περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση, ή σχεδόν έναν στους έξι θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα.
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε από εμπειρογνώμονες του Royal Marsden NHS foundation trust, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Imperial College του Λονδίνου μπορεί να εντοπίσει αν οι όγκοι που εντοπίζονται σε αξονικές τομογραφίες είναι καρκινικοί.
Ο επιτυχημένος αλγόριθμος
Ο αλγόριθμος αποδίδει πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά από τις τρέχουσες μεθόδους, σύμφωνα με μια μελέτη τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine του Lancet.
«Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι η τεχνολογία αυτή θα βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και ενδεχομένως βοηθήσει στην θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Μπέντζαμιν Χάντερ, ειδικευόμενος κλινικής ογκολογίας στο Royal Marsden και κλινικός ερευνητής στο Imperial.
Η ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους για να αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση της ακτινολογίας. Στη συνέχεια, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί αν μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκινικούς όζους.
Ακριβής προσδιορισμός κινδύνου
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου με σημαντική ακρίβεια.
«Σύμφωνα με αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, το μοντέλο μας φαίνεται να εντοπίζει με ακρίβεια τους καρκινικούς μεγάλους πνευμονικούς όζους», δήλωσε ο Χάντερ.
Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις για ασθενείς με ανώμαλους όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό άρθρο θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου