Έρχεται ραγδαία αύξηση των καρκίνων παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Δείτε γιατί; Τι περιμένουμε στην Ελλάδα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχεται ραγδαία αύξηση των καρκίνων παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Δείτε γιατί; Τι περιμένουμε στην Ελλάδα

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο έγινε λόγος για «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία».

 medlabnews.gr iatrikanea

Guardian: Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η άνοδος του προσδόκιμου ζωής και ως εκ τούτου του πληθυσμού των ηλικιωμένων, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο.

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο έγινε λόγος για «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία».

Τα κέντρα καρκίνου σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, αλλιώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί.

Στο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, ο καθηγητής Άντριου Τσάπμαν διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης [καρκίνου] αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα. Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός του τύπου “αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε”. Είναι φρικτό αυτό», πρόσθεσε ο Τσάπμαν.

«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπειών» συνέχισε ο καθηγητής τονίζοντας σύμφωνα με τον Guardian:

«Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένεια και να κάνουν χόμπι. Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον θεραπεία που θα του τα στερήσει αυτά, μπορεί να μην τη θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια».

Η καθηγήτρια Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός και εκτελεστική αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε και αυτή με τη σειρά της ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη «δραματική αύξηση» των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο.

«Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 16,3 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο απλώς λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού», προέβλεψε η δρ Τζούλι Γκράλοου (Julie Gralow), επικεφαλής ιατρική διευθυντήρια και εκτελεστική αντιπρόεδρος της ASCO.

Εν τω μεταξύ, το κενό στην γηριατρική εκπαίδευση αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού στα υγειονομικά συστήματα παγκοσμίως δυσχεραίνουν την υιοθέτηση μοντέλων περίθαλψης που θα ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών.

Η διαφοροποίηση των κλινικών δοκιμών θα βοηθούσε επίσης, σύμφωνα με τον Δρ. Gralow: «Τα περισσότερα δεδομένα κλινικών δοκιμών προέρχονται από νεότερους ασθενείς. Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε περισσότερους ηλικιωμένους στις μελέτες, ώστε να κατανοήσουμε τις τοξικότητες και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό».

Το βρετανικό παράδειγμα

Στη Βρετανία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο αριθμός των ατόμων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο έως το 2040. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ανάλυση της Cancer Research UK, o αριθμός των νέων περιπτώσεων ετησίως θα σκαρφαλώσει από 384.000 σε 506.000. Τα ίδια, δε, στοιχεία δείχνουν ότι από τη νέα γενιά ασθενών οι περισσότεροι θα είναι 70 ετών και άνω – το 60% των περιπτώσεων και το 76% των θανάτων.

Υπό τις εξελίξεις αυτές ο δρ Τσαρλς Σουάντον (Charles Swanton), επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, εστίασε στην ανάγκη «διεπιστημονικής φροντίδας». Και αυτό διότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν κατά κανόνα και άλλα νοσήματα, καθιστώντας τη θεραπεία του καρκίνου πιο περίπλοκη. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για άμεσο επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας. «Εάν έχουμε να κάνουμε με 30% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου και αυτές οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πιο περίπλοκες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30% περισσότερους ογκολόγους, χειρουργούς και παθολόγους για να αντιμετωπίσουμε το φόρτο των περιπτώσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Και η Ελλάδα…

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας, ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10%-12%. Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ανησυχητικά δεδομένα που έχει συλλέξει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, επιμένοντας πως οι προκλήσεις που επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον θα δημιουργήσουν ανελαστικές συνθήκες. Οπως έχει επισημάνει ο καθηγητής και πρόεδρος της Εταιρείας, Ιωάννης Καραϊτιανός, πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Και επιμένει ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς «συνεπάγεται λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων