medlabnews.gr
Από τις αρχές Ιουνίου του 2024, με αφορμή δηλώσεις μετεωρολόγου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σχετικά με τις μεθόδους τροποποίησης του καιρού, αναρτήσεις στο Facebook και δημοσιεύματα σε ιστότοπους προβάλλουν τον ισχυρισμό πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την συνωμοσιολογική υπόθεση των «αεροψεκασμών». Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα και αναρτήσεις συσχετίζουν αυθαίρετα τις μεθόδους τροποποίησης καιρού με τους αεροψεκασμούς, ενώ κάποια από αυτά αναφέρουν πως οι εν λόγω μέθοδοι σχετίζονται με έντονα καιρικά φαινόμενα -όπως τις πλημμύρες στο Dubai ή τις καταστροφές στη Θεσσαλία- αλλά και με την κλιματική αλλαγή.
Αφορμή για τους υπό εξέταση ισχυρισμούς αποτέλεσε η εμφάνιση του μετεωρολόγου Γιώργου Φαραζούλη, με εξειδίκευση στον τομέα τροποποίησης καιρού, στην εκπομπή «Καλημέρα» στην τηλεόραση του τ/σ ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024. Το βίντεο με τα όσα ανέφερε ο κ. Φαραζούλης, στο οποίο βασίζονται οι υπό εξέταση ισχυρισμοί, είναι το ακόλουθο:
Ο κ. Φαραζούλης κατά τη διάρκεια της εκπομπής συνομίλησε με τους δημοσιογράφους σχετικά με πρόγραμμα τροποποίησης καιρού, αναφέροντας συγκεκριμένα τον τρόπο που πραγματοποιείται η τροποποίηση, τους σκοπούς του προγράμματος, καθώς και τους περιορισμούς του. Ωστόσο, αναφερόμενος στην συνωμοσιολογία των αεροψεκασμών από το πρώτο κιόλας λεπτό, σε χιουμοριστική απάντηση του δημοσιογράφου Χρήστου Κούτρα, κ. Φαραζούλης απάντησε τα εξής:
00:48 Χρήστος Κούτρας:
Άρα μας ψεκάζουν κανονικά (γέλια)
00:50 Γιώργος Φαραζούλης:
Κοιτάξτε να δείτε εδώ, η […] η συνωμοσιολογία δεν είναι μόνο προνόμιο των Ελλήνων. Ισχύει και σε άλλα κράτη κτλ. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό το πράγμα.
Στη συνέχεια, εξήγησε με λίγα λόγια τους στόχους της τροποποίησης καιρού:
01:02 Γιώργος Φαραζούλης:
Είναι μία μέθοδος η οποία στην ουσία ο άνθρωπος προσπαθεί να αλλάξει, στο μέτρο του δυνατού, κάποια καιρικά φαινόμενα που αυτά δεν είναι πολλά, απλά να, να μην πέσει χαλάζι, να καταστείλει το χαλάζι, να προκαλέσει βροχή σε μέρη που υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία εννοείται, να αυξήσει το χιόνι, πάλι για θέματα ξηρασίας και όχι για τουριστικούς λόγους, καθώς επίσης και να διαλύσει ομίχλη σε αεροδρόμια όπου εξαιτίας της ομίχλης υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, ο κ. Φαραζούλης τόνισε πως η τροποποίηση καιρού δεν περιλαμβάνει την πρόκληση βροχής κατά βούληση, αλλά εξήγησε πως για τη πρόκληση βροχής θα πρέπει να τηρούνται κάποιες μετεωρολογικές προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη συγκεκριμένης κατηγορίας σύννεφων με έντονο δυναμικό στα οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της βροχής.
Στη συνέχεια, ο μετεωρολόγος εξήγησε πως υπάρχουν δύο μέθοδοι τροποποίησης του καιρού, για την εφαρμογή των οποίων χρησιμοποιούνται ειδικά τροποποιημένα αεροσκάφη:
02:24 Γιώργος Φαραζούλης:
Υπάρχουνε δύο υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται, κυρίως από ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα. Το ένα είναι τα υγροσκοπικά φυσίγγια, τα οποία είναι στην ουσία ενώσεις, απλό αλάτι. Θα μου πείτε γιατί αλάτι; [….] Απλούστατα τυχαίνει το αλάτι να έχει την ίδια κρυσταλλική δομή του πάγου. Άρα λοιπόν, εισάγοντας μέσα πυρήνες αλατιού, αυτοί προκαλούνε μια συμπύκνωση, πολλαπλασιάζονται, άρα λοιπόν, από εκεί που είναι σε ένα σύννεφο, τυχαία σας λέω ένα νούμερο για να το καταλάβουν και οι ακροατές, χίλιοι παγοκρύσταλλοι γίνονται χίλιοι παγοκρύσταλλοι στη δύναμη της δεκάτης. Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο συμβαίνει, δηλαδή δρούμε αντίστροφα, εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι με τις ανοδικές κινήσεις που υπάρχουν μέσα στο σύννεφο, τελικά βαραίνει η σταγόνα και πέφτει κάτω σαν βροχή.
Ο κ. Φαραζούλης εξήγησε επίσης πως στην περίπτωση χαλαζιού ακολουθείται η ίδια διαδικασία, με τη διαφορά πως πέρα από αλάτι, στα σύννεφα εισάγονται και υγροσκοπικά φυσίγγια με ιωδιούχο άργυρο. Ανέφερε επίσης πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια στο πλαίσιο της προστασίας καλλιεργειών με εναέρια μέσα, σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλία. Όπως εξήγησε φέρνοντας ως παράδειγμα το χαλάζι, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής αλατιού και ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα, το επικείμενο χαλάζι μετατρέπεται σε απλή βροχή, προστατεύοντας έτσι τις καλλιέργειες από πιθανή καταστροφή.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Κούτρα εάν τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και αντί για μια απλή βροχή να προκληθεί καταιγίδα, ο μετεωρολόγος απάντησε τα εξής:
05:25 Γιώργος Φαραζούλης:
Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αρκεί κανείς να εφαρμόζει αυτά τα οποία πρέπει να εφαρμόζει.
Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Φαραζούλης ανέφερε πως εφαρμόζεται από ιδιωτική εταιρεία γεωργικών αεροπορικών εφαρμογών, στο πλαίσιο της ασφάλισης των αγροτών και της παραγωγής τους από φυσικά αίτια:
08:48 Γιώργος Φαραζούλης:
Εκείνο το οποίο παρέλειψα να σας πω είναι ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται από έναν οργανισμό ο οποίος είναι εποπτευόμενος από το Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως ονομάζεται, τον ΕΛΓΑ. Ο οποίος ΕΛΓΑ τι είναι, είναι ένας γεωργοασφαλιστικός οργανισμός, ασφαλίζει τους αγρότες από διάφορα φυσικά αίτια, […] γεωργική παραγωγή. Και βέβαια επειδή δεν υπάρχει η τεχνολογία αυτή στον ΕΛΓΑ καθώς και στο Υπουργείο Γεωργίας, εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία την Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών 3Δ, Α.Ε. η οποία παρέχει όλο τον εξοπλισμό, δύο μετεωρολογικά ραντάρ, τρία αεροπλάνα, εξειδικευμένο προσωπικό, συχνότητες, τα πάντα.
Τέλος, σχετικά με τις «γραμμές» που βλέπουμε στον ουρανό, οι οποίες αποτελούν την κύρια βάση των συνωμοσιολογικών θεωριών για αεροψεκασμούς, ο ειδικός μετεωρολόγος ξεκαθάρισε για δεύτερη φορά πως αυτές δεν σχετίζονται με τα προγράμματα τροποποίησης καιρού, και αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Μίλησε επίσης για τις ουσίες που εμπεριέχονται στα φυσίγγια που εισάγονται στα σύννεφα, αναφέροντας πως αυτές δεν καταλήγουν ούτε συσσωρεύονται στο έδαφος:
10:30 Γιώργος Φαραζούλης: Όχι, απλά να σας πω το εξής. […] Τα chemtrails. Αυτά λοιπόν είναι, αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Όταν υπάρχουν κάποιες μετεωρολογικές συνθήκες, επειδή τα αεροπλάνα τα οποία διέρχονται από τους αεροδιαδρόμους πάνω από την Ελλάδα, όταν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, τα καυσαέρια τα οποία αφήνουν πίσω τους αυτόματα υγροποιούνται και δημιουργείται μία γραμμή, η οποία βέβαια διαρκεί για μερικά λεπτά, πέντε, δέκα λεπτά κ.τλ. και μετά εξαφανίζεται.
11:19 Γιώργος Φαραζούλης:
Να σας πω το εξής για να λύσω και μία πολύ μεγάλη απορία κτλ. Κατ’ αρχάς σε ότι αφορά τα προγράμματα βροχής, όπως σας είπα ότι το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται είναι απλό αλάτι. Άρα λοιπόν αν θεωρούμε ότι μπορούμε να ψεκαστούμε με το αλάτι, σηκώνω τα χέρια (γέλια).
Το δεύτερο, το οποίο είναι ελαφρώς διαφορετικό, είναι ο ιωδιούχος άργυρος, όπως σας είπα, φυσίγγια ιωδιούχου άργυρου. Και βέβαια δεν μιλάμε για το ιώδιο. Το απλό ιώδιο το οποίο εξαφανίζεται και τα λοιπά, υπάρχει ο άργυρος μέσα, ο οποίος είναι σε πολύ μικρή ποσότητα. Κάθε οργανωμένη χώρα και ευτυχώς και η χώρα μας μετά από τουλάχιστον 20-25 χρόνια εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος με τέτοιο υλικό σποράς, έχει κάνει εκτεταμένες μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν ότι δεν υπάρχει ίχνος, ίχνος αργύρου είτε στο έδαφος είτε στο υπέδαφος, είτε στις λίμνες, είτε ακόμα και σε ζώα στα οποία […].
12:15 Χρήστος Κούτρας:
Απλώς βοηθάει στη χημική ένωση για να επιτευχθεί ο σκοπός;
12:15 Γιώργος Φαραζούλης:
Εξαφανίζεται, ακριβώς, […] και γιατί μετά από 20-25 χρόνια; Γιατί οι επιπτώσεις του, παραδείγματος χάρη του αργύρου, είναι σωρευτικές, είναι αθροιστικές, γι’ αυτό, δηλαδή δεν έχει νόημα να το εφαρμόσει κανείς μετά από ένα χρόνο.
Επίσης ο κ Φαραζούλης αναφέρθηκε στη χρήση του προγράμματος στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, όταν είχε στερέψει η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Με την εφαρμογή του προγράμματος για λίγους μήνες, η λίμνη γέμισε, και με την έναρξη των βροχών το πρόγραμμα σταμάτησε αφού δεν ήταν πια αναγκαίο.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από εξώφυλλα εφημερίδων εκείνης της περιόδου όπως αυτά προβάλλονται σε δημοσίευμα της «Μηχανής του Χρόνου» για τη λειψυδρία που πέρασε η Αττική από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν γνωστό πως γινόντουσαν προσπάθειες τροποποίησης του καιρού μέσω «βομβαρδισμού» των νεφών:
Θα πρέπει να τονίσουμε πως, όπως θα δούμε και σε ρεπορτάζ του CNBC στη συνέχεια του άρθρου, η διασπορά υγροσκοπικών φυσιγγίων από τα αεροσκάφη γίνεται μέσα σε ήδη υπάρχοντα σύννεφα, όχι σε καθαρό ουρανό. Συνεπώς, η σπορά τους δεν μοιάζει, ούτε σχετίζεται με τα ίχνη συμπύκνωσης των αεροσκαφών σε καθαρό ουρανό, τα οποία αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό θεωριών περί χημικών αεροψεκασμών.
Οι τεχνικές τροποποίησης καιρού που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και πολλές ακόμα στο εξωτερικό, είναι επίσης γνωστές ως “cloud seeding” (σπορά νεφών). Σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, το Desert Research Institute (DRI), μια μη-κερδοσκοπική ερευνητική πανεπιστημιούπολη του Συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της Nevada (NSHE) στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία διεξάγει σπορά νεφών από το έδαφος αλλά και από αεροσκάφη, παραθέτει επιστημονικές πηγές για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα της τροποποίησης καιρού:
Η αποτελεσματικότητα της σποράς σύννεφων διαφέρει από έργο σε έργο, αλλά τα μακροπρόθεσμα έργα σποράς σύννεφων στα βουνά της Νεβάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συνολική χιονοκύστη στις στοχευμένες περιοχές κατά 10% ή περισσότερο ετησίως (Manton και Warren 2011, Huggins 2009, Super and Heimbach 1983).
Σε μια τοποθεσία μελέτης στα Snowy Mountains της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, ένα πενταετές έργο σποράς νεφών που σχεδιάστηκε από την DRI οδήγησε σε αύξηση 14 τοις εκατό της χιονόπτωσης σε όλη την περιοχή του έργου. Αυτή η ενισχυμένη χιονόπτωση αποδείχθηκε ότι είναι αποτέλεσμα της σποράς των νεφών, στο διάστημα εμπιστοσύνης 97 τοις εκατό (Manton και Warren 2011).
Στο Wyoming, ένα 10ετές πείραμα σποράς νεφών στην οροσειρά Snowy Range και Sierra Madre Range οδήγησε σε αύξηση 5 έως 15 τοις εκατό στο χιόνι από τις χειμερινές καταιγίδες (Wyoming Water Development Office 2015). Και παλαιότερη έρευνα από ένα πρόγραμμα σποράς σύννεφων στο Bridger Range της δυτικής Μοντάνα έδειξε αύξηση της χιονόπτωσης έως και 15 τοις εκατό από τη σπορά σύννεφων χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενες γεννήτριες σε μεγάλο υψόμετρο (Super and Heimbach 1983). Αυτές οι γεννήτριες είναι παρόμοιες με τις μεθόδους σποράς σύννεφων που χρησιμοποιούνται από τα σύγχρονα έργα σποράς σύννεφων της DRI.
H σπορά νεφών αποτέλεσε επίσης το θέμα πρόσφατου ρεπορτάζ (αρχειοθετημένο εδώ) του αμερικανικού καναλιού CNBC, στο οποίο πέρα από την εξήγηση των μεθόδων βλέπουμε ξανά πως τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά σχεδιασμένα μονοκινητήρια ή δικινητήρια:
Μπορεί η σπορά νεφών να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα; Όπως δήλωσε στον αέρα του ΣΚΑΪ ο κ. Φαραζούλης, δεν είναι εφικτή η πρόκληση ισχυρών καιρικών φαινομένων μέσω της τροποποίησης καιρού. Ανάλογοι ισχυρισμοί σχετικά με την πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων από τη σπορά νεφών έχουν επίσης καταρριφθεί. Όπως ανέφερε στο BBC η Dr. Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, σε δημοσίευμα σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το Dubai τον Απρίλιο του 2024, :
Ακόμα κι αν η σπορά των νεφών ενθάρρυνε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα μετέφερε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στο ίδιο δημοσίευμα, η Dr. Diana Francis, επικεφαλής των Περιβαλλοντικών και Γεωφυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Khalifa στο Abu Dhabi δήλωσε πως δεν πραγματοποιείται σπορά νεφών όταν υπάρχει πρόγνωση για βροχή:
Όταν προβλέπονται συστήματα τέτοιας έντασης και μεγάλης κλίμακας, η σπορά νεφών – η οποία είναι μια δαπανηρή διαδικασία – δεν εκτελείται επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας.
Ίχνη συμπύκνωσης ή χημικοί αεροψεκασμοί;
Όπως έχουμε επισημάνει σε σχετικό άρθρο μας, και όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζούλης, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται συνωμοσιολόγοι και υποστηρικτές της υπόθεσης των αεροψεκασμών, τα ίχνη που παρατηρούν στον ουρανό δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα τροποποίησης καιρού.
Αντιθέτως, αποτελούν ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο και η δημιουργία τους εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην τοποθεσία και το ύψος του σχηματισμού τους. Γνωστά και ως ίχνη συμπύκνωσης, είναι απλώς τα ίχνη εξαγωγής συμπυκνωμένων αερίων από τους κινητήρες αεροσκαφών. Σχηματίζονται από την απότομη ψύξη των θερμών υδρατμών των κινητήρων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα σχετικής υγρασίας στο ύψος πτήσης τους.
Όπως εξηγεί σε σχετική δημοσίευση του στην ιστοσελίδα meteovolos.gr, ο φυσικός και μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης, διδάκτορας Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου των Παρισίων και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα contrails χωρίζονται κυρίως σε δύο είδη:
Υπάρχουν δύο είδη ιχνών συμπύκνωσης, τα αεροδυναμικά ή ίχνη ακροπτερύγιου και τα ίχνη εξαγωγής συμπυκνωμένων αερίων. Τα αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης σχηματίζονται όταν η πίεση πέφτει εξαιτίας της ροής του αέρα πάνω από έλικες, πτέρυγες και άλλα μέρη του αεροσκάφους. Η δημιουργία των νεφών contrails (από δω και πέρα θα εννοούμε τα ίχνη συμπύκνωσης αερίων) παρατηρείται πίσω από την εξάτμιση των κινητήρων αεροσκαφών, τυπικά σε υψόμετρο πάνω από 8km πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο συνδυασμός των υδρατμών και των καυσαερίων του κινητήρα και οι χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -30 βαθμούς) του περιβάλλοντος σε αυτά τα μεγάλα ύψη επιτρέπουν το σχηματισμό των contrails. Αποτελούνται κυρίως από νερό (σε μορφή κρυστάλλων πάγου) και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία για των ανθρώπων. Επηρεάζουν την νέφωση τοπικά πάνω από τη Γη, ωστόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και το κλίμα.
Όπως αναφέρει ο επιστημονικά έγκυρος ιστότοπος contrailscience.org, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Βρετανό επιστημονικό συγγραφέα και σκεπτικιστή Mick West με σκοπό την κατάρριψη ψευδοεπιστημονικών θεωριών σχετικά με τους αεροψεκασμούς, ο πιο συνηθισμένος τύπος ιχνών συμπύκνωσης που παρατηρείται είναι τα ίχνη εξαγωγής συμπυκνωμένων αερίων.
Οι διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζονται τα ίχνη συμπύκνωσης (παράλληλα, διακεκομμένα, διασταυρούμενα, κυκλικά και ημικυκλικά) οφείλονται στις κινήσεις των αεροσκαφών καθώς και στις καιρικές συνθήκες όπως τη θερμοκρασία και την υγρασία στο ύψος της πτήσης τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας με τίτλο «Ίχνη συμπύκνωσης ή χημικοί αεροψεκασμοί;» εδώ.
Συμπέρασμα
Βάσει των ανωτέρω, η οποιαδήποτε συσχέτιση των μεθόδων τροποποίησης καιρού (cloud seeding) και συνωμοσιολογικών υποθέσεων περί αεροψεκασμών είναι τουλάχιστον παραπλανητική. Στις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο εξειδικευμένος στον τομέα τροποποίησης καιρού μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζούλης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μεθόδους τροποποίησης καιρού.
Οι μέθοδοι αυτοί, που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αποσκοπούν αποκλειστικά στην πρόκληση βροχής για την αντιμετώπιση λειψυδρίας και την αύξηση αποθεμάτων νερού, καθώς και στην προστασία των καλλιεργειών, μετατρέποντας το επικείμενο χαλάζι σε βροχή. Η τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει κατά βούληση, αλλά εξαρτάται από τις υπάρχουσες καιρικές και επιτυγχάνεται από αεροσκάφη που πετούν μέσα σε υπάρχοντα σύννεφα, όχι σε καθαρό ουρανό. Συνεπώς, η σπορά δεν μοιάζει, ούτε σχετίζεται με τα ίχνη συμπύκνωσης των αεροσκαφών, τα οποία αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό θεωριών περί χημικών αεροψεκασμών.
Σχετικά με τους υπό εξέταση ισχυρισμούς περί επιβεβαίωσης συνωμοσιολογικών θεωριών, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο ειδικός μετεωρολόγος τόνισε πως η τροποποίηση καιρού δεν έχει καμία σχέση με υποθέσεις και ισχυρισμούς περί χημικών αεροψεκασμών.
Πηγη ellinikahoaxes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου