medlabnews.gr iatrikanea
Η μπλε οθόνη του θανάτου (Blue Screen of Death) που εμφανίστηκε σήμερα σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο θέτοντάς τους εκτός λειτουργίας είναι μια οθόνη κρίσιμου σφάλματος που εμφανίζεται από τα λειτουργικά συστήματα των Microsoft Windows, αλλά και τα ReactOS.
Είναι επίσης γνωστή ως BSoD, σφάλμα μπλε οθόνης, μπλε οθόνη, μοιραίο σφάλμα ή έλεγχος σφαλμάτων και υποδεικνύει μια κατάρρευση συστήματος, κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα φτάνει σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του ώστε να αποτρέψει τη ζημιά.
Πιθανά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν ένα BSoD περιλαμβάνουν αστοχίες υλικού, κάποιο πρόβλημα με ή χωρίς πρόγραμμα οδήγησης συσκευής, ένας απροσδόκητος τερματισμός μιας κρίσιμης διαδικασίας ή κάποια κυβερνοεπίθεση.
Πως ξεκίνησε το «blackout»
Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια το ένα μετά το άλλο τα αεροδρόμια ενημέρωναν τους πελάτες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις διαδικασίες check-in.
Σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα
Το αεροδρόμιο του Χίθροου δήλωσε ότι οι πτήσεις ήταν «λειτουργικές», αλλά το αεροδρόμιο «αντιμετωπίζει καθυστερήσεις».
Το Gatwick του Λονδίνου προειδοποίησε ότι οι επιβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, αλλά οι επιβάτες θα πρέπει να φτάσουν στην προγραμματισμένη ώρα check-in.
Το αεροδρόμιο Luton δήλωσε ότι μια παγκόσμια διακοπή πληροφορικής επηρεάζει ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα.
Το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου δήλωσε ότι ορισμένες υπηρεσίες check-in των αεροπορικών εταιρειών γίνονται χειροκίνητα ως αποτέλεσμα της διακοπής της πληροφορικής, αλλά “οι πτήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά”.
Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μάντσεστερ δήλωσε: «Η διεθνής διακοπή πληροφορικής έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες εδάφους για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες – ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούν τη Swissport. Ορισμένες διαδικασίες, όπως το check-in και η επιβίβαση, διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται».
Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η διακοπή της πληροφορικής προκαλεί μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.
Στον υπόλοιπο κόσμο
Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις.
Ανταποκριτής του Sky News στην Ασία αναφέρει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν «χάος» στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η Virgin Airlines ανέφερε επίσης προβλήματα.
Τα αεροδρόμια της Αυστραλίας επίσης επηρεάζονται.
Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in “λόγω τεχνικής βλάβης”.
Το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη του υπολογιστή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις “από και προς” το Schipol.
Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Καθυστερήσεις επίσης εντοπίζοντα στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στο Νέο Δελχί οι πίνακες αναχωρήσεων πλέον είναι χειρόγραφοι και οι πτήσεις και οι πύλες αναχωρήσεων γράφονται με… μαρκαδόρο.
Πολλά καταστήματα επίσης στην Βρετανία δεν μπορούν να δεχθούν πληρωμές με POS.
Επίσης, έχει πέσει το σύστημα του Βρετανικού ΕΣΥ και για τον λόγο αυτό οι γιατροί συνταγογραφούν χειρόγραφα. προβλήματα και στους σιδηροδρόμους της Μαλαισίας αλλά και σε αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη.
Τι λέει η Microsoft
«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συμβάν με επείγουσα και ύψιστη προτεραιότητα, ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον παρατεταμένο αντίκτυπο για τις εφαρμογές του Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση», δήλωσε η εταιρεία.
«Οι υπηρεσίες μας εξακολουθούν να βλέπουν συνεχείς βελτιώσεις, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.
Το παγκόσμιο ψηφιακό χάος που προέκυψε από το Black-Out σε συστήματα της Microsoft, επηρέασε και την Ελλάδα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες.
Τι γίνεται όμως από εδώ κι εμπρός; Και το κυριότερο, πώς μπορούμε να προστατευθούμε από νέα αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον;
«Τα χειρότερα έρχονται» προειδοποίησε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ ο καθηγητής πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μανώλης Γιαννουδάκης. Απαρίθμησε έναν προς έναν τους λόγους, που μπορεί να οδηγήσουν, κατά τη γνώμη του, σε μια νέα παγκόσμια βλάβη, και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Παράγοντες κινδύνου για νέο black-out
Επιγραμματικά, ως παράγοντες κινδύνου o καθηγητής ανέφερε τα εξής:
Πρώτον: Oι γλώσσες που προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι γλώσσες τρίτης γενιάς. Στηρίζονται σε δομές προγραμματιστικές της δεκαετίας του ’70. Χρειαζόμαστε γλώσσες τέταρτης γενιάς.
Δεύτερον: Τα λειτουργικά συστήματα Windows, iOS κλπ, είναι σχεδιασμένα σε γλώσσες τρίτης γενιάς, ή ακόμα και δεύτερης ή πρώτης.
Τρίτον: Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο δεν εξετάζει τις ικανότητες και τις δεξιότητες των προγραμματιστών. Δεν αρκεί να γνωρίζεις μια γλώσσα, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη προσωπικότητα για να σχεδιάσεις.
Μάλιστα ο κ. Γιαννουδάκης ανέφερε ως βασικό παράγοντα κινδύνου την ανώνυμη σύνδεση στο διαδίκτυο. Είπε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα, αλλιώς «το διαδίκτυο θα διαλυθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου