Πώς μια ελιά στο δέρμα μπορεί να σκοτώσει; Διάσημοι με μελάνωμα. Τι είχε πει ο Νίκος Φλωρινιώτης για το μελάνωμα; Τι είναι το μελάνωμα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς μια ελιά στο δέρμα μπορεί να σκοτώσει; Διάσημοι με μελάνωμα. Τι είχε πει ο Νίκος Φλωρινιώτης για το μελάνωμα; Τι είναι το μελάνωμα;

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στην αρχή δεν έδωσε σημασία, ωστόσο, όταν το λίπωμα μεγάλωσε, προχώρησε στην αφαίρεσή του

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Σε ηλικία 39 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, έφυγε, από τη ζωή ο γιος του Γιάννη Φλωρινιώτη, Νίκος, μόλις έξι μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Λαϊκό νοσοκομείο, ενώ η περιπέτεια της υγείας του άρχισε πριν από μία πενταετία, από μια κρεατοελιά που μεγάλωνε και έγινε λίπωμα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στην αρχή δεν έδωσε σημασία, ωστόσο, όταν το λίπωμα μεγάλωσε, προχώρησε στην αφαίρεσή του. Πριν από έναν χρόνο το ίδιο σημάδι έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Τότε το έψαξε περισσότερο και ένας γιατρός του είπε πως έχει κακοήθη όγκο. «Είναι μελάνωμα. Μιλάμε για μεγαλογιατρούς που πήγα στην αρχή και δεν το βρήκαν. Οι δύο πρώτοι έλεγαν ότι είναι λίπωμα και τους λέω πρέπει να το βγάλω τώρα, “όχι μην αγχώνεσαι” μου είπαν. Ο ένας γιατρός με έστελνε στον άλλον, άλλαξα περίπου 10» είχε προσθέσει ο Νίκος Φλωρινιώτης. Μετά το θάνατο του πατέρα του, τον Ιούνιο, η υγεία του επιβαρύνθηκε πολύ και τους τελευταίους μήνες μπαινόβγαινε συνέχεια στο νοσοκομείο.

Όπως είχε περιγράψει ο ίδιος ο καρκίνος ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια: Είχα αφαιρέσει μία κρεατοελιά η οποία δεν έγινε ποτέ η βιοψία άρχισα και έχανα κιλά, είχα κόπωση…. Σε εκείνο το σημείο που είχα βγάλει την ελιά έβγαλα κάτι σαν λίπωμα και τελικά βγαίνει ο υπέρηχος και εκεί ανακάλυψα ότι δεν είναι λίπωμα και ότι είναι κακοήθης. Πόναγα πάρα πολύ… Γιατί είχε μπει μέσα στα νεύρα, φοβήθηκα πάρα πολύ όταν ακούς καρκίνος πάντα το μυαλό σου πάει στο κακό» περιέγραψε ο γιος του Γιάννη Φλωρινιώτη.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Νίκος Φλωρινιώτης είχε κοινοποιήσει μια συγκινητική ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο, αφιερωμένη στην επίσκεψη του Κώστα Χαρδαβέλλα. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και το κουράγιο που του πρόσφερε ο Χαρδαβέλλας, ο Φλωρινιώτης υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης και της ανθρώπινης θέρμης στις δύσκολες στιγμές. Η απώλειά του αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο και θα αφήσει ένα κενό στις καρδιές όσων τον αγάπησαν και τον θαύμασαν.

Πριν λίγους μήνες είχε εμφανισθεί στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη με τη μητέρα του μάχη.

Τότε είχε αναφέρει ότι τον έστελναν από γιατρό σε γιατρό μέχρι να βρουν τι έχει ακριβώς. Τότε ο Νίκος Φλωρινιώτης για πρώτη φορά, είχε αποκάλυψε την μάχη του με τον καρκίνο και μίλησε για την περιπέτεια του, καταφέρνοντας να συγκινήσει τους πάντες.

Ο γιος του εκλιπόντος τραγουδιστή αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε με τα εξής: "Μου έδινε σημάδια όλα αυτά τα χρόνια. Από πέρσι άρχισα να χάνω κιλά, είχα κόπωση, απλά επειδή είχα περάσει και κόβιντ, είχα διάφορα πέρσι, δεν έδωσα σημασία, νόμιζα ότι ήταν από τον κοροναϊό. Πέντε χρόνια το κουβαλούσα. Αυτό, παρά το γεγονός ότι ήμουν νέος, εξελίχθηκε πάρα πάρα πολύ αργά[...]Είναι μελάνωμα. Μιλάμε για μεγαλογιατρούς που πήγα στην αρχή και δεν το βρήκαν. Οι δύο πρώτοι έλεγαν ότι είναι λίπωμα και τους λέω πρέπει να το βγάλω τώρα, “όχι μην αγχώνεσαι” μου είπαν. Ο ένας γιατρός με έστελνε στον άλλον, άλλαξα περίπου 10 γιατρούς, μου έλεγαν θα φύγω θα πάω διακοπές…". Δείτε το βίντεο:

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι: «Η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ. Είχα φριχτούς πόνους. Ο μπαμπάς μου το γνώριζε, δεν του τα λέγαμε όλα και μάλιστα το τελευταίο βράδυ που πήγα και έκανα τη θεραπεία και βγήκα από το νοσοκομείο μου λέει “Εγώ θέλω να γίνεις καλά εσύ παιδί μου και εγώ ας πεθάνω έχω ζήσει τη ζωή μου”… Και ήταν η προηγούμενη μέρα που μπήκε στο νοσοκομείο και μετά από τρεις μέρες πέθανε».

Λίγα λόγια για το μελάνωμα

Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Είναι η χειρότερη όμως διότι η φυσική πορεία της νόσου καταλήγει συχνά στη μετάσταση και το θάνατο του αρρώστου

Αφορά τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος. Το μελάνωμα, αντίθετα με τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται επίσης συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων. Είναι δε εξαιρετικά σπάνιο στα παιδιά και στους εφήβους. 
Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στα συνήθως καλυπτόμενα μέρη του σώματος, σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που παρουσιάζονται συνηθέστερα στα συνήθως ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Διάσημοι με μελάνωμα 

Με μελάνωμα η Κλόε Καρντάσιαν στο μάγουλό της.

Η Κλόε Καρντάσιαν αποκάλυψε τη σοβαρότητα της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε για να αφαιρέσει έναν όγκο στο αριστερό της μάγουλο πέρυσι, όταν έμαθε ότι επρόκειτο για μελάνωμα

Η Khloe Kardashian μοιράζεται την περιπέτεια της υγείας της από τότε που ανακάλυψε ότι ένα επίμονο σημάδι στο πρόσωπό της έκρυβε, στην πραγματικότητα, έναν κακοήθη όγκο μήκους 4 εκατοστών – δηλαδή, ένα δυνητικά θανατηφόρο μελάνωμα. 

Τον Οκτώβριο του 2022 η Κλόε είχε εξηγήσει στους followers της γιατί φορούσε τον επίδεσμο στο πρόσωπό της, όταν άρχισαν να την ρωτούν.

Εξομολογήθηκε ότι πρέπει να υποβληθεί σε «άμεση επέμβαση» μετά τον έλεγχο του παρατεταμένου εξογκώματος στο μάγουλό της, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν καρκινικό.

Τότε, η Khloe δήλωσε με χαρά ότι τα αποτελέσματα ήταν «καθαρά» και ότι επικεντρώθηκε στη διαδικασία επούλωσης.

Το teaser δείχνει την οικογένεια της Khloe να αντιδρά στην τελευταία της έξαρση από το μελάνωμα και να εκφράζει τις ανησυχίες της για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Η μαμά μόλις μου είπε ότι είναι μελάνωμα», λέει ανήσυχη η Κάιλι Τζένερ στην Κλόε.

«Αυτό στο πρόσωπό της είναι πολύ ανησυχητικό», λέει η Κρις Τζένερ, πριν δείξει πλάνα της Κλόε να φοράει έναν τεράστιο επίδεσμο στο πρόσωπό της.

«Το μελάνωμα είναι θανατηφόρο. Αυτό ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι περίμενα να είναι», λέει η Κλόε.

Δείχνει μάλιστα την επώδυνη ουλή μετά την επέμβαση. 

 Έχασε τη μάχη με το μελάνωμα από τον πιο επικίνδυνο καρκίνο, 30χρονη Ισπανίδα influencer που κατέγραφε όλα τα στάδια

Έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία μόλις 30 ετών, μια Ισπανίδα influencer, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος, σκορπώντας θλίψη στους οπαδούς της.

Η Πατρίτσια Ρίτε, η οποία γεννήθηκε στην Χουέλβα της Ισπανίας, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος πριν από 4 χρόνια και κατέγραψε το ταξίδι της κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο TikTok και το Instagram.

Η influencer είχε συνολικά σχεδόν 350.000 οπαδούς στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μοιραζόταν πώς είναι να ζεις με καρκίνο, ενώ ανέβασε και περιεχόμενο σχετικό με τη μόδα και το μακιγιάζ.

Η οικογένειά της επιβεβαίωσε τη θλιβερή είδηση πως έφυγε από τη ζωή στις 16 Απριλίου με ανακοίνωσή της. «Η Πατρίτσια μας άφησε. Η μητέρα της και οι συγγενείς της ζητούν σεβασμό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο της έδωσαν υποστήριξη και αγάπη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άμεσα ή έμμεσα».


Η τελευταία ανάρτηση της Ισπανίδας influencer

Στην τελευταία της ανάρτηση που έκανε στις 5 Απριλίου, η influencer είχε γράψει: «Πολυάσχολη εβδομάδα, επρόκειτο να νοσηλευτώ την Τρίτη, αλλά τελικά εισήχθη στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκα την Παρασκευή. Από τότε, έντονος εμετός και σώμα που πονά μέχρι χθες. Δεν μπορούσα να πάω ούτε στο μπάνιο και ένιωθα άσχημα. Σήμερα αισθάνομαι λίγο πιο δυνατή. Από χθες δεν έχω κάνει εμετό και άρχισα να τρώω, κάτι που δεν είχα κάνει από την Παρασκευή, και αρχίζω να βελτιώνομαι. Ας προχωρήσουμε σιγά – σιγά».

Σε παλαιότερη ανάρτησή της είχε εξηγήσει πως η διάγνωσή της έγινε μετά την εμφάνιση μιας παράξενης ελιάς. Είχε επισκεφθεί έναν γιατρό για να αφαιρέσει ένα σημάδι εκ γενετής, πριν λάβει τη διάγνωσή της.

Γιάννης Τσεκλένης: Όταν έχασα το χέρι μου από το μελάνωμα, αισθάνθηκα ότι τελειώνει η ζωή μου

Ελεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος για την περιπέτεια του:
Όταν άκουσα την λέξη μελάνωμα δεν κατάλαβα ότι ήταν ο θάνατος φτιαγμένος μέσα σε μια φακίδα. Ηταν το ΄75. Πήγα στον γιατρό, τον μακαρίτη τον Ζαμπάκο, δερματολόγο-ογκολόγο και μου είπε να το βγάλουμε το ταχύτερο. Μέσα στις επόμενες ημέρες πήγα στο Μemorial, στον κορυφαίο γιατρό για το μελάνωμα και μου το αφαίρεσε αμέσως. Ο καρκίνος ήταν πάνω από το τρίτο στάδιο. Έκανα μια μεγάλη αφαίρεση και στη συνέχεια ανοσοθεραπεία σε πειραματικό στάδιο. Ήμουν το 46ο πειραματόζωο. Ίσως αυτό να με έσωσε. Όταν μετά από ενάμιση χρόνο βρέθηκε τοπική υποτροπή στο γάγγλιο που είχε πειραχτεί, μάλλον την είχε αντιμετωπίσει η ανοσοθεραπεία... Αλλά ο γιατρός δεν μπορούσε να πάρει το ρίσκο και να μην μου αφαιρέσει όλο το σύστημα. Ενάμιση χρόνο μετά πήγα κι έκανα αυτή την τεράστια επέμβαση, ώμο, ωμοπλάτη, κλείδα, τα πάντα...»
«Όταν πρωτόμαθα τι μου συμβαίνει, ήταν σαν να μου μιλούσαν για κάποιον τρίτο. Άκουσα τη λέξη "ακρωτηριασμός '' και αντέδρασα. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Επιστρέφοντας όμως από τον γιατρό με το αυτοκίνητο, οδηγούσα με το ένα χέρι. Υποσυνείδητα έκανα μια άτυπη πρόβα για το πώς επρόκειτο να είναι η ζωή μου στη συνέχεια: Έπρεπε να φύγουν τα πάντα :χέρι, ωμοπλάτη, θώρακας. Αισθανόμουν ότι τελειώνει η ζωή μου, ακόμη και ερωτικά. Ήμουν σαν παλαβός μέχρι που ένα άτομο από το περιβάλλον μου μου πρότεινε να πάω να κάνω σκοποβολή με το ένα χέρι. Ήταν σαν να χτύπησε ένα κουδουνάκι μέσα μου. Σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι ανταγωνιστικό περισσότερο από τους άλλους, έστω και με ένα χέρι. Η ασθένεια λοιπόν έγινε αφορμή πρωταθλητισμού. Χειρουργήθηκα, σε δέκα ημέρες βγήκα από το νοσοκομείο και επέστρεψα στην Ελλάδα. Μέσα σε είκοσι ημέρες οδηγούσα με ταχύτητες, μετά από σαράντα έκανα σκι στη θάλασσα και σε πενήντα ημέρες διοργάνωσα ένα σόου στην Αθήνα, όπου για πρώτη φορά είχα όλα τα media στο πλευρό μου. Θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα στάθηκα απέναντι από τους δημοσιογράφους λέγοντας τους με χιούμορ: "Είστε μακάβριοι, ήρθατε να δείτε το πτώμα"», λέει ο ίδιος.

Λίγα λόγια για τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Αντίθετα από άλλους κακοήθεις όγκους, οι κακοήθεις όγκοι του δέρματος μπορεί να διαγνωστούν σχετικά εύκολα από το ιστορικό τους και από μία καλή κλινική εξέταση.

Η αιτιολογία του καρκίνου του δέρματος είναι πολυπαραγοντική, αλλά σημαίνοντα ρόλο παίζει η ηλιακή ακτινοβολία.  

O καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά είναι συχνότερος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα κάτω χείλη και τα χέρια.
Tα χαρακτηριστικά που έχουν οι σπίλοι (ελιές) του δέρματος που μας προειδοποιούν για τον πιθανό κίνδυνο είναι:


· μεγάλος αριθμός τους σε όλο το σώμα.
· Oι “ελιές” στον κορμό έχουν ανώμαλη περιφέρεια
· Tο χρώμα στην επιφάνεια μιας ελιάς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο 

· Αλλαγή στο μέγεθος μιας υπάρχουσας “ελιάς” ή ολοφάνερη διόγκωση μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς.
· Ασυμμετρία στη βλάβη και ανώμαλη περιφέρεια μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς ή εμφάνιση του χαρακτηριστικού αυτού σε μια παλιά.


· Όχι ομοιομορφία στο χρώμα της ελιάς. 


· Ύπαρξη σκιών καφέ και μαύρου χρώματος σε μια παλιά ή σε μια πρωτοεμφανιζόμενη “ελιά”.


· Μεγάλη διάμετρος, μιας ελιάς πάνω από 7 χιλιοστά .


· Φλεγμονή μιας ελιάς (πόνος, πρήξιμο).
· Εκροή ορού από την ελιά ή αιμορραγία.


· Αλλαγή στην αίσθηση μιας ελιάς (φαγούρα, πόνος, τσιμπήματα).

Πηγές: Medlab Ιατρικο Ινστιτουτο
The Skin Cancer Foundation


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων