medlabnews.gr iatrikanea
Ένα παιδάκι είχε χθες μια περιπέτεια στο Αγρίνιο. Το σημαντικό είναι πως είναι καλά στην υγεία του. Προβληματίζει ωστόσο η διήγηση του πατέρα του αλλά και η ανάρτηση του Νίκου Πατεράκα, του γνωστού διασώστη άγριων ζώων.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: το παιδάκι δέχτηκε τσιμπήματα ευρισκόμενο- με τη μητέρα του- στο ΔΑΚ Αγρινίου. Η οικογένεια ανησύχησε καθώς δεν γνώριζε από τι προήλθαν τα τσιμπήματα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με ιδιώτη παιδίατρο έγινε η παρότρυνση να μεταβεί στο νοσοκομείο το παιδί. Όπως και έγινε…
Εκεί ωστόσο δεν ήταν εφικτή η διάγνωση καθώς δεν ήταν γνωστό τι ήταν αυτό που τσίμπησε το παιδί. Δεν είναι μομφή βέβαια στους γιατρούς αυτό.
Κλήθηκε ωστόσο στο νοσοκομείο ο Νίκος Πατερέκας, γνωστός διασώστης άγριων ζώων, που έχει εντρυφήσει στα φίδια. Η άποψη του ήταν προφανώς χρήσιμη.
«Μου ζητήθηκε αν μπορούσα να βοηθήσω στην αναγνώριση του δήγματος δαγκώματος που είχε. Αμέσως σπεύσαμε κάτω στα επείγοντα όπου παρατήρησα πως υπήρχαν αρκετοί γιατροί γύρω από το παιδί αλλά κανένας δεν γνώριζε με σιγουριά τι τσίμπησε ή δάγκωσε το παιδί», διηγείται ο Νίκος Πατερέκας.
Η εκτίμηση είναι πως επρόκειτο για τσίμπημα σφήκας και όχι φιδιού. Ο προβληματισμός του γονέα και του Νίκου Πατερέκα για το «τι θα γινόταν όμως αν ήταν από δάγκωμα φιδιού ή προέκυπτε αλλεργικό σοκ από τη σφήκα».
Επισημαίνουν για μία ακόμη φορά πως το νοσοκομείο Αγρινίου δεν διαθέτει αντιοφικΌ ορό για περιπτώσεις δαγκώματος φιδιού και θα έπρεπε να γίνει διακομιδή στην Πάτρα.
Η ανάρτηση του Νίκου Πατερέκα
Καλημέρα, χθες βράδυ με ενημέρωσε η Πυροσβεστική υπηρεσία για ένα περιστατικό με ένα παιδάκι 3 χρονών που ίσως το δάγκωσε φίδι και το είχαν πάει στο νοσοκομείο Αγρινίου & μου ζητήθηκε αν μπορούσα να βοηθήσω στην αναγνώριση του δήγματος δαγκώματος που είχε.
Αμέσως σπεύσαμε κάτω στα επείγοντα όπου παρατήρησα πως υπήρχαν αρκετοί γιατροί γύρω από το παιδί αλλά κανένας δεν γνώριζε με σιγουριά τι τσίμπησε ή δάγκωσε το παιδί.
Με την εμπειρία που έχω αποκομίσει και εγώ αλλά χωρίς να είμαι γιατρός το τονίζω, και ρωτώντας κάποια πράγματα τους γονείς για το πώς συνέβη καταλήξαμε πως το παιδί τελικά είχε τσιμπηθεί από σφήκα σε δύο πολύ κοντινά σημεία μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπερδεύει το δείγμα σαν δάγκωμα ενός φιδιού (που θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα συμπτώματα αν είχε δαγκωθεί από φίδι το παιδί)
Με την ερμηνεία της μητέρας που μου εξήγησε το πιο πιθανόν είναι ότι ήταν έντομο με κεντρί διότι τσίμπησε και την ίδια κατόπιν πρίν τσιμπήσει το παιδί.
Οι σφήκες είναι επιθετικές σαν έντομα και χωρίς να τις ενοχλήσουμε απαραίτητα. Το πολύ ευχάριστο είναι ότι το παιδί είχε περάσει μισή ώρα και δεν είχε παρουσιάσει σημάδια κάποιες αλλεργικής αντίδρασης & είναι καλά.
Όταν το δήγμα είναι δύο μικρές οπές στο δέρμα είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος με ακρίβεια αν είναι δάγκωμα φιδιού ή κάποιο άλλο ζώο π.χ σαρανταποδαρούσας γιατί μοιάζουν πολύ. Τι θα γινόταν όμως αν ήταν από δάγκωμα φιδιού 3 χρονών παιδί καθώς και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πολύ & θα πρέπει να διακομιστούν Πάτρα. Αν πάθει κάποιος αναφυλακτικό σοκ τι θα γίνει θα πεθάνει στην ψάθα?
Με αφορμή αυτό το περιστατικό (όπως και άλλα πρόσφατα) θα ήθελα να τονίσω και πάλι τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς στο νοσοκομείο Αγρινίου δεν διαθέτει κανένα αντιοφικο ορό για περιπτώσεις δαγκώματος φιδιού και καλύπτει μεγάλη περιοχή και αγροτικό κοινό. Προς όλους τους υπεύθυνους.
Φωτό αρχείου
Πηγή agrinionews.gr
- Τι πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσει ένα φίδι; Είναι όλα δηλητηριώδη; Ποια είδη υπάρχουν στην Ελλάδα;
- Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα μέλισσας, σφήκας (σφίγγας ή σφήγκας). Πώς να αφαιρέσετε το κεντρί; Αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης
- Τι είναι η αναφυλαξία. Τι πρέπει να κάνετε σε αναφυλακτικό shock, πώς γίνεται η ένεση και μέτρα πρόληψης (video).
- Φυσικά εντομοαπωθητικά με βότανα και αιθέρια έλαια. Διώξτε τα κουνούπια και τις σκνίπες
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου