Νέα έρευνα στοχοποιεί τα «φουρνάκια» του μανικούρ για βλάβες στο DNA και εμφάνιση καρκίνου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέα έρευνα στοχοποιεί τα «φουρνάκια» του μανικούρ για βλάβες στο DNA και εμφάνιση καρκίνου

Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκινογόνες μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα
Νέα έρευνα στοχοποιεί τα «φουρνάκια» του μανικούρ για βλάβες στο DNA και εμφάνιση καρκίνου

medlabnews.gr iatrikanea

Η ακτινοβολία από τις συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκινογόνες μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ορισμένοι δερματολόγοι λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Nature Communications, δεν είναι καινούργια όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι δερματολόγοι έχουν σταματήσει να κάνουν μανικιούρ τζελ εντελώς.

«Τα ευρήματα συμβάλλουν στα δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της (υπεριώδους) ακτινοβολίας και δείχνουν άμεσο κυτταρικό θάνατο και βλάβη των ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος», δήλωσε η Τζούλια Κέρτις, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Τα σολάριουμ καταγράφονται ως καρκινογόνα και οι λάμπες UV νυχιών είναι μίνι σολάριουμ για τα νύχια σας», πρόσθεσε.

Οι συσκευές στεγνώματος νυχιών δεν απέχουν πολύ από τα solarium

Μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το υπεριώδες φως, έχει μήκος κύματος που κυμαίνεται από 10 έως 400 νανόμετρα, σύμφωνα με το UCAR Center for Science Education.

Τα σολάριουμ χρησιμοποιούν 280 έως 400 νανόμετρα, ενώ συσκευές στεγνώματος βερνικιού είναι 340 έως 395 νανόμετρα, σύμφωνα με την μελέτη.

«Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτές οι συσκευές, προωθούνται στο εμπόριο ως ασφαλείς, χωρίς να υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Λούντμιλ Αλεξάντροφ.

«Όμως, απ′ όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει μελετήσει πραγματικά αυτές τις συσκευές και πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο μέχρι τώρα».

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντροφ κατέχει διπλό τίτλο ως αναπληρωτής καθηγητής βιομηχανολογίας και κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα σε υπεριώδες φως, διαπιστώνοντας ότι μια συνεδρία 20 λεπτών οδήγησε σε θάνατο του 20% έως 30% των κυττάρων. Τρεις διαδοχικές εκθέσεις διάρκειας 20 λεπτών έκαναν το 65% έως 70% των εκτεθειμένων κυττάρων να πεθάνει. Τα εναπομείναντα κύτταρα υπέστησαν μιτοχονδριακές βλάβες και βλάβες στο DNA, με αποτέλεσμα μεταλλάξεις που είχαν μοτίβα τα οποία έχουν παρατηρηθεί στον καρκίνο του δέρματος.

Ο μεγαλύτερος περιορισμός βέβαια της μελέτης είναι ότι η έκθεση απλά των κυττάρων στο υπεριώδες φως διαφέρει από τη διεξαγωγή της μελέτης σε ζωντανούς ανθρώπους σύμφωνα με τη δερματολόγο, Τζούλι Ρούσακ.

«Υπάρχει σίγουρα διαφορά. Το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας απορροφάται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Όταν ακτινοβολείτε απευθείας τα κύτταρα αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό. Δεν έχετε καμία προστασία από το δέρμα, από τα κερατινοκύτταρα ή τα ανώτερα στρώματα. Πρόκειται επίσης για πολύ άμεση ακτινοβολία UVA», σημειώσει η Ρούσακ η οποία δε συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη σε συνδυασμό με προηγούμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα πρέπει «σίγουρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά το να εκθέτουμε απλώς τα χέρια και τα δάχτυλά μας στο φως UVA χωρίς καμία προστασία», δήλωσε η καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας, Σάρι Λίπνερ.

Πώς να μειώσετε την έκθεση στο υπεριώδη ακτινοβολία όταν κάνετε μανικιούρ

Εάν ανησυχείτε για τους κινδύνους που κρύβει το τζελ μανικιούρ αλλά δεν θέλετε να το εγκαταλείψετε, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να μετριάσετε τους κινδύνους.

«Εφαρμόστε γύρω από τα νύχια αντηλιακό ευρέος φάσματος που περιέχει ψευδάργυρο και τιτάνιο και φορέστε γάντια UV με κομμένες τις άκρες των δακτύλων όταν έρθει η ώρα να θεραπεύσετε τα νύχια σας», δήλωσε η Κέρτις, η οποίος δεν κάνει μανικιούρ τζελ.

Ορισμένα κομμωτήρια χρησιμοποιούν φώτα LED, τα οποία «πιστεύεται ότι εκπέμπουν είτε καθόλου υπεριώδες φως είτε πολύ, πολύ χαμηλότερες ποσότητες», δήλωσε η Λίπνερ.

Η Λίπνερ κάνει τακτικά μανικιούρ - τα οποία συνήθως διαρκούν επτά έως δέκα ημέρες - όχι σε μια προσπάθεια να αποφύγει το υπεριώδες φως, αλλά μάλλον επειδή δεν της αρέσει το μούλιασμα ακετόνης που σχετίζεται με τα μανικιούρ τζελ.

Εάν έχετε κάνει τακτικά μανικιούρ τζελ, η Λίπνερ συνιστά να δείτε έναν δερματολόγο πιστοποιημένο που μπορεί να εξετάσει το δέρμα σας για τυχόν βλάβες πρόδρομες του καρκίνου του δέρματος και να τις θεραπεύσει πριν εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα. (Το υπεριώδες φως μπορεί επίσης να γεράσει το δέρμα, εμφανιζόμενο ως ηλιακές κηλίδες και ρυτίδες, είπε.)

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε οι ειδικοί να σταθμίσουν πόσο συχνά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μανικιούρ τζελ χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, δήλωσε η Λίπνερ.

Η Ρούσακ δεν κάνει μανικιούρ με τζελ πολύ συχνά, αλλά χρησιμοποιεί αντηλιακό και γάντια όταν το κάνει, είπε. Η εφαρμογή ορών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, εκ των προτέρων μπορεί επίσης να βοηθήσει, πρόσθεσε.

«Ως δερματολόγος, αλλάζω γάντια πιθανώς τρεις, τέσσερις φορές με έναν μόνο ασθενή. Και με ένα κανονικό βερνίκι νυχιών, μετά από τρεις, τέσσερις αλλαγές γαντιών, το βερνίκι νυχιών έχει φύγει», δήλωσε η Ρούσακ.

«Το μανικιούρ τζελ έχει σίγουρα πολύ καλύτερη μακροζωία, αλλά αξίζει πραγματικά τον κίνδυνο φωτογήρανσης και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος; Μάλλον όχι».

Τα άτομα με ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή που είναι πιο φωτοευαίσθητα λόγω ανοιχτόχρωμου δέρματος ή αλμπινισμού, φαρμάκων ή ανοσοκαταστολής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη λήψη προφυλάξεων, ανέφεραν οι ειδικοί. Αλλά όποιος κι αν είναι ο κίνδυνος, οι δερματολόγοι με τους οποίους μίλησε το CNN συνέστησαν προσοχή.

«Δυστυχώς, η πλήρης προστασία δεν είναι δυνατή, οπότε η σύστασή μου είναι να αποφύγετε εντελώς αυτές τις συσκευές», δήλωσε ο Δρ Τζοσουά Ζάχνερ, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων