Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς αγωνίστηκαν και έσωσαν τον ασθενή από βέβαιο θάνατο, στο Νοσοκομείο Χανίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς αγωνίστηκαν και έσωσαν τον ασθενή από βέβαιο θάνατο, στο Νοσοκομείο Χανίων

Σε έναν σπάνιο ακόμα και για τα δεδομένα των επειγόντων περιστατικών χειρισμό, χρειάστηκε η χειρουργική επέμβαση να ξεκινήσει επιτόπου, στα ΤΕΠ

 medlabnews.gr iatrikanea 

Ελπίδα και Φως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας - Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων μας δεν έχουν σταματήσει να δίνουν μάχες για τη ζωή. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου η υποστελέχωση και οι ελλείψεις έχουν γίνει καθημερινότητα, το έμψυχο δυναμικό των νοσοκομείων συνεχίζει να αποτελεί φάρο ελπίδας.

Ένα περιστατικό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων επιβεβαιώνει ότι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων μας δεν έχουν σταματήσει να δίνουν μάχες για τη ζωή.

Ορθή κρίση, άμεση απόφαση και σωστή υλοποίηση απαιτούνταν για να σωθεί η ζωή ενός άνδρα που κρεμόταν από μια κλωστή, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων.

Όλα τα παραπάνω βρέθηκαν σε… περίσσεια εκείνη την ώρα, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να γλιτώνουν από βέβαιο θάνατο, θύμα συμπλοκής που είχε συμβεί στην περιοχή των Δικαστηρίων στα Χανιά και μεταφέρθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα μαχαιρωμένος στον θώρακα, έτοιμος να ξεψυχήσει.

Σε έναν σπάνιο ακόμα και για τα δεδομένα των επειγόντων περιστατικών χειρισμό, χρειάστηκε η χειρουργική επέμβαση να ξεκινήσει επιτόπου, στα ΤΕΠ δηλαδή. Ο κ. Στέφανος Παλιουδάκης, ο θωρακοχειρουργός που έλαβε την κρίσιμη απόφαση και ουσιαστικά έσωσε έτσι τον ασθενή, μίλησε στο zarpanews.gr για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στα επείγοντα και περιέγραψε πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και νίκησαν τον θάνατο:

“Ο ασθενής έφερε τραύματα από νήσσον όργανο στον θώρακα. Δεν ήταν σταθερός αιμοδυναμικά και όταν κλήθηκα στα ΤΕΠ είδα εναν τραυματία που δεν ήταν σε θέση να μετακινηθεί. Είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την κα Σίμου που εφημέρευε για να ετοιμαστεί για χειρουργείο, αλλά ο ασθενής παρουσίασε οξεία κατάρρευση.

Ο άνθρωπος πέθαινε, ήταν έτοιμος να πάθει ανακοπή από λεπτό σε λεπτό. Ήταν σαφές ότι αιμορραγούσε εσωτερικά κι έπρεπε να σταματήσει η αιμορραγία αυτή. Έλαβα τότε την απόφαση να γίνει επείγουσα θωρακοτομή επιτόπου στα ΤΕΠ, γιατί ο ασθενής δεν θα έφτανε μέχρι το χειρουργείο.

Όλο το προσωπικό έκανε απίστευτη προσπάθεια. Μεταφέρθηκε χειρουργικό σετ στα ΤΕΠ. Με τη βοήθεια της αναισθησιολόγου κας Καλέα και του γενικού χειρουργού κ. Λώλη διασωληνώθηκε ο ασθενής και έγινε η θωρακοτομή, βρήκαμε το σημείο από όπου αιμορραγούσε, βάλαμε αγγειολαβίδες και σταματήσαμε την αιμορραγία.

Σταθεροποιήθηκε και τότε μεταφέρθηκε πια στο χειρουργείο όπου μαζί με τον κ. Κουλαξουζίδη και τον κ. Ηλιάκη συνεχίσαμε με πολύωρη επέμβαση γιατί έφερε τραύμα και στον πνεύμονα κι άλλα τραύματα και τελειώσαμε τα ξημερώματα. Ο ασθενής επέδειξε βελτίωση και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Ουσιαστικά ο άνθρωπος επέζησε από σίγουρο θάνατο”, είπε ο κ. Παλιουδάκης.

Περιπτώσεις όπως αυτή, αναδεικνύουν την ανεκτίμητη – κυριολεκτικά – αξία ενός δημόσιου, ολοκληρωμένου και στελεχωμένου συστήματος υγείας που βρίσκεται εκεί όταν το χρειάζεται ο ασθενής. Ταυτόχρονα όμως δείχνουν ότι όσοι εργάζονται σήμερα στο ΕΣΥ υπό δύσκολες συνθήκες, παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον τους: να σώζουν ανθρώπους.

“Αυτό που με συγκίνησε ήταν το πάθος και η προσπάθεια σύσσωμου του προσωπικού στα επείγοντα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα επείγοντα έρχονται αντιμέτωποι με πολλά και δύσκολα περιστατικά, είναι κουρασμένοι ως και εξαντλημένοι, αλλά συχνά πετροβολούνται και είναι άδικο αυτό. Το να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τραύματα στον θώρακα είναι συχνό φαινόμενο, αλλά αυτό που κάναμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σπάνιο. Ήταν δύσκολη απόφαση, ήταν ξεκάθαρο όμως ότι ο άνθρωπος πέθαινε και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος. Και βέβαια θα μπορούσε η επέμβαση να μην πετύχει. Αλλά όταν ο ασθενής σταθεροποιήθηκε και η αναισθησιολόγος είπε ότι “τον έχουμε”, η χαρά, τα χαμόγελα και το αυθόρμητο χειροκρότημα που ακούστηκε στα ΤΕΠ ήταν όλα τα λεφτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πάθος“, επισήμανε ο κ. Παλιουδάκης.

Ο έμπειρος γιατρός υπογράμμισε ακόμα ότι η κλινική στην οποία υπηρετεί, αποτελεί μια από τις καλύτερες στα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας και διεξάγει χειρουργικές επεμβάσεις αυξημένης δυσκολίας:

“Η θωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων είναι ίσως η μόνη σε επαρχιακό νοσοκομείο που πραγματοποιεί πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Αφαιρούμε τμήματα πνεύμονα θωρακοσκοπικά, κάνουμε μεγάλα και βαριά χειρουργεία, έχουμε αντιμετωπίσει τραύματα στην καρδιά, τραύματα σε θώρακα και τραχεία κομμένη από πάνω ως κάτω.

Όλοι όσοι εργάζονται γι’ αυτό, από τον διευθυντή κ. Κουλαξουζίδη και όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σώζουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους”.

Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων, όλοι οι γιατροί όλοι τραυματιοφορείς έδωσαν τον αγώνα τους για να γίνει επείγουσα θωρακοτομή και ελεγχτεί η αιμορραγία, στον χώρο του ΤΕΠ .

Έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να μεταφερθεί με ασφάλεια στο χειρουργείο για να συνεχιστεί η πολύωρη χειρουργική επέμβαση και τελικά ο ασθενής να καταλήξει στην ΜΕΘ σταθερός.

Η ικανοποίηση που ένιωσαν το προσωπικό του ΤΕΠ αποτυπώθηκε στο πρόσωπο τους αμέσως όταν ακούστηκε από την αναισθησιολόγο μας ότι είναι σταθερός πλέον και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα!! Αυτό αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλο το προσωπικό!! Υπάρχει ελπίδα ,υπάρχει ακόμα φως..».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων