medlabnews.gr iatrikanea
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 61χρονο γυναικολόγο-ογκολόγο που κατηγορείται ότι εισέπραττε «φακελάκια» από ασθενείς στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, προκειμένου να παρακάμψει τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.
Το δικαστήριο επέβαλε αναστολή της ποινής για τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα παρουσιάζεται μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
Το κατηγορητήριο περιλάμβανε 16 καταγγελίες για χρηματισμό, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για 11 από αυτές. Οι πράξεις αυτές διήρκεσαν από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, με τα ποσά να κυμαίνονται από 800 έως 1600 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επίμαχες πράξεις σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τα ποσά που φέρεται να ζητούσε κυμαίνονταν από 800 έως 1.600 ευρώ. Ο γιατρός συνελήφθη κατόπιν καταγγελίας ασθενούς του στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και στην κατοχή του είχαν βρεθεί προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 1.000 ευρώ. Μάλιστα, κατά την αστυνομική έρευνα είχαν βρεθεί δύο ατζέντες με ονόματα ασθενών, στις οποίες βασίστηκε η ανακρίτρια για να κλιθούν για κατάθεση μάρτυρες-ασθενείς.
Επιπλέον, το δικαστήριο τον κρίνει επίσης ένοχο για την πράξη της απόπειρας απειλής και εκφοβισμού σε τρεις περιπτώσεις, ενώ αθωώθηκε για άλλες τρεις. Αυτό συνέβη όταν η ποινική έρευνα εναντίον του εκκινήθηκε και απειλούσε τους μάρτυρες - ασθενείς και τους συγγενείς τους, προκειμένου να μην καταθέσουν εναντίον του.
Καταγγέλθηκε ότι ο 61 ετών γιατρός, ειδικευμένος σε γυναικολογικό - ογκολογικό πεδίο και προσωρινός διευθυντής της κλινικής του «Θεαγένειου» κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, επέκρινε την επείγουσα ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν οι ασθενείς. Υποτίθεται ότι ζητούσε χρηματικά ποσά από τους ασθενείς ή τους συνοδούς τους, προκειμένου να τους προτεραιοποιήσει στη λίστα αναμονής που, όπως υποστήριζε, ήταν αρκετοί μήνες.
Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2019, κατόπιν καταγγελίας μίας ασθενούς του στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ.
Στην κατοχή του είχαν βρεθεί προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 1.000 ευρώ που του είχαν παραδώσει οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., προσποιούμενοι συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλλουσας.
Κατά την έρευνα που διεξήχθη στο γραφείο του κατασχέθηκαν δύο ατζέντες με ονόματα ασθενών. Με βάση τις ατζέντες αυτές η ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση ζήτησε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να εξετάσει τυχόν άλλες περιπτώσεις χρηματισμού. Έτσι προσήλθαν κι οι άλλοι ασθενείς ή συγγενικά πρόσωπα αυτών που περιελήφθησαν τελικά στο κατηγορητήριο.
Στην απολογία του ο γιατρός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα «σκευωρίας». Όπως ανέφεραν οι υπερασπιστές του, το επίδικο διάστημα ο εντολέας τους διενήργησε περί τα 300 χειρουργεία και κανείς άλλος πλην των 16 παραπάνω δεν βρέθηκε να τον καταγγείλει και μάλιστα με έωλους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν στις αγορεύσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου