Ρεκόρ πνιγμών στην χώρα: 106 νεκροί στις ελληνικές θάλασσες μέσα σε 45 ημέρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ρεκόρ πνιγμών στην χώρα: 106 νεκροί στις ελληνικές θάλασσες μέσα σε 45 ημέρες

Δυο παιδιά νεκρά από πνιγμό σε 48 ώρες
Ρεκόρ πνιγμών στην χώρα: 106 νεκροί στις ελληνικές θάλασσες μέσα σε 45 ημέρες

medlabnews.gr iatrikanea

Η χώρα θρηνεί δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα στις θάλασσες της, ενώ φέτος δυστυχώς σπάει το μαύρο ρεκόρ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου η χώρα μας έχει καταγράψει 106 πνιγμούς σε θάλασσες φέτος, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.

Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούν λουόμενους έως και 70 ετών, ενώ 72 λουόμενοι ηλικίας 71 ετών και άνω έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. 62 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44.

Σημειώνεται πως 1 στις 5 παραλίες που ελέχθησαν δεν είχαν ναυαγοσώστη ή πρώτες βοήθειες.

Συγκεκριμένα, το Λιμενικό προχώρησε σε 1.497 ελέγχους και διαπίστωσε 33 παραβάσεις σε παραλίες.

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε νέα τραγωδία με πνιγμό παιδιού, αυτή τη φορά στη Νέα Μάκρη, αφού ένα 10χρονο ανασύρθηκε από πισίνα συγκροτήματος κατοικιών χωρίς τις αισθήσεις του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Σύμφωνα με το marathonpress.gr, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο συγκρότημα κατοικιών απέναντι από το De Facto στην οδό Ποσειδώνος.

Τραγωδία στο Καβούρι: Πώς πνίγηκε ο 6χρονος

Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην παραλία Μεγάλο Καβούρι το απόγευμα του Σαββάτου. Ένα αγοράκι έξι ετών έχασε τη ζωή του ενώ έκανε μπάνιο.

Το παιδάκι εντοπίστηκε από τον ναυαγοσώστη της παραλίας στο νερό, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες και προσβάσιμες παραλίες της Αττικής, χωρίς τις αισθήσεις του, 20 μέτρα από την ακτή και σε ρηχά νερά.

Αμέσως ο ναυαγοσώστης και λουόμενοι έτρεξαν να το βοηθήσουν.

«Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τοποθετήθηκε απιδινωτής αλλά δυστυχώς η καρδιά του παιδιού ήταν σε ασυστολία, είχε φύγει ήδη από τη ζωή», δήλωσε ο ναυαγοσώστης Σωκράτης Κουσουμβρής.

Οι γονείς του, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάθονταν σε απόσταση και δεν είδαν το παιδί που πνιγόταν.

Στο σημείο έφθασε αμέσως δικυκλιστής του ΕΚΑΒ και δύο λεπτά και ασθενοφόρο. Δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά για το παιδί. Στο Ασκληπιείο Βούλας όπου μεταφέρθηκε, έγιναν και εκεί προσπάθειες ανάνηψης επί 45λεπτα με έξι κύκλους αδρεναλίνης. 

Ο τραγικός χαμός του μικρού αγοριού προστίθεται στη μακρά μαύρη λίστα των πνιγμών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του καλοκαιριού.

«Πως πνίγηκε αυτό το παιδί έξι χρονών, έτσι, δεν το είδε κανένας; Είναι σαν να μπει το παιδί μου και εγώ να κάθομαι στην καρέκλα ξαπλωμένος, αυτό είναι ό, τι χειρότερο», δήλωσε λουόμενος.

Για τον πνιγμό του 6χρονου διενεργεί προανάκριση το λιμεναρχείο Σαρωνικού, ενώ οι γονείς του αγοριού συνελήφθησαν με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Μάρτυρες αναφέρουν στο MEGA πως οι γονείς βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πίσω από τις ξαπλώστρες των λουόμενων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο που διέτρεχε το παιδί.

Προσοχή στο ντύσιμο των παιδιών

Στο 86% φτάνει η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης, αν και οι πνιγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά καλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι πνιγμοί παραμένουν και βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν και γι’ αυτό τον λόγο από φέτος καταγράφονται και οι διασώσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιοβανίδης τόνισε στο GRTimes.gr ότι ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και πως πρέπει «να σταματήσει η Ελληνίδα μάνα να βάζει το παιδί της μπρατζάκια, σωσίβιο, βατραχοπέδιλα και «μακαρόνι». Το παιδί πρέπει να μάθει να επιπλέει και να κολυμπάει και όχι πηγαίνει στη θάλασσα σαν φουσκωτός «RoboCop».

Οδηγίες για ασφαλές κολύμπι

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) είναι ότι αρκετοί λουόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Γιοβανίδης μέσω του GRTimes.gr τονίζει στους λουόμενους τι να ΜΗΝ κάνουν, όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη

Να μην κολυμπούν στη θάλασσα φαγωμένοι, κουρασμένοι, μεθυσμένοι

Να μην απομακρύνονται από την ακτή δίχως λόγο

Να προσέχουν τα θαλάσσια ρεύματα

Να μην βουτούν σε θολά και άγνωστα νερά

«Ο ναυαγοσώστης βοηθάει στην ανάπτυξη της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να τη δίνουμε πάντα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους που είναι Νο1 ηλικιακή ομάδα σε πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά. Παρόλα αυτά πνίγονται άνθρωποι και σε πιο «άγρια», οπότε το σύνθημα είναι ένα: «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!» προσθέτει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.

Σε κάθε πισίνα και ένας ναυαγοσώστης

Όσον αφορά τις πισίνες και την ύπαρξη ναυαγοσωστών με τη νέα νομοθεσία κάθε χώρος που διαθέτει πισίνα θα πρέπει να υπάρχει στο σημείο και ναυαγοσώστης. «Τα καταλύματα που έχουν πάνω από 50 δωμάτια και το βάθος της πισίνας ξεπερνάει το 1,5 μέτρο, πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μην είναι σ’ ένα σταθερό μέρος, αλλά περιμετρικά της πισίνας. Με την ύπαρξη ναυαγοσωστών ανεβαίνει η ποιότητα των παροχών, αλλά και της ασφάλειας σ’ ένα κατάλυμα» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πνιγμός στη θάλασσα. Πρώτες βοήθειες (video)

Σε πόση ώρα μετά το φαγητό μπορείτε να Κολυμπήσετε;

Πως προστατεύουμε τα βρέφη και τα νήπια σε θάλασσα και πισίνα. Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας

Οδηγίες για τους κολυμβητές. Οι πνιγμοί, η δεύτερη αιτία θανάτων, λόγω ατυχημάτων, στα μικρά παιδιά

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων