medlabnews.gr iatrikanea
Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας που σημειώνει μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, με θερμοκρασίες 1,5 C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και ξηρασίες, μειώσεις στα στρώματα πάγου, θαλάσσιους πάγους και παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.
Ο WMO ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από 50 C μέχρι στιγμής φέτος.
Δεν υπάρχει τέλος για τα ανεπιθύμητα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Κάρλο Μπουοντέμπο, τον επικεφαλή της Υπηρεσίας για την Κλιματική αλλαγή Copernicus: «Ακόμα κι αν αυτό το συγκεκριμένο σερί ακραίων φαινομένων τελειώσει κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται».
Οι ελπίδες για δροσιά έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί άπιαστες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus ERA5 υποδηλώνουν ότι η 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης , με μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφανειακής ατμόσφαιρας 17,15 βαθμούς Κελσίου.
Ο Ερέρα είπε ότι ελπίζει ότι οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τον κόσμο για αυτό που έρχεται και να μειώσουν τις απειλές για ζωές, υποδομές και οικονομίες.
Τα ρεκόρ θερμοκρασίας που κατέγραψαν 15 χώρες
Στις 28 Φεβρουαρίου τα νησιά Κόκος σημείωσαν την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών με 32,8 βαθμούς Κελσίου. Ιδια θερμοκρασία κατέγραψε στις 29 Φεβρουαρίου και στις 7 Απριλίου .
6 Μαρτίου Η Κόστα Ρίκα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 41 βαθμούς Κελσίου στο Σέρο Χουακαλίτο. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά με 41,5 βαθμούς Κελσίου στις 23 Μαρτίου στην ίδια τοποθεσία.
12 Μαρτίου Οι Κομόρες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 36,2 C στο αεροδρόμιο Hahaya.
13 Μαρτίου Το Κονγκό κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 39,6 C στο Impfondo.
24 Μαρτίου Οι Μαλδίβες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 35,1 C στο Hanimadhoo. Το ισοφάρισε ξανά στις 11 Απριλίου .
31 Μαρτίου Το Τόγκο κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου στο Mango.
3 Απριλίου Το Μάλι κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 48,5 βαθμούς Κελσίου στο Kayes..
10 Απριλίου Η Μπελίζ έσπασε το εθνικό της ρεκόρ με 42,3 C στο Barton Creek. Αυτή η θερμοκρασία συνδέθηκε αργότερα στις 17 Μαΐου στο Chaa Creek.
24 Απριλίου Το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 48 βαθμούς Κελσίου στο Faya. Αυτό ισοφαρίστηκε ξανά στις 5 Ιουνίου .
27 Απριλίου Η Καμπότζη κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 42,8 βαθμούς Κελσίου στο Preah Viehar και στο Svay Leu.
Την 1η Μαΐου η Γκάνα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 44,6 C στο Navrongo.
1 Μαΐου Το Λάος κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 43,7 βαθμούς Κελσίου στο Τα Νγκόν.
29 Μαΐου Το Παλάου ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 35 βαθμούς Κελσίου στο διεθνές αεροδρόμιο Babelthuap. Στις 2 Ιουνίου το κέρδισε με 35,6C.
7 Ιουνίου Η Αίγυπτος κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 50,9 βαθμούς Κελσίου στο Ασουάν.
20 Ιουνίου το Μεξικό ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 52 C στο Tepache.
Στη διαπίστωση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό που έχουμε ζήσει ποτέ, αναμένεται να καταλήξουν οι ειδικοί, τυπικά μετά και το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα ακραίο καλοκαίρι εξήγησε, καθώς είχαμε τον πιο θερμό Ιούνιο που είχαμε καταγράψει ποτέ, τον πιο θερμό Ιούλιο που έχουμε καταγράψει ποτέ και ο Αύγουστος, σημείωσε, θα είναι σίγουρα μέσα στους πιο θερμούς, επομένως πρόκειται συνολικά για ένα καλοκαίρι, πιθανότατα, το πιο ζεστό που έχουμε ζήσει ποτέ. Χωρίς να έχει ακραία συμπεριφορά, βλέπουμε όμως καθημερινά πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολύ πάνω από τα κανονικά και πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες.
Άρα, πιθανολογεί ο κ. Λαγουβάρδος, θα είναι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχουμε ζήσει ποτέ ως σύνολο, σε διάρκεια και σε μέσο όρο.
«Το χειρότερο και για μένα αυτό είναι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, είναι ότι οι μέσοι όροι έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έβλεπα χθες το βράδυ τους σταθμούς που λειτουργούμε μέσα στο λεκανοπέδιο, 11 το βράδυ να έχεις 32-33 βαθμούς στα νότια προάστια, στον Πειραιά, στη Νίκαια, είναι θερμοκρασίες απίστευτα υψηλές και δημιουργούν ένα θερμικό στρες όλο το 24ωρο στους κατοίκους κυρίως των μεγάλων πόλεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου από την κλιματική αλλαγή. Οι καύσωνες και κυρίως τι συμβαίνει μέσα στις μεγάλες πόλεις και σε μεγάλες πόλεις που έχουν και λίγο πράσινο» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά στην Αττική, το λίγο πράσινο τείνει να εξανεμιστεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πάροδο οκτώ ετών έχουν καεί 450.000 στρέμματα δασών και 700.000 συνολικά περίπου καμένες εκτάσεις. Για τις περιοχές που έχουν καεί, το πρόβλημα είναι τόσο περιβαλλοντικό όσο και αισθητικό, αλλά και πρακτικά, πολύ κοντά στις περιοχές που έχουν καεί προφανώς υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.
«Δεν επηρεάζει προφανώς τη θερμοκρασία του κέντρου της Αθήνας, αλλά επηρεάζει πολύ τη θερμοκρασία στις περιοχές που έχει χαθεί το πράσινο. Από κει και πέρα είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, το αισθητικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό και επίσης σε κάποιες περιοχές, ειδικά σε μεγάλες κλίσεις, η απώλεια των δέντρων των θάμνων κάνει λίγο πιο επικίνδυνη την κατάσταση για πλημμυρικά επεισόδια, για πιο έντονη επιφανειακή απορροή των νερών όταν έχουμε μια ισχυρή βροχόπτωση. (…) Η Πεντέλη, για παράδειγμα, έχει καεί πολύ μεγάλο κομμάτι, πολύ πριν και πριν από 20 χρόνια, σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Η διαδρομή από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη ήταν κάποτε ολοπράσινη. Έχει αποκατασταθεί, έχει θάμνους, έχει κάποια δένδρα αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό το δάσος το οποίο είχαμε πριν. Επομένως κάποια σημεία αποκαθίστανται και κάποια όχι. Επομένως μιλάμε για σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ειδικά στην Αττική που είναι πάρα πολύς πληθυσμός μαζεμένος» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου