medlabnews.gr iatrikanea
Μια γιαγιά βρέθηκε να ουρλιάζει από τον πόνο και αντιμετωπίζει ισόβια αναπηρία, ύστερα από μια επιπλοκή που φαινόταν να καταστρέφει τη ζωή της, εξαιτίας επέμβασης αδυνατίσματος στο εξωτερικό.
Η Ντανιέλ Πιμπλς, 42 ετών, αρχικά έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω και αδυνατούσε να φάει μετά την επέμβαση — η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλινική στην Τουρκία.
Αψηφώντας, όμως, τις αρχικές εκτιμήσεις των γιατρών ότι «δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά», σήμερα καταφέρνει να περπατά αργά με πατερίτσες, αν και αναμένει ότι θα αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.
Η κα Πιμπλς υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρεκτομής το καλοκαίρι του 2023, κατά την οποία αφαιρέθηκε ένα τμήμα του στομάχου της.
Κατέβαλε μόλις 3.504 ευρώ για την επέμβαση, σχεδόν τρεις φορές λιγότερα από το κόστος της ίδιας διαδικασίας ιδιωτικά στη Βρετανία (9.945 ευρώ).
Ζυγίζοντας τότε 178 κιλά, ήταν αποφασισμένη να χάσει βάρος για να μπορεί να «βγάζει βόλτα το εγγόνι της στο πάρκο».
Αρχικά, ήταν ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, με την επέμβαση να φαίνεται επιτυχημένη σε αυτό που περιέγραψε ως «ένα όμορφο νοσοκομείο».
Όμως τα πρώτα σημάδια προβλημάτων φάνηκαν αμέσως μόλις επέστρεψε στο σπίτι.
«Δεν μπορούσα να φάω, δεν μπορούσα να κρατήσω τίποτα στο στομάχι, με δυσκολία μπορούσα να πιω λίγο υγρό. Αυτό συνεχίστηκε για εβδομάδες και μήνες, δεν άντεχα τίποτα», δήλωσε.
Η κα Πιμπλς αναζήτησε τελικά βοήθεια από το βρετανικό ΕΣΥ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Οι γιατροί της είπαν τότε ότι ήταν σοβαρά αφυδατωμένη και της χορήγησαν ενδοφλέβια υγρά.
Όμως η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά τον Ιανουάριο του 2024, όταν ένιωσε μούδιασμα στα πόδια και κατέρρευσε.
Θυμάται ότι ξύπνησε σοκαρισμένη σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο Σάλφολντ Ρόαγιαλ.
«Όταν συνήλθα, ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω και δεν μπορούσα να περπατήσω», είπε.
Παρότι ακινητοποιημένη, ένιωθε φρικτούς πόνους στα πόδια της, που επιδεινώνονταν με το παραμικρό άγγιγμα, αφήνοντάς την να «ουρλιάζει» από τον πόνο.
Οι γιατροί διέγνωσαν τελικά ότι έπασχε από θρεπτική νευροπάθεια, μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών.
Η έλλειψη ζωτικών θρεπτικών συστατικών στέρησε από τα νεύρα της — τον ιστό που μεταφέρει τα σήματα από τον εγκέφαλο στους μύες — τη δυνατότητα να λειτουργούν κανονικά.
Το χειρότερο ήταν ότι οι γιατροί της ενημέρωσαν ότι η βλάβη θα μπορούσε να είναι μόνιμη.
«Μου είπαν ότι είχα πολύ σοβαρή νευρική βλάβη και ίσως να μην ξαναπερπατούσα», είπε.
«Η χειρουργική επέμβαση αυτή καθαυτή ήταν επιτυχημένη, αλλά το σώμα μου δεν την άντεξε».
Σήμερα μπορεί να περπατήσει, αλλά δηλώνει ότι «έχει ακόμη πολύ δρόμο».
«Κάνω ήδη περισσότερα από όσα πίστευα ότι θα μπορούσα», πρόσθεσε.
Πρόσφατα συναντήθηκε ξανά με την ιατρική ομάδα που της έδωσε πίσω την ικανότητα να περπατήσει.
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον νευρολόγο του ΕΣΥ, Νταν Γουίταμ, ο οποίος είπε κατά τη συνάντηση: «Δυσκολεύτηκα να την αναγνωρίσω. Το να τη βλέπω να περπατά χωρίς καν πατερίτσες ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου και η αποφασιστικότητά της ήταν πραγματικά πηγή έμπνευσης».
Η κα Πιμπλς δήλωσε ότι ήταν απελπισμένη να χάσει βάρος, αλλά δεν είχε φανταστεί ποτέ το κόστος.
«Κανείς δεν σου λέει ότι μπορεί να πάθεις θρεπτική νευροπάθεια από το ότι δεν μπορείς να φας. Δεν ενημερώνουν για αυτές τις παρενέργειες, γιατί είναι σπάνιες. Η επέμβαση μου κόστισε ακριβά».
Η κα Πιμπλς παρέμεινε στο νοσοκομείο για πέντε μήνες, όπου ακολούθησε εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την επαναφορά της νευρικής λειτουργίας.
Σταδιακά ανέκτησε αίσθηση στα άκρα της και κατάφερε να φύγει από την μονάδα στηριζόμενη σε πατερίτσες.
«Η αναμονή για χειρουργείο στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και το κατανοώ, κανείς δεν μπορούσε να μου πει πόσο θα διαρκούσε», ανέφερε.
«Ήθελα να βελτιωθώ, να γίνω καλύτερη μητέρα και καλύτερη γιαγιά όσο πιο γρήγορα μπορούσα, καθώς ο εγγονός μου επρόκειτο να γεννηθεί. Έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν το καλύτερο για εμάς».
Η θρεπτική νευροπάθεια είναι γνωστή επιπλοκή των χειρουργείων αδυνατίσματος, με μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει έως και έναν στους έξι ασθενείς.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρικές επεμβάσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν διατροφικά προβλήματα, καθώς το μειωμένο μέγεθος του στομάχου και η μειωμένη όρεξη οδηγούν σε σοβαρές ελλείψεις βιταμινών.
Τα νευρολογικά προβλήματα προκαλούνται κυρίως από έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται κυρίως σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέας και αυγά.
Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών που πεθαίνουν ή χρειάζονται επείγουσα φροντίδα μετά από ταξίδια στο εξωτερικό για φθηνές επεμβάσεις παχυσαρκίας.
Το φαινόμενο κατηγορείται για καθυστερήσεις στην τακτική φροντίδα, όπως σε αντικαταστάσεις ισχίων και γονάτων, καθώς όλο και περισσότεροι από αυτούς τους «τουρίστες υγείας» καταλαμβάνουν κρεβάτια του βρετανικού ΕΣΥ.
Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 άτομα το χρόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό για επέμβαση αδυνατίσματος, καθώς οι τιμές είναι συχνά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο
Διαβάστε επίσης:
Ιατρικά λάθη. Κόντεψε να πεθάνει από λιποαναρρόφηση που έκανε στην Τουρκία
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου