Με φρικτούς πόνους στο πόδι στο νοσοκομείο Λευκάδας μετά από τσίμπημα αράχνης. Ποια είναι η «Μαύρη Χήρα» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με φρικτούς πόνους στο πόδι στο νοσοκομείο Λευκάδας μετά από τσίμπημα αράχνης. Ποια είναι η «Μαύρη Χήρα»

Τον είχε τσιμπήσει μια κατάμαυρη αράχνη “Μαύρη Χήρα” 2-3 εκατοστών η οποία ήταν ακόμα επάνω στο πόδι του.

 


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Με φρικτούς πόνους στο πόδι έφτασε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο Λευκάδας ένας 35χρονος ο οποίος νωρίτερα είχε δεχτεί τσίμπημα από αράχνη «Μαύρη Χήρα». 

Σύμφωνα με το ilefkada.gr ο άτυχος άνδρας δέχτηκε το τσίμπημα της αράχνης όταν φόρεσε τα παπούτσια εργασίας τα οποία είχε έξω από το σπίτι του, κοντά σε ξύλα για το τζάκι. Την στιγμή που ένιωσε το τσίμπημα δεν έδωσε μεγάλη σημασία, καθώς θεώρησε πως κάποιο πετραδάκι ή κάποιο αγκάθι ήταν αυτό που τον τσίμπησε και συνέχισε τις εργασίες του.;
Περίπου μισή ώρα αργότερα όμως, ο πόνος άρχισε να γίνεται έντονος και έτσι έβγαλε το παπούτσι του για να δει τι συμβαίνει, διαπιστώνοντας πως τον είχε τσιμπήσει μια κατάμαυρη αράχνη “Μαύρη Χήρα” 2-3 εκατοστών η οποία ήταν ακόμα επάνω στο πόδι του.
Μέσα σε λίγα λεπτά ο πόνος άρχισε να γίνεται αφόρητος, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος άρχισε να νιώθει το πόδι του να μουδιάζει. Αντιλήφθηκε τότε πως η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη, και παρόλο που δεν έχει σχετικές αλλεργίες, μπήκε στο αυτοκίνητό του για να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας.

Στα 10-15 λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο νοσοκομείο, ο πόνος είχε πλέον γίνει αβάσταχτος, και πια δεν ένιωθε καθόλου το πόδι του από το μούδιασμα, ενώ όπως περιέγραψε στο ilefkada.gr, ένιωθε τον πόνο να “ανεβαίνει” προς τον κορμό του.

Αμέσως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝΛ, επιλήφθηκαν της κατάστασής του και του χορηγήθηκε η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ νοσηλεύτηκε το βράδυ στο νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση. 

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και μετά από 24 ώρες ο πόνος είχε υποχωρήσει αρκετά και έτσι πήρε εξιτήριο, ενώ για μερικές μέρες ακόμα θα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Μαύρη αράχνη: Ποια είναι η «μαύρη χήρα» με το ισχυρό δηλητήριο

Η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Ανήκει στο γένος Latrodectus. Το όνομά της οφείλεται στην κοινή πρακτική του θηλυκού να σκοτώνει και να τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Σε γενικές γραμμές η «μαύρη χήρα» δεν είναι επιθετική. Πολλά τσιμπήματα σε ανθρώπους γίνονται για λόγους άμυνας, όταν συνήθως ασκηθεί κατά λάθος πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες. Σύμφωνα με επιστήμονες, σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.

Η θηλυκή «μαύρη χήρα» φθάνει σε μήκος τα 2 εκατοστά. Έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα, χοντρή κοιλιά και λεπτά πόδια. Σε ορισμένα είδη υπάρχει ένα κόκκινο ή πορτοκαλί σημάδι στο τμήμα της κοιλιάς, το οποίο παραπέμπει σε «κλεψύδρα». Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, σχεδόν στο μισό του θηλυκού, καφέ ή γκρι χρώματος.

Η «μαύρη χήρα» συνηθίζει τα έντομα που πιάνει στον ιστό της, να τα τυλίγει σε κουκούλι για να τρώει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μαύρη αράχνη: Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», έχει ισχυρό δηλητήριο.

Εφόσον τσιμπήσει τον άνθρωπο, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

  • Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει να εισχωρεί στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ξεκινά ο πόνος και εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα.
  • Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι εμφανίζουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολο ακόμα και να σταθεί κάποιος όρθιος ή και καθιστός.
  • Για τις επόμενες δύο ώρες, ο πόνος γίνεται αφόρητος και η κοιλιά άκαμπτη.
  • Μέχρι τη 12η ώρα μετά το τσίμπημα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ υπάρχουν αναφορές ασθενών και για παραισθήσεις.
  • Μετά το πρώτο 12ωρο, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, αν και η ουσιαστική βελτίωση έρχεται μετά από μερικές ημέρες. Η μυϊκή αδυναμία, πάντως, και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες από τη στιγμή που η μαύρη αράχνη προκάλεσε το τσίμπημα.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων