medlabnews.gr iatrikanea
Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια ζωονόσος που
μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων ζώων ή από κατανάλωση μη
παστεριωμένων ζωικών προϊόντων. Το υπεύθυνο μικρόβιο είναι κυρίως η brucella
melitensis αλλά και η brucella suis και άλλες λιγότερα συχνά απαντούμενες
βρουκέλλες.
Σύμφωνα με μελέτη του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε
στο Vector-Borne and Zoonotic Diseases, συνολικά 1786 κοινοποιήσεις και
επιπλέον 111 κρούσματα Βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός) που σχετίζονται με
ξέσπασμα το 2008 καταγράφηκαν στη χώρα μας. Το μέσο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης
ήταν 0,9/100.000 πληθυσμού.
Η βρουκέλλωση είναι ενδημική στα αιγοπρόβατα ενώ από το
1998, τα μέτρα ελέγχου των ζώων περιλαμβάνουν εμβολιασμό αιγοπροβάτων ηλικίας
άνω των 3 μηνών στην ηπειρωτική χώρα (ζώνη εμβολιασμού) και σφαγή μολυσμένων
ζώων στα νησιά (ζώνη εκρίζωσης).
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μεταξύ 2019-2020 σημειώθηκε
σημαντική μέση ετήσια μείωση του ποσοστού κοινοποίησης ενώ μεγάλη πτώση
παρουσίασε και το ποσοστό κοινοποίησης βρουκέλλωσης καθ’ όλη την περίοδο των 16
ετών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πιο πρόσφατη ενημέρωση από το
ECDC για το 2021 στη χώρα μας, το ποσοστό κοινοποίησης ήταν πέντε φορές
υψηλότερο από τον μέσο όρο ΕΕ/ΕΟΧ ενώ είχαμε και το υψηλότερο ποσοστό με 0,22
ανά 100.000 πληθυσμού.
Το 70% των περιπτώσεων ήταν άνδρες ( n = 1175) και το
υψηλότερο μέσο ποσοστό κοινοποίησης καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων (71%) ανέφερε επαφή με ζώα και σχεδόν οι μισές
περιπτώσεις (49%) ήταν κτηνοτρόφοι. Κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών
προϊόντων, κυρίως δικής τους παραγωγής, αναφέρθηκε στο 57% των περιπτώσεων. Για
115 (6,5%) περιπτώσεις, δεν καταγράφηκε έκθεση ζώων ή κατανάλωση μη
παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως τονίζεται, παρά τα μέτρα ελέγχου των ζώων, η
βρουκέλλωση παραμένει ενδημική στην Ελλάδα με κρούσματα στη ζώνη εμβολιασμού,
καθώς και στη ζώνη εκρίζωσης.
Τέλος, οι ερευνητές της μελέτης συνέστησαν την
επαναξιολόγηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των ζώων και την
εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται στην κτηνοτροφία σχετικά με τη μετάδοση
ασθενειών σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις αγροτών.
Διαβάστε επίσης:
Η θρεπτική,
διατροφική αξία, που έχει το γάλα. Πίνακας συστατικών. Παγκόσμια Ημέρα του
Γάλακτος
29
σημαντικοί λόγοι για να τρώμε γιαούρτι κάθε μέρα. Γιαούρτι ή Υγιείαρτος των
Αρχαίων Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου