Οκτώ μαθητές 15 και 16 χρόνων φτιάχνουν το δικό τους ρομπότ για να πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οκτώ μαθητές 15 και 16 χρόνων φτιάχνουν το δικό τους ρομπότ για να πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Η «Pyroneers» θα είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που υποστηρίζει το Yale, το Bezos Family F

 medlabnews.gr 

Και εκεί που καθημερινά ακούμε ιστορίες της αυξανόμενης νεανικής βίας και απογοήτευσης, ξαφνικά, 8 μαθητές 15 και 16 χρόνων αποφασίζουν να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ, να μαζέψουν χορηγίες και να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στους προκριματικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του First Robotics Competition (FRC) που είναι η ανώτερη κατηγορία στο είδος της, με ιδιαίτερα όμως αυξημένες απαιτήσεις.

Η «Pyroneers» θα είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που υποστηρίζει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Yale και το Bezos Family Foundation και όπου συμμετάσχουν πάνω από 300 ομάδες από όλες τις χώρες του κόσμου.

H Ελλάδα με τους Pyroneers στο παγκόσμιο πρωτάθλημα First Robotics Competition

Αν και η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναπτύσσεται ραγδαία και στη χώρα μας, είναι μια άγνωστη ακόμη στο ευρύ κοινό μέθοδος εκπαίδευσης, αλλά και αγώνισμα όπως το σκάκι και το μπριτζ. Απαιτεί στρατηγική, ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες, και πολλές πολλές ώρες προπόνησης.

H Ελλάδα το 2024 έγραψε ιστορία στην νεανική καινοτομία, κερδίζοντας το 1o βραβείο εκπαιδευτικής ρομποτικής First Tech Challenge (FTC) στο Huston των ΗΠΑ και διοργανώνοντας την Ολυμπιάδα First Global 2004 πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή 193 χωρών και κατακτώντας με την Εθνική μας Ομάδα την 4η θέση παγκοσμίως. Και όλες αυτές οι επιτυχίες οφείλονται εν πολλοίς στους μικρούς μαθητές 15 και 16 χρονών που συμμετείχαν σε όλες αυτές τις ομάδες και τώρα δημιουργώντας το δικό τους σχήμα με την ονομασία «Pyroneers» έγιναν δεκτοί από τη διεθνή διοργανώτρια επιτροπή και θα συμμετάσχουν στους προκριματικούς της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο, αλλά στη ανώτερη και πολύ απαιτητική κατηγορία. Και θα συμμετάσχουν με αξιώσεις, καθώς από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά αυτά έχουν γράψει πολλές ώρες προπόνησης, έχουν φέρει σε πέρας πολλές αποστολές και έχουν κερδίσει ήδη αρκετά βραβεία.

Και καθώς η Εκπαιδευτική Ρομποτική δεν είναι αυτό που ακούγεται, αλλά η εκμάθηση project plan, δηλαδή το πώς να σχεδιάζεις και να υλοποιείς αυτό που οραματίζεσαι, οι 8 μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους, την πρώτη ομάδα FRC (ανώτατη κατηγορία) στην Ελλάδα και απογειώνονται για Κωνσταντινούπολη και ίσως και για τους τελικούς του Huston.

Μια από τις εντυπωσιακές ελληνικές ιστορίες που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μας θυμίσει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα και στην νέα γενιά που έρχεται, κάνοντας πράγματα που ο περισσότερος κόσμος ούτε μπορεί να τα φανταστεί.

Διότι για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό πρέπει να είσαι κάτω από 18 χρονών, να βρεις άλλους 6-9 συνομήλικούς σου που να έχουν την διάθεση να θυσιάσουν εξόδους και Σαββατοκύριακα για προετοιμασία 6 μηνών, να καταγράψετε όλοι μαζί και να σχεδιάσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κατανείμετε εύστοχα ρόλους ανάλογα με τις δεξιότητες του καθενός (προγραμματιστές, μηχανικούς, υπεύθυνους στρατηγικής, προμήθειες, οργάνωση προπονήσεων, παρουσιαστές, συντονιστές κλπ) να συντονίσεις την διαδικασία και να βρεις χορηγούς.

Καθόλου απλή διαδικασία την οποία υποχρεωτικά την καταγράφεις με κάθε λεπτομέρεια και την παρουσιάζεις και στον διαγωνισμό, σε ένα βιβλίου πρωτότυπα σχεδιασμένο 500 – 600 σελίδων. Κάτι που όχι για 15χρονα, αλλά και σε φτασμένους project manager μεγάλων εταιρειών να την αναθέσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν.

Και η υπόθεση τους είναι μια εθνική υπόθεση καθώς θα για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στον μεγάλο διαγωνισμό που υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια όπως το Yale και το Harvard και εταιρείες όπως η Google, η Apple, η NASA, η BOSCH, η Disney, η 3M, η FedEx, η Ford, η Boeing κ.α.

Σ΄αυτήν την κατηγορία όμως δεν μιλάμε πια για έτοιμα ρομπότ που τα συναρμολογείς και τα προγραμματίζεις για να εκτελέσουν αποστολές όπως την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας ή τις βιώσιμες μεταφορές και την μεταφορά φαρμάκων σε ακριτικά νησιά. Αποστολές που ήδη έχουν φέρει σε πέρας τα παιδιά της Pyroneers κερδίζοντας τα βραβεία τους.

Εδώ μιλάμε πια, για κατασκευή ρομπότ from scratch (εκ του μηδενός) όπως λένε στην γλώσσα τους. Αγοράζοντας και κόβοντας σίδερα και γρανάζια και απλές πλακέτες και κατασκευάζοντας τα σασί και τους βραχίονες στο μηχανουργείο που τα ίδια έστησαν.

Αν και η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναπτύσσεται ραγδαία και στην χώρα μας, είναι μια άγνωστη ακόμη στο ευρύ κοινό μέθοδος εκπαίδευσης, αλλά και αγώνισμα όπως το σκάκι και το μπριτζ. Απαιτεί στρατηγική, ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες, και πολλές πολλές ώρες προπόνησης. Απαιτεί τρομερό συντονισμό και απόλυτη αίσθηση της ομαδικής δουλειάς. Απαιτεί σχεδιασμό τρομερής ακρίβειας.

Γι αυτό και αν και ήταν μια έμπνευση της Lego αμέσως αγκαλιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια και από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπλωθεί σε 198 χώρες του κόσμους σε μια δεκαετία.

Και το 1ο βραβείο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του First Global στην Ελλάδα δεν είναι κάποια γεγονότα χωρίς αντίκτυπο. Η Ελλάδα ακούστηκε και πήρε πόντους στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και στον πανεπιστημιακό κόσμο, ως μια χώρα που διαθέτει ένα ικανό δυναμικό που μπορεί να συμπεριληφθεί σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Και το εγχείρημα των 8 μικρών πρωτοπόρων μαθητών, που επιχειρούν για πρώτη φορά και αυτόνομοι στην ανώτερη κατηγορία, είναι μια υπόθεση Εθνικής ιστορίας.

Και οι Pyroneers τώρα καλούνται να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν να διακρίνονται και στις μεγάλες και απαιτητικές κατηγορίες. Αν κατορθώσουν να προκριθούν στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι ότι πιο σημαντικό έχει καταγράψει η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά ήδη βέβαια και ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αποτελεί φωτεινό μονοπάτι για την εθνική μας εξέλιξη, καθώς παιδιά από 1821 σχoλεία της Ελλάδας που διαθέτουν tool kits, θα πάρουν το μήνυμα πως, ό,τι και να οραματιστείς μπορείς και να το πραγματοποιήσεις.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων