medlabnews.gr iatrikanea
Η εντομοφαγία εισάγεται σιγά-σιγά στο διατροφολόγιο των ευρωπαϊκών χωρών, αφού μετά από απόφαση της Κομισιόν εγκρίθηκε η κυκλοφορία τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα στην ΕΕ.
Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα. Άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από… έντομα και συγκεκριμένα από γρίλους, πήρε μία εταιρεία στην Ιταλία.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε το «ok» να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα. Πλέον, θα μπορεί να το πουλά και για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο λόγος για την Nutrinsect. «Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων», δήλωσε σχετικά ο Josè Francesco Cianni, ο διευθύνων σύμβουλός της, και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς».
Όπως λέει η Nutrinsect, το αλεύρι της είναι θρεπτικό, βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, ενώ ισχυρίζεται πως «η γεύση μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».
Κίνητρο του Cianni για την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία είναι να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.
Eκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από την εταιρεία
Σημειώνεται ότι από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Marche, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη.
Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν τσουνάμι προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.
Τότε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida, είχε αναφέρει ότι «είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία».
Τονίζεται ότι οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Η εντομοφαγία εισάγεται σιγά-σιγά στο διατροφολόγιο των ευρωπαϊκών χωρών
Η εντομοφαγία εισάγεται σιγά-σιγά στο διατροφολόγιο των ευρωπαϊκών χωρών, αφού μετά από απόφαση της Κομισιόν εγκρίθηκε η κυκλοφορία τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε (3 Ιανουαρίου 2023) τη χρήση σκόνης που λαμβάνεται από το Acheta domesticus (σπιτικό κρίκετ) ως «νέο τρόφιμο» σε πολύσπορο ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ξηρά προμίγματα για ψημένα προϊόντα, μπισκότα, ζυμαρικά -προϊόντα με βάση, σάλτσες, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά, νιφάδες ζύμες, σκόνη ορού γάλακτος, ανάλογα κρέατος, σούπες, αλεύρι καλαμποκιού και άλλα σνακ, ποτά, είδη ζαχαροπλαστικής, ξηρούς καρπούς και ελαιούχους σπόρους και παρασκευάσματα κρέατος, που προορίζονται για ο γενικός πληθυσμός. Ενέκρινε επίσης (5 Ιανουαρίου 2023) τη χρήση των κατεψυγμένων, πολτών, αποξηραμένων μορφών και μορφών σκόνης των προνυμφών Alphitobius diaperinus ( αλευροσκουλήκι) ως συστατικού σε διάφορα τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό και σε συμπληρώματα διατροφής.
Ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αλλαγή των ευρωπαϊκών διατροφικών συνηθειών, οι πληροφορίες στον ιστότοπο της Επιτροπής καθιστούν σαφές ότι «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν θα συμπεριλάβουν ή όχι αυτό το τρόφιμο στη διατροφή τους».
Registriamo l'entusiasmo dell' AD dalla Nutrinsect di Montecassiano, la prima e unica (per ora) azienda italiana autorizzata alla produzione, trasformazione e commercializzazione per uso alimentare umano, di farina di grillo.
— 🖤 🇮🇹 𝘨𝘪𝘨𝘪 𝘱𝘰𝘥𝘥𝘢 👣🐾 🇮🇹 🖤 (@gigipodda) January 31, 2024
Buona alimentazione a tutti.. pic.twitter.com/Fm48o9rcyq
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου