Δικαιώνει τον αγγειοχειρουργό του Αττικόν το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δικαιώνει τον αγγειοχειρουργό του Αττικόν το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Τον περασμένο Απρίλιο ο θάνατος του πατέρα του βουλευτή Γιάννη Καλλιάνου έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και κριτικής

 

medlabnews.gr iatrikanea

Τον περασμένο Απρίλιο ο θάνατος του πατέρα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πολύ γνωστού από την τηλεόραση μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και κριτικής. Ψυχολογικά φορτισμένος εμφανίστηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πατέρα του, που έπαθε ανακοπή. Ο βουλευτής έκανε μια συγκινητική ανάρτηση για την απώλειά του, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου καθώς προέβη σε σοβαρές καταγγελίες μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media αλλά και μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές για τις συνθήκες της νοσηλείας του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου επί 19 ημέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Οι καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου, που λόγω βουλευτικής ιδιότητας αλλά και ως άνθρωπος της τηλεόρασης διαθέτει δημόσιο βήμα, στρέφονταν κυρίως σε βάρος του θεράποντα ιατρού του πατέρα του, καθηγητή Ιωάννη Κακίση, διευθυντή της αγγειοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

Οσα έλεγε ο Γ. Καλλιάνος, που επέλεξε να δημοσιοποιήσει στοιχεία από την πορεία της υγείας του πατέρα του, ήταν σοκαριστικά. Μιλούσε για τον ασθενή πατέρα του στον οποίο ήταν συνεχώς δίπλα και τον έβλεπε να αργοπεθαίνει σε μια απλή κλίνη ενώ θα έπρεπε να είναι σε ΜΑΦ (μονάδα αυξημένης φροντίδας που δεν υπάρχει στο Αττικόν) ή ΜΕΘ, για τον γιατρό που τον διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς, για αμελή ιατρική περίθαλψη από ειδικευόμενους, ακόμη και για φακελάκι που έλαβε ο Ι. Κακίσης.

Μάλιστα ο Γ. Καλλιάνος κράδαινε και το κινητό του τηλέφωνο σε τηλεοπτική εκπομπή για να καταδείξει τα ψεύδη του γιατρού μέσω μηνυμάτων που αντάλλασσαν, αλλά και για να αποδείξει ότι δεν τον απείλησε ποτέ μέσω μηνύματος, καθώς ο Ι. Κακίσης διά των συνηγόρων του κατήγγειλε τότε γραπτές απειλές, όπως: «Ετοιμάσου να τελειώσει η καριέρα σου… Σου υπόσχομαι θα σ’ την τελειώσω».

Η διοίκηση του νοσοκομείου που διέταξε ΕΔΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και ο φίλος του υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης τον διέψευδαν για όσα ισχυριζόταν σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας και την αιτία θανάτου του πατέρα του.

Από τότε οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση καταγράφουν δύο ενδιαφέροντα συμβάντα: τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της ΕΔΕ τον περασμένο Ιούλιο και την υποβολή μήνυσης από τον γιατρό Ι. Κακίση σε βάρος του βουλευτή, του αδερφού του και της μητέρας του για αδικήματα όπως απειλή, συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση και εξύβριση.

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, απειλές και ψέματα

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε εξετάστηκαν περισσότεροι από 70 μάρτυρες: γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, η οικογένεια Καλλιάνου αλλά και δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν μαζί με τον εκλιπόντα το επίμαχο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τον Ι. Κακίση και τους υπόλοιπους γιατρούς που ασχολήθηκαν με τον ασθενή Δ. Καλλιάνο αλλά εκθέτει τον ίδιο τον βουλευτή. Κάποιος υποψιασμένος μπορεί να σκεφτεί ότι η… συντεχνία των γιατρών οργανώθηκε για να καλύψει τα κακώς κείμενα.

Τα συμπεράσματα όμως της ΕΔΕ στηρίζονται όχι μόνο σε πολλές κατηγορηματικές μαρτυρίες αλλά και σε έγγραφες αποδείξεις για τις εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή για την πορεία της υγείας του, ενώ ακόμη και η κατάθεση Καλλιάνου αποδομεί προηγούμενους δημόσιους ισχυρισμούς του.

Ας δούμε κάποια σημαντικά σημεία:

Στην κατάθεσή του στην ΕΔΕ ο Γ. Καλλιάνος φέρεται να είπε ότι επισκεπτόταν τον πατέρα του κάθε δύο με τρεις ημέρες για μια δυο ώρες. Στην εκπομπή «Live News» στο Μega (29.04.2024) είχε ισχυριστεί: «Ολοι αυτοί που βγάζουν τις ανακοινώσεις, κανείς δεν βρέθηκε μέσα στο δωμάτιο του πατέρα μου… Εκεί ήμουν εγώ όλη μέρα». Ας δούμε τι υποστήριξαν στην ΕΔΕ ασθενείς που νοσηλεύονταν σε διπλανή κλίνη από τον εκλιπόντα.

Ο ασθενής Ν.Π. που νοσηλευόταν στη διπλανή κλίνη το διάστημα 10-18.04.24 κατέθεσε ότι υπήρχε τακτική επίσκεψη από ιατρούς και νοσηλευτές αλλά οι συγγενείς ήταν φορτικοί, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν στη σύζυγο του ασθενή. Σε ερώτηση αν είχε δει τους γιους του ασθενή η απάντηση ήταν: «Οχι, δεν είδα κανέναν, άκουγα ότι ενημερώνονταν τηλεφωνικά».

Ο ασθενής Β.Ζ. που νοσηλευόταν στη διπλανή κλίνη από 20.04.24 και μετά, στην ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Δ. Καλλιάνου υπήρχε συχνή επίσκεψη από τους γιους του ασθενή απαντά: «Ο Ι. Καλλιάνος δεν εμφανίστηκε καθόλου, ο Χ. Καλλιάνος ο ιατρός ήρθε μια μέρα». Αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του ασθενή επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον γιο της τον βουλευτή προκειμένου να πιέσει μέσω της βουλευτικής του ιδιότητας το ιατρικό προσωπικό για ιδιαίτερη μεταχείριση.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο ισχυρισμός του Β.Ζ. ότι ο βουλευτής Καλλιάνος και η χήρα του Δ. Καλλιάνου τον πήραν τηλέφωνο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ενδιαφερόμενοι για την πορεία της υγείας του ενώ τον ρώτησαν κι αν θα καταθέσει στην ΕΔΕ του νοσοκομείου. Ακόμη, ο εν λόγω ασθενής μιλά για ανελλιπείς επισκέψεις ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών στον ασθενή.

Επίσης, 15 ιατροί, δύο προϊσταμένες, μία αναπληρώτρια προϊσταμένη, πέντε νοσηλεύτριες, τέσσερις βοηθοί νοσηλευτών, μία βοηθός θαλάμου και μία γραμματέας καταθέτουν επίσης ότι ο Γ. Καλλιάνος δεν εμφανίστηκε καθόλου στο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα ΕΔΕ: Η ένορκη κατάθεση του Γ. Καλλιάνου αποδεικνύεται αναληθής γιατί ουδέποτε προσήλθε στο νοσοκομείο.

Τα απειλητικά μηνύματα

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο βουλευτής αρνιόταν κατηγορηματικά ότι έστειλε απειλητικά μηνύματα στον Ι. Κακίση. Ο γιατρός όμως προσκόμισε δύο μηνύματα στην ΕΔΕ με τα οποία, μεταξύ άλλων, φέρεται να απειλεί ότι θα τους βάλει όλους φυλακή αν δεν γίνει καλά ο πατέρας του, ενώ όταν τελικά ο ασθενής απεβίωσε απείλησε προσωπικά πλέον τον κ. Κακίση ότι θα του τελειώσει την καριέρα.

Στη δε κατάθεσή του στην ΕΔΕ ο ίδιος ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι απείλησε τηλεφωνικά τον γιατρό, μέσα στον πόνο του όμως και γιατί αισθάνθηκε ότι τον κορόιδευαν.

Συμπέρασμα ΕΔΕ: «Κατά το σκέλος των αιτιάσεων ότι ο κ. Κακίσης διαβεβαίωνε “ότι σε λίγες ημέρες θα βγει” (Ι. Καλλιάνος), “ότι ο πατέρας σας είναι καλά και θα πάτε σπίτι” (αδερφός Καλλιάνου), ότι “είναι καλά και θα βγει αύριο” (χήρα Καλλιάνου), αυτή διαψεύδεται από τα δεδομένα. Ο κ. Κακίσης, παρά την επιθυμία του ασθενή, αρνήθηκε να δώσει εξιτήριο στις 22.04.24, όπως αποδεικνύεται από:

Το έντυπο πορείας νόσου της 22.04.2024, που υπογράφει η κ. Τ., σύμφωνα με το οποίο ο ασθενής αναφέρει ότι αισθάνεται καλά και επιθυμεί να λάβει εξιτήριο. Εξηγήθηκε δε στον ίδιο και τη σύζυγό του ότι είναι αδύνατο δεδομένης της γενικής κατάστασης.

Τον ιατρικό φάκελο του ασθενή με όλες τις εξετάσεις που του έγιναν».

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ μετά από αίτημα του Ι. Κακίση έγιναν συνολικά δέκα εκτιμήσεις από έντεκα ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων: παθολόγους – λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους και εντατικολόγους (δύο καθηγητές, έναν διευθυντή ΕΣΥ, πέντε επιμελητές και τρεις ειδικευόμενους).

Και σε ό,τι αφορά τον ακρωτηριασμό δακτύλου του ασθενή μέσα στο νοσηλευτικό θάλαμο, για τον οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς δημόσια ο βουλευτής Καλλιάνος, τρεις καθηγητές, δύο επιμελητές, δύο ειδικευόμενοι, ένας διευθυντής αγγειοχειρουργικής ιδιωτικής κλινικής και δύο πραγματογνώμονες κατέθεσαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι συνήθης σε πολλές αγγειοχειρουργικές κλινικές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Επιπροσθέτως των μαρτυρικών καταθέσεων, στην ΕΔΕ προσκομίστηκε σχετική διεθνής ιατρική βιβλιογραφία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής στα δημόσια προφίλ του στο Facebook (26.04.24) είχε γράψει: «Ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του πατέρα μου, ενός ανθρώπου που ανά πάσα στιγμή κινδύνευε η ζωή του, σε μια απλή κλίνη, τραβώντας απλά μια κουρτίνα δίπλα σε έναν άλλο νοσηλευόμενο και όχι στο χειρουργείο που θα ήταν πλήρως αποστειρωμένο το περιβάλλον. Ακρωτηριασμός γάγγραινας σε απλή κλίνη μέσα; Είμαστε σε πόλεμο;». Μάλιστα ο Γ. Καλλιάνος είχε ισχυριστεί ότι αυτή η ιατρική πράξη έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή ή άλλου συγγενικού του προσώπου.

Στο έντυπο όμως πορείας νόσου στις 08.04.24 που υπογράφει ο καθηγητής Κακίσης σημειώνεται η λήψη προφορικής συναίνεσης από τον ασθενή και τη σύζυγο. Το επιβεβαιώνει επιμελητής Α΄, ο οποίος τονίζει ότι «ποτέ δεν λαμβάνουμε έγγραφη συγκατάθεση για τις επεμβάσεις που γίνονται υπό τοπική αναισθησία σε ασθενείς με διαύγεια και δυνατότητα λήψης αποφάσεων».

Από τις 08.04.24 που έγινε ο ακρωτηριασμός μέχρι και τις 23.04.24 που ο ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ δεν εκφράστηκε κάποια δυσαρέσκεια από το συγγενικό περιβάλλον για τον τρόπο εκτέλεσης του ακρωτηριασμού. Αντιθέτως, η χήρα Καλλιάνου αναφέρεται ότι ήταν ευχαριστημένη, όπως και ο σύζυγός της. Απευθυνόμενη δε στον Ι. Κακίση τού είχε εκφράσει τις ευχαριστίες της γιατί με αυτό που έκανε στον σύζυγό της είχε σταματήσει να πονάει.

Δεν πληρούσε τα κριτήρια για ΜΕΘ

Σημαντικό είναι και το συμπέρασμα της ΕΔΕ για τη μη εισαγωγή του ασθενή στη ΜΕΘ, όπως ζητούσαν οι συγγενείς του. Οπως αναφέρεται: «Ο ασθενής μέχρι και τις 22/4/2024 δεν πληρούσε τα κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ σύμφωνα με όλους τους ιατρούς που τον εξέτασαν». Ο κ. Τ., ως καθ’ ύλην αρμόδιος, καταθέτει επίσης ότι «δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να γίνει επιπλέον στη ΜΕΘ και δεν έγινε στην κλινική». Η ορθότητα αυτής της άποψης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο ασθενής Δ. Καλλιάνος παρέμεινε στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ για τις ΜΕΘ επί τρίωρο και καμία ΜΕΘ δεν έκανε αποδοχή του.

Τέλος, για το «δώρο» που καταγγέλθηκε ότι πήρε ο γιατρός, η ίδια η χήρα του Δημήτρη Καλλιάνου καταθέτοντας στην ΕΔΕ υποστήριξε ότι δεν της ζήτησε τίποτε ο Ι. Κακίσης κι όταν εκείνη του άφησε το φακελάκι, αυτός της είπε: «Απαπα! Είστε μητέρα γιατρού».

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea

Το μεγάλο λάθος του βουλευτή Καλλιάνου.

Από το νοσοκομείο της Βούλας διακομίστηκε ο ασθενής για να γίνει ο ακρωτηριασμός του δακτύλου στο Αττικόν. Αυτό θα γινόταν από αγγειοχειρουργό. Όμως ο ασθενής είχε πάρα πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που θα έπρεπε να να τον παρακολουθεί καρδιολόγος ή παθολόγος ή πνευμονολόγος και οι οποίοι θα είχαν την δυνατότητα άμεσα να τον ρυθμίσουν. Άρα ήταν λάθος που μπήκε στην αγγειοχειρουργική κλινική. Οι αγγειοχειρουργοί δεν έχουν γνώσεις καρδιολογίας, παθολογίας ή πνευμονολογίας. Αρα δε μπορούν να επέμβουν σε ένα ασταθή ασθενή. Είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν ειδικούς από τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που στις εφημερίες του δεν επαρκεί και βγάζει ράντζα έχει πολλά περιστατικά που ο παθολόγος ή ο καρδιολόγος καλείται να καλύψει στην κλινική του. Το να πάει και να δεί ασθενή σε άλλη κλινική που δεν έχει την ευθύνη του ασθενούς είναι ολόκληρη διαδικασία και η οποία θα γίνει αφού έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς στην δική του κλινική. Θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο ασθενής πατέρας του Καλλιάνου ήταν σε κρεβάτι της καρδιολογικής ή της παθολογικής κλινικής. Την ευθύνη για την εισαγωγή σε MEΘ ενός ασθενή την έχουν οι ειδικοί καρδιολόγοι, παθολογοι, πνευμονολόγοι και όχι οι αγγειοχειρουργοί.

Το μεγάλο λάθος του αγγειοχειρουργού

Είναι πολύ πιθανό ή σχεδόν σίγουρο ότι μόλις του είπαν ότι ο βουλευτής ψάχνει κρεβάτι για τον πατέρα του στην αγγειοχειρουργική του νοσοκομείου χωρίς καν να σκεφτεί ένα τέτοιο ασθενή αν θα μπορεί να τον καλύψει, πρόσφερε κρεβάτι για να εξυπηρετήσει τον βουλευτή ή ακόμα και τον υπουργό αν χρειάστηκε να παρέμβει. Δυστυχώς την άσχημη εξέλιξη δεν την φαντάστηκε ποτέ.

Ένα ακόμα περίεργο που πρέπει να θίξει κανείς είναι πώς ακόμα και από την δεοντολογία δεν ελήφθη υπόψη ότι ο γιος του ασθενή ήταν γιατρός και μάλιστα ειδικός στα προβλήματα που είχε ο πατέρας του καθώς και η νύφη του. Το ό,τι οι γιατροί συγγενείς ζητούσαν κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν ακουστεί και πάντως να είναι ενήμεροι για τα πάντα κάτι που φαίνεται από όσα έχουν λεχθεί ότι δεν γινόταν.

Ίσως μετά από όσα έγιναν στον πατέρα του βουλευτή θα ήταν καλύτερα να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα στο σύστημα υγείας και να εξαντλήσει ο βουλευτής τις δυνατότητες που έχει για κάτι τέτοιο σώζοντας ασθενείς που δεν θα είναι βουλευτές και δεν θα μπορούν να παρέμβουν στον υπουργό ή στην διοίκηση του νοσοκομείου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων