Ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών. Θα είναι το πιο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών. Θα είναι το πιο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης;

Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας.

 medlabnews.gr iatrikanea

Στον φετινό Ιούνιο αναφέρεται σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές.

Όπως αναφέρει ο Ν. Καντερές στην ανάρτησή του, στην οποία παρουσιάζει δεδομένα και από προηγούμενα χρόνια, «ο φετινός Ιούνιος είχε 3 καύσωνες», ενώ, όπως σημειώνει, «η θερμότερη ημέρα ήταν στις 13/6 και πιθανόν να γίνει από τις θερμότερες του καλοκαιριού».

Μερικά άλλα χαρακτηριστικά του καύσωνα σε ό,τι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες, γιατί αυτές παρουσιάζουν το ενδιαφέρον και απαιτούν την προσοχή από τους πολίτες, ενώ έτσι συγκρίνονται με άλλους καύσωνες προηγούμενων χρόνων.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα στο Μετεωρολογικό Σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας καταγράφηκε ένα 44άρι, δύο 40άρια, δύο 39άρια, δύο 38άρια και οκτώ 37άρια οριακά!

«Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή για να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες» ανέφερε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος για τον καύσωνα.

Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019 ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να έχει σαν μέσο όρο τις τιμές που έχουν καταγραφεί φέτος.

«Καίει» την Ευρώπη η κλιματική αλλαγή με το φετινό καλοκαίρι να εκτιμάται πιο θερμό από ότι αναμέναμε και τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο.

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024.

Ο φετινός Ιούνιος θα είναι από τους πλέον θερμούς τα τελευταία χρόνια

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι ένας από τους πλέον θερμούς Ιουνιους στη χώρα μας τα πολλά τελευταία δεκάδες χρόνια» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

«Αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα θα είμαστε σίγουρα 4 με 5 βαθμούς, μπορεί και παραπάνω στις θερμοκρασίες. Μιλάμε για έναν Ιούνιο όπου ήμασταν σταθερά σε πολύ μεγάλες αποκλείσεις θερμοκρασίας, μπορεί να μην είχαμε δηλαδή θερμοκρασίες καύσωνα αλλά ήμασταν σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αυτό δημιουργεί φοβερή επιβάρυνση και για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές».

«Πολύ απλά βλέπουμε ότι το τοπίο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύφλεκτο χρειάζεται μια απλή σπίθα για να αρπάξει φωτιά» πρόσθεσε και υπογράμμισε:

«Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται».

«Από εκεί και πέρα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια σε διακρατικό επίπεδο να μπορέσουμε να μετριάσουμε το φαινόμενο. Να περιορίσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και στη συνέχεια σταδιακά μακροπρόθεσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωσή τους», υπογράμμισε.

Θα είναι το πιο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης;

Οι άνεμοι που πνέουν ζέστη και σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ασυνήθιστα καύσωνα στις αρχές Ιουνίου. Μια ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Climate Central ισχυρίζεται ότι η ακραία ζέστη έγινε πέντε φορές πιο πιθανή από την κλιματική αλλαγή με τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν σε καύσωνες ασυνήθιστους για την εποχή, σύμφωνα με το Euronews.

Αυτές οι περίοδοι υπερβολικής ζέστης έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία. Μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του C3S που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό στην Ευρώπη.

Οι θερμοκρασίες στο υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού είναι επίσης απίθανο να υποχωρήσουν. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ ανέφερε στην εποχική της πρόβλεψη ότι οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Η Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα στην Ευρώπη

Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του Copernicus.

Ειδικά το καλοκαίρι, η θέρμανση είναι πιο έντονη στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο.

«Η Μεσόγειος είναι ένα καυτό σημείο της κλιματικής κρίσης», λέει ο ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, στο Euronews, επισημαίνοντας ότι η νότια Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής επηρεάζονται επίσης άσχημα από την αυξανόμενη ζέστη.

Το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θερμαίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, προσθέτει. Τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει ότι η συνολική αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα ξεπερνά τους 1,5 C – ένα πολύ υψηλό άλμα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κορυφαίοι επιστήμονες διεθνώς είναι κατηγορηματικοί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται σταδιακά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8 – 4 ̊C ως το 2100.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη προσδιορίσει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και το επιπλέον λιώσιμο των πάγων, του χιονιού, και του παγωμένου εδάφους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγικότητα των τροφίμων, την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, την ποιότητα του αέρα, και την κατανομή φυτών και ζώων.  

O αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από καταστροφές που οφείλονται σε μετεωρολογικά αίτια μπορεί να αυξηθεί κατά 50 φορές έως το τέλος του αιώνα, με τους ακραίους καύσωνες να προκαλούν περισσότερους από 150.000 θανάτους κάθε χρόνο έως το 2100, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν επιστήμονες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων