Μπορεί να φταίει για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι το σύστημα της τεχνητής βροχής cloud-seeding; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπορεί να φταίει για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι το σύστημα της τεχνητής βροχής cloud-seeding;

Μήπως η σφοδρή βροχή και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση;

medlabnews.gr iatrikanea 

Τους τελευταίους μήνες στο Ντουμπάι υπήρχε ανομβρία και το τελευταίο διάστημα καταγράφονταν και υψηλές θερμοκρασίες 50οC. Eτσι από τις αρχές Απριλίου κατέφυγαν όπως είχαμε γράψει στο σύστημα τεχνητής βροχής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποίησαν μια μορφή «τεχνητής βροχής» για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις ενώ στη χώρα επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πλάνα από τη χώρα του Κόλπου φαίνεται να δείχνουν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, καθώς η βροχή πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες και αυτοκινητόδρομους.

Πρόκειται για το κυβερνητικό πρόγραμμα cloud-seeding (τεχνητή βροχή), το οποίο ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του νερού στη χώρα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το cloud-seeding (τεχνητή βροχή)

Σε αντίθεση με ορισμένες ερμηνείες, αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί σύννεφα από το πουθενά. Πρέπει να υπάρχουν ήδη κάποια σύννεφα για να λειτουργήσει η τεχνική, και ακόμη και τώρα βρίσκεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη.

Τυπικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη φωτοβολίδων αλατιού καθώς και άλλων μικρών ορυκτών σε προϋπάρχοντα σύννεφα. Το πρόγραμμα cloud-seeding των ΗΑΕ ξεκίνησε αρχικά τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε περιλαμβάνει συνεργασίες με τη NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μήπως η σφοδρή βροχή και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση;

Στα social media κυκλοφόρησαν ανησυχητικές εικόνες και βίντεο με εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα να παρατάσσονται σε πλημμυρισμένους δρόμους, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αεροπλάνα να πλέουν σε πλημμυρισμένους διαδρόμους προσγείωσης και ορμητικά νερά να έχουν πλημμυρίσει σπίτια και επιχειρήσεις. Το χάος αυτό είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων στο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ενώ το γειτονικό Ομάν παλεύει χωρίς πολλές δυνάμεις έχοντας χάσει ήδη 18 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την αναφορά του CNN, σχεδόν 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε μόλις 12 ώρες την Τρίτη, βάσει των μετεωρολογικών παρατηρήσεων του αεροδρομίου -περίπου όσο καταγράφει συνήθως το Ντουμπάι σε ένα ολόκληρο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η αρχική ευθύνη για το θάψιμο του Ντουμπάι κάτω από το νερό αποδόθηκε γρήγορα στη σπορά νεφών, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που αποσκοπεί στην ενίσχυση των βροχοπτώσεων με τη διασπορά σωματιδίων αλατιού στις διερχόμενες καταιγίδες, για το οποίο σας μιλήσαμε πρόσφατα εδώ. Ορισμένοι θεώρησαν αυτές τις πλημμύρες ως «προειδοποίηση» της φύσης στην ανθρώπινη παρεμβατικότητα, με το Bloomberg να ενισχύει αυτή τη θεωρία.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Wired, που έχει καλύψει εκτενώς το θέμα της σποράς νεφών, ρίχνει φως στην κατάσταση και διαφοροποιείται από τις διάφορες θεωρίες. Ενώ η χώρα διεξάγει πάνω από 300 αποστολές σποράς σύννεφων ετησίως, η ιδέα ότι αυτή ήταν η αποκλειστική αιτία που προκλήθηκαν οι πλημμύρες είναι αμφισβητήσιμη. Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ διέψευσε τους ισχυρισμούς περί σποράς σύννεφων που προηγήθηκε της καταιγίδας. Επιπλέον, το CNN αναφέρει ότι η βροχή που πλημμύρισε το Ντουμπάι συνδέεται με ένα μεγαλύτερο σύστημα καταιγίδας που διασχίζει την Αραβική Χερσόνησο και κινείται στον Κόλπο του Ομάν. Το ίδιο σύστημα φέρνει επίσης ασυνήθιστα υγρό καιρό στο κοντινό Ομάν και στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Ο αντίκτυπος της σποράς σύννεφων είναι περιορισμένος, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια μέτρια αύξηση των βροχοπτώσεων κατά 25% ετησίως.

Ωστόσο, οι πλημμύρες στο Ντουμπάι υπογραμμίζουν την έλλειψη προετοιμασίας της πόλης για έντονες βροχοπτώσεις. Η ραγδαία αστικοποίηση έχει αφήσει τις υποδομές σε μεγάλη έλλειψη, με τα ανεπαρκή συστήματα αποχέτευσης ομβρίων να επιδεινώνουν το χάος. Επιπλέον, το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλλει στα όλο και πιο ασταθή καιρικά φαινόμενα της περιοχής, προκαλώντας εκκλήσεις για πιο ανθεκτικό σχεδιασμό των πόλεων παγκοσμίως.

Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στη σπορά νεφών, η οποία έχει αβέβαιη αποτελεσματικότητα, το Ντουμπάι και οι πόλεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων. Καθώς οι πόλεις προσπαθούν να γίνουν πιο ανθεκτικές, η εστίαση θα πρέπει να κατευθυνθεί και προς τη δημιουργία αστικών τοπίων που μπορούν να λειτουργήσουν και ως «σφουγγάρια», ικανών να απορροφούν και να διαχειρίζονται την υπερβολική βροχόπτωση.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων