MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Πρόληψη οστεοπόρωσης με μια ακίνδυνη εξέταση στο αντιβράχιο (χέρι).



Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Μία περιοχή του οργανισμού που  διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάγματος, από οστεοπόρωση, είναι ο καρπός μας. Είτε αριστερό είτε δεξί αντιβράχιο μπορούν να υποστούν κάταγμα με πολύ απλό τρόπο, αναίτια, αν η οστεοπόρωση έχει προχωρήσει ιδιαίτερα.

Τα κατάγματα του κάτω πέρατος της κερκίδος είναι από τα πλέον συχνά στο ανθρώπινο σώμα. Συνηθίζεται να ονομάζονται κατάγματα Colles, από το όνομα του ιατρού του 18ου αιώνα που πρώτος  περιέγραψε μια κατηγορία των καταγμάτων αυτών.
Η συχνότητα εμφανίσεως τους είναι σύμφωνα με διεθνείς αναφορές 2.5 κατάγματα ανά 1000 κατοίκους. Οι γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν τα κατάγματα αυτά, καθώς η οστεοπόρωση που εμφανίζουν καθιστούν τα οστά περισσότερο ευαίσθητα
Τα κατάγματα της κερκίδος αποτελούν σημαντικές κακώσεις καθώς η πώρωση τους σε πλημμελή θέση οδηγεί σε απώλεια της λειτουργικότητας του χεριού καθώς εμφανίζεται πόνος, δυσκαμψία και μείωση της δύναμης του χεριού. Σημαντικότερη είναι η επίπτωση στις περιπτώσεις των ψευδαρθρώσεως των καταγμάτων αυτών.

Η διεργασία που διατηρεί αφενός τη φυσιολογική δομή και σύσταση του ώριμου οστίτη ιστού και αφετέρου την ομοιοστασία του ασβεστίου του οργανισμού, είναι η ανακατασκευή ή οστική αναδόμηση. Παρά το ότι είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι κάτι τόσο σκληρό και δυνατό όπως το οστό είναι μια ουσία στερεά και σταθερή, στην πραγματικότητα είναι ένας ιστός που μεταβάλλεται σταθερά. ∆εν αποτελείται από μια μοναδική ουσία. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι οστού:
         Το ινώδες οστό (δοκιδώδες ή πορώδες) είναι η σπογγώδης, μεταβολικά ενεργός εσωτερική ουσία η οποία περιλαμβάνει περίπου το 20% ολόκληρου του σκελετού και αποτελείται από δοκίδες. Αυτές χρησιμεύουν ως χώρος αποθήκευσης των κρυστάλλων ασβεστίου και φωσφόρου.
         Το φλοιώδες οστό, που ονομάζεται επίσης και συμπαγές, αποτελεί το υπόλοιπο 80% το λεπτότερο, μαλακότερο εξωτερικό περίβλημα. Αιμοφόρα αγγεία και νεύρα διαπερνούν τον οστέινο ιστό ο οποίος εμποτίζεται με μέταλλα, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο.

Μετά την ηλικία περίπου των 30 ετών, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται προς την πλευρά της οστικής απορρόφησης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μία απώλεια οστικής μάζας ίση με 3% με 5% ανά δεκαετία, και με δυνητική εγκατάσταση οστεοπόρωσης. Η οστική αυτή απώλεια αφορά όχι μόνο στη μείωση του αριθμού των οστικών δοκίδων του σπογγώδους οστού, αλλά και στην ελάττωση του πάχους τους και στη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του. Η απώλεια αυτή είναι σαφώς μεγαλύτερη στις γυναίκες, στις οποίες σχεδόν τριπλασιάζεται στα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, για να επιστρέψει στο ρυθμό του 0,4% κάθε έτος μετά από αυτά.

Τα οστά του αντιβραχίου περιέχουν περισσότερο σπογγώδες οστό όσο πλησιάζουμε προς τον καρπό ενώ κεντρικότερα αποτελούνται από περισσότερο φλοιώδες οστό.

Κάνοντας λοιπόν οστική μέτρηση στα οστά του αντιβραχίου μπορούμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση και του φλοιώδους και του σπογγώδους οστού. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας του αντιβραχίου είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση σε γενικευμένη οστεοπόρωση και από την εξέταση της σπονδυλικής στήλης και από την εξέταση του ισχίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η εξέταση της σπονδυλικής στήλης επηρεάζεται πάρα πολύ από τα άλατα που μπορεί να υπάρχουν στους σπονδύλους (οστεόφυτα) και από την παραμόρφωση των σπονδύλων είτε από τα μικροκατάγματα της οστεοπόρωσης είτε από σκολίωση. Το ίδιο επηρεάζεται η εξέταση στο ισχίο που και σε αυτό επικάθονται οστεόφυτα και πολλές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να το ανοίξει σωστά λόγω πόνων το πόδι του, όπως πρέπει, για να γίνει σωστά η εξέταση.
Από την άλλη είναι η πιο παραμελημένη εξέταση στην οστεοπόρωση επειδή η πλειοψηφία των μηχανημάτων που είναι εγκατεστημένα στην χώρα μας δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτήν την εξέταση.
Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση είναι τα οστά του αντιβραχίου η πιο ενδεικτική εξέταση είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας του αντιβραχίου.
  
Η μέτρηση οστικής πυκνότητας του αντιβραχίου δεν χρειάζεται προετοιμασία

H εξέταση γίνεται σε όλο το μήκος του αντιβραχίου και συγκεκριμένα από την κερκιδoωλενική εντομή και κεντρικά. H μέτρηση γίνεται και στην κερκίδα και στην ωλένη. Υπολογίζεται η οστική πυκνότητα στο ύψος της κερκιδοωλενικής εντομής (σπογγώδες οστούν) και στο 1/3 του αντιβραχίου (φλοιώδες οστούν) καθώς και σε ενδιάμεσες περιοχές (σπογγώδες και φλοιώδες οστούν). 
H μέτρηση, αν δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, πρέπει να γίνεται πάντα στο μη επικρατούν χέρι του ασθενούς, δηλαδή σε δεξιόχειρα άτομα να γίνεται στο αριστερό χέρι.


H άμεση μελέτη του αντιβραχίου επιτρέπει την ανίχνευση της πρώιμης εμμηνοπαυσιακής οστικής απώλειας και τη δυνατότητα ισχυρής πρόβλεψης κατάγματος του αντιβραχίου.

  
Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος οστικής πυκνότητας στο αντιβράχιο, μια περιοχή που επηρεάζεται πάρα πολύ από την οστεοπόρωση και παθαίνει πολύ εύκολα κατάγματα. Βλέποντας πόσο προχωρημένη είναι η οστεοπόρωση σε αυτό το σημείο ο γιατρός μπορεί να ενισχύσει την θεραπευτική αγωγή για να δυναμώσει σε αυτό το σημείο την αντοχή των οστών. Επίσης έχοντας αυτήν την γνώση χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα στην περίπτωση που ασκούμαστε ή κάνουμε βαράκια.
ΠΗΓΗ: Α. Γιατζίδης, Ξ. Τσούκαλης, Β. Σκουτέλας, Η μετρήση οστικής πυκνότητας με την μέθοδο DEXA, 1996, MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Δελτιο Τυπου Nurofen Express– ένα εξαιρετικά γρήγορο και αποτελεσματικό αναλγητικό.

Το NUROFEN EXPRESS είναι μια επανάσταση στην αντιμετώπιση του πόνου, και ιδιαίτερα του οξέος πόνου, όπου η έναρξη της αναλγητικής του δράσης είναι υψίστης σημασίας. Διάφορες μελέτες που διενεργήθηκαν ανάμεσα σε ασθενείς κατέδειξαν ότι τα δύο χαρακτηριστικά που ζητούν από ένα αναλγητικό οι πάσχοντες είναι η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επηρεάζονται από το πόσο εύκολα και γρήγορα απορροφάται η δραστική ουσία στην κυκλοφορία. Γι’ αυτό και η επιστήμη εστιάστηκε στην ανάπτυξη μεθόδων οι οποίες ενισχύουν την ταχύτητα απορρόφησης της δραστικής ουσίας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του NUROFEN EXPRESS, η προσθήκη άλατος νατρίου αυξάνει σημαντικά τη διαλυτότητα της ιβουπροφαίνης καθιστώντας την δράση της 2 φορές πιο γρήγορη από την απλή ιβουπροφαίνη, αλλά και πιο αποτελεσματική – αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο ασθενής νιώθει σημαντική ανακούφιση από τα πρώτα κιόλας 20 λεπτά.


§  Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο

§  Είναι πολύ καλά ανεκτό και

§  Επιτρέπει τον πάσχοντα να συνεχίσει την καθημερινή δραστηριότητά του



Διατίθεται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. 


Το NUROFEN EXPRESS ενδείκνυται όταν χρειάζεται ταχεία ανακούφιση από:

  • Πονοκέφαλους
  • Ημικρανίες
  • Οσφυαλγία
  • Οδοντικό πόνο
  • Δυσμηνόρροια
  • Μυϊκό πόνο
  • Νευραλγίες
  • Τα συμπτώματα του κρυολογήματος
  • Ρευματικό πόνο και γενικά κάθε είδος πόνου ή/και φλεγμονής

Διατίθεται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. 

PAPAYA, MANGO, AVOCADO: 3 SUPER-ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ!

Συντάκτης: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr



PAPAYA: η υπέροχη γεύση και υφή της παπάγιας έκανε τον Χριστόφορο Κολόμβο να την χαρακτηρίσει ως «το φρούτο των αγγέλων». Κάποτε θεωρούταν εξωτικό φρούτο αλλά πλέον μπορεί να βρεθεί εύκολα σε όλο τον κόσμο και όλο τον χρόνο. 

PAPAYA και ΥΓΕΙΑ:
Η παπάγια δεν είναι γνωστή μόνο για την υπέροχη γλυκιά της γεύση και το τροπικό της χρώμα αλλά και για την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε καροτένιο,  Βιταμίνη C, φλαβονοειδή, μέταλλα, κάλιο, μαγνήσιο και ίνες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μαζί προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και φαίνεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Επίσης η παπάγια περιέχει το πεπτικό ένζυμο παπαϊνη το οποίο χρησιμοποιείται σε τραυματισμούς και αλλεργίες λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του


PAPAYA ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Η παπάγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, Βιταμίνη Α και σε απαραίτητα για το δέρμα ένζυμα. Έχει ιδιότητες αποκατάστασης αλλά και πρόληψης. Τα ένζυμα που περιέχει η παπάγια είναι γνωστά για τις επουλωτικές τους ιδιότητες ενώ τα φυσικά άλφα-υδροξυοξέα που περιέχει διενεργούν μία απαλή απολέπιση. Η παπάγια χρησιμοποιείται στην αισθητική προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο για άμεσο lifting, αναζωογόνηση και φυσική λάμψη. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα έλαια και λοιπά φυσικά συστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτονα και κουρασμένα δέρματα, για αποτέλεσμα άμεσης ενυδάτωσης, λάμψης και φρεσκάδας.



MANGO: Το μάνγκο χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς των φρούτων» και θεωρείται super-φρούτο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα διατροφικά πλούσιο φρούτο με μοναδική γεύση και άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία αλλά και την ομορφιά.

MANGO ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το μάνγκο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την προστασία από διάφορες ασθένειες. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία δείχνουν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, Βιταμίνη Α που βελτιώνει την όραση και ένζυμα που βοηθούν την πέψη και γενικά το πεπτικό σύστημα. Επίσης το μάνγκο φαίνεται να ισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης άρα χρησιμεύει σε περιπτώσεις διαβήτη, προστατεύει τη σεξουαλική υγεία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε, βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας καθώς περιέχει βιταμίνη C και βελτιώνει τη μνήμη λόγω του γλουταμινικού οξέος.



  










MANGO ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ 
Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες (Α, B1, B2, B3, B6, C) μέταλλα, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες καθώς και σε καροτένιο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι δράσεις των συστατικών αυτών καταπολεμούν την ακμή, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και μειώνουν τους διεσταλμένους πόρους, προσφέροντας φρεσκάδα και ελαστικότητα στο δέρμα.


AVOCADO
Πολλοί δεν γνωρίζουν τα πολλά οφέλη του avocado για την υγεία και την ομορφιά. Είναι ένα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή μας μέσα σε σάλτσες, σούπες ή και ακόμα και σε εξωτικά παγωτά!


AVOCADO ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη και αντι-οξειδωτικά συστατικά που φαίνεται να του προσφέρουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει ολεϊκό οξύ που ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης, ωμέγα-3 λιπαρά και φυλλικό οξύ που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πλούσιο σε κάλιο που ρυθμίζει την πίεση και καροτενοειδή λουτένη που προστατεύει την υγεία των ματιών. Τέλος τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος δρουν προστατευτικά για τις εγκυμονούσες καθώς προστατεύουν από συγγενής ανωμαλίες στο έμβρυο.

AVOCADO ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Tο avocado είναι γνωστό για τις αναπλαστικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Είναι μία εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το έλαιο του avocado είναι εξαιρετικά ενυδατικό και διεισδύει στο δέρμα βαθύτερα από αντίστοιχα έλαια. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες Α, D, B, C, E, πανθονεϊκό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο, έχοντας εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.




 




Η επικοινωνία Ασθενή – Γιατρού. Μια σχέση εμπιστοσύνης. Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Στις ο οθόνες ο ομιλητής Dr. Mark S. Litwin
και η οργανώτρια κα. Χιόνη

Με μεγάλη συμμετοχή ιατρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012,  στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιατρικής Ορολογίας και Δεξιοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, η ομιλία με θέμα “Η επικοινωνία Ασθενή – Γιατρού. Μια σχέση εμπιστοσύνης”.

Ομιλητής ήταν ο Dr. Mark S. Litwin, MD, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Ουρολογίας, David Geffen της Ιατρικής Σχολής του UCLA, και καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο UCLA.


Η παρουσίαση έγινε μέσω Skype. Η σύνδεση κατά την διάρκεια της ομιλίας διεκόπη για λίγα λεπτά λόγω σεισμού που έγινε στην Καλιφόρνια.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας γινόταν προβολή slides μερικά από τα οποία παραθέτουμε:





H οργανώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Ορολογίας κα. Μαρία Χιόνη, επιμελήθηκε όλη την διαδικασία και την άριστη οργάνωση ακόμα και τεχνικά της εκδήλωσης. Όπως είπε, στο medlabnews.gr, η κα. Χιόνη θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις, αντίστοιχες στην υπόλοιπη ακαδημαϊκή χρονιά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Του ΜEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Του ΜΕDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Η Ελλάδα του 2012 βρίσκει τον χώρο της υγείας να πλήττεται ποικιλοτρόπως. Ενοποιήσεις ταμείων με πολλές λειτουργικές ανωμαλίες, περικοπές εξόδων σε όλο τον χώρο της υγείας από τις αμοιβές των ιατρών, τις εξετάσεις, το φάρμακο, στο αναλώσιμο υλικό και περικοπές λειτουργικές με αποτέλεσμα υπολειτουργία νοσοκομείων, κλείσιμο τμημάτων και εργαστηρίων νοσοκομείων. Λόγω των περικοπών πόρων, Ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που βλέπει  χρόνο με τον χρόνο, ακόμα και τα έσοδα του Αντικαρκινικού Εράνου να περιορίζονται. Σε όλο αυτό το περιβάλλον εκείνο που συμβαίνει είναι η ταλαιπωρία του πολίτη, που προστίθεται, στην καθημερινή ανυπόφορη πίεση, που υφίσταται ο κάθε Έλληνας αυτήν την εποχή.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει την υγεία και φυσικά ανεβάζουν τα ποσοστά των περιστατικών καρκίνου και καρδιάς σε ανησυχητικά επίπεδα. Η καθημερινή πίεση, το στρες των δυσάρεστων ακουσμάτων, η πίεση στην εργασία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η απώλεια εργασίας, η απώλεια σημαντικού μέρους του εισοδήματος, η κατήφεια και η κατάθλιψη, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου.
Μάλιστα πλέον καταγράφεται, αρκετούς μήνες πλέον, ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας ή παρακολούθησης, λόγω οικονομικής αδυναμίας να μην προσέρχονται για τις υποχρεωτικές εξετάσεις τους και ακόμα χειρότερα να μην λαμβάνουν τα θεραπευτικά τους σχήματα όπως θα έπρεπε. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ασθενείς, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης να περιμένουν για μήνες ραντεβού για να εξεταστούν και ας έχουν πιθανή διάγνωση καρκίνου.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση εκείνο που μπορεί να βοηθήσει σοβαρά και να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου, είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.
Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και υπάρχουν συνήθως αρκετά στάδια μέχρι ένα φυσιολογικό κύτταρο να μετατραπεί σε καρκινικό. Στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου συμβάλλει ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν:

  • Ανωμαλίες στο γενετικό υλικό που οδηγούν σε βλάβες του κυττάρου, ενεργοποίηση γονιδίων, ή σε εξάλειψη ογκοκατασταλτικών γονιδίων

  • Αδυναμία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού να καταστρέψει τα παθολογικά κύτταρα

  • Φαινόμενα που με την σειρά τους προκαλούνται από σύνθετους παράγοντες, που περιλαμβάνουν έκθεση σε καρκινογόνα, μικρόβια και ιούς, κληρονομικές προδιαθέσεις, χρήση καπνού, διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας μερικούς κανόνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τέτοιοι είναι:
- Διακοπή του καπνίσματος

- Σωματική άσκηση

- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

- Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας
- Υγιεινή διατροφή

- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο

- Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
- Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Θα πρέπει παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, να γίνονται εκείνες οι προληπτικές εξετάσεις (παπ τεστ, μαστογραφία, PSA, δερματοσκόπηση κλπ) τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Αξίζει να διαφυλάξουμε την υγεία μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα.


ΓΙΑ ΤΟ ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΤΖΙΔΗΣ, M.D., Ph.D.
Γενικός Διευθυντής


Η ραδιενεργός μόλυνση στην Αθήνα και στην Ελλάδα λόγω του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα.


Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Μια σημαντική μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το  Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας-Προστασία Ακτινοβολία, Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος",  που αφορούσε την μέτρηση της ραδιενεργού μόλυνσης  που δέχθηκε η Ελλάδα, λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο Fukushima Daichi που έγινε στις 11 Μαρτίου 2011. Συγκεκριμένα ραδιενεργοί ρύποι μεταφέρθηκαν από τις αέριες μάζες σε διάφορες περιοχές του Βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (131) I, (137) Cs και (134) Cs σε αερομεταφερόμενα σωματίδια μετρήθηκαν στην Αθήνα, στην Ελλάδα κατά την περίοδο 24 Μαρτίου έως 28 Απριλίου, του 2011. Η μέγιστη συγκέντρωση στον αέρα (131) I μετρήθηκε στις 6 Απριλίου, 2011 και διαμορφώθηκαν σε 490 ± 35 μBq m (-3). Οι μέγιστες τιμές των δύο ισοτόπων καισίου μετρήθηκαν την ίδια ημέρα και ήταν ίσες με 180 ± 40 μBq m (-3) για το (137) Cs και 160 ± 30 μBq m (-3) για το (134) Cs. Ο μέσος δείκτης δραστηριότητας του (131) Ι / (137) Cs στον αέρα ήταν 3,0 ± 0,5, ενώ η αντίστοιχη αναλογία (137) Cs / (134) ήταν 1,1 ± 0,3.
Ίχνη (131)Ι, ως αποτέλεσμα της εναπόθεσης ραδιενεργών μετρήθηκαν σε γρασίδι, χώμα, πρόβειο γάλα και το κρέας. Της συνολικής απόθεσης (131) I ήταν 34 ± 4 Bq m (-2), και της (137) Cs ήταν μικρότερη από 10 Bq m (-2). Η μέγιστη συγκέντρωση (131) Ι στο γρασίδι ήταν 2,1 ± 0,4 kg Bg (-1), ενώ (134) Cs δεν εντοπίστηκε. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις του (131) I και (137) Cs στο πρόβειο γάλα ήταν 1,7 ± 0,16 Bq kg (-1) και 0,6 ± 0,12 kg Bq (-1), αντίστοιχα. Οι συγκεντρώσεις του I (131) έως και 1,3 ± 0,2 Bq kg (-1) μετρήθηκαν στο πρόβειο κρέας. Ίχνη (131) I βρέθηκαν σε μια σειρά δειγμάτων εδάφους. 

Οι ακτινολογικές επιπτώσεις της Φουκουσίμα πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή της Αθήνας ήταν σχεδόν αμελητέα, ιδίως σε σύγκριση με εκείνης του ατυχήματος του Τσερνομπίλ και επίσης, με αυτή της φυσικής ραδιενέργειας.

ΠΗΓΗ PubMed 22197531


                                                                             

Eπείγουσα διακοπή λειτουργίας αντιδραστήρα στο Illinois


Επιμέλεια: Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Ένα ασυνήθιστο γεγονός έγινε σήμερα το πρωί στον πυρηνικό σταθμό Byron που βρίσκεται στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, στο βόρειο Ιλινόις.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε να βγαίνει ατμός από τον σταθμό. Αμέσως εκκενώθηκε από τους εργαζόμενους ο σταθμός και ετέθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκλήθει και η πυροσβεστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή (ΝRC) των ΗΠΑ, το εργοστάσιο έκλεισε αυτόματα. Ειδικοί αναφέρουν ότι ο καπνός βγήκε από έναν μετασχηματιστή του σταθμού, χωρίς όμως να υπάρξει φωτιά. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί να αποσυμπιέζεται αυτόματα με βαλβίδες ασφαλείας. Ο ατμός περιέχει ραδιενεργό τρίτιο, που για τους υπεύθυνου είναι μέσα στα επιτρεπτά επίπεδα. 
Δεν υπάρχουν επιπτώσεις για την υγεία ή την ασφάλεια των εργαζομένων ή των κατοίκων της περιοχής.

Το εργοστάσιο Byron λειτουργεί από την Exelon Corporation.

ΠΗΓΗ: Chris Johnson
Enenews.com

47 τρόποι για να μειώσετε θερμίδες


Θέλετε να χάσετε τα κιλά των γιορτών εύκολα, απλά και χωρίς διαιτολόγιο;  Γίνεται, αρκεί να εφαρμόσετε μικρά τρικ για κάθε στιγμή της ημέρας που εξαφανίζουν τα extra κιλά χωρίς καν… να το καταλάβετε.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το πρωινό 
* Αντί για ντόνατς ή κέικ με γέμιση προτιμήστε μία πιο παραδοσιακή αλλά εξίσου γευστική λύση: απλώστε σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα. 
* Πιείτε ένα σκέτο ελληνικό ή γαλλικό καφέ. Αν προτιμάτε τους ιταλικούς, φτιάξτε ένα μονό εσπρέσο αντί για καπουτσίνο.  
* Στύψτε ένα χυμό πορτοκάλι και πιείτε τον χωρίς προσθήκη ζάχαρης. 
* Αντικαταστήστε τα λουκάνικα ή το μπέικον στο σάντουιτς με φέτες γαλοπούλας. 
* Φτιάξτε μία ομελέτα με 4 ασπράδια αυγών αντί για 2 ολόκληρα αυγά. * Βάλτε τα μούσλι ή τα δημητριακά σε ένα μικρό μπολ και όχι σε ένα βαθύ πιάτο. 
* Προτιμήστε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για ένα πλήρες.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το φαστ φουντ 
* Πάρτε τις απλές τηγανητές πατάτες αντί για εκείνες που σερβίρονται με λιωμένο τυρί. 
* Προτιμήστε τα μικρά μεγέθη όταν πρόκειται για τα ποτήρια των αναψυκτικών. Ένα ακόμα έξυπνο τρικ για να κόψετε θερμίδες είναι να ζητήσετε να σας βάλουν πολλά παγάκια! 
* Επιλέξτε πιάτα με φαγητά τα οποία έχουν ψηθεί αντί για τα τηγανητά. 
* Επισκεφθείτε το salad bar και γεμίστε το πιάτο σας με φρέσκες, υγιεινές και χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες. Καλό είναι φυσικά να ξεχάσετε τις νόστιμες μεν, ιδιαίτερα παχυντικές δε σάλτσες με μαγιονέζα και γενικότερα τα dressings.
Κόψτε 100 θερμίδες... από τα τσιμπολογήματα 
* Πιείτε ανθρακούχο νερό αντί για αναψυκτικό. 
* Μετακινήστε τη σος για τα ντιπ στην άλλη άκρη του γραφείου, με άλλα λόγια μακριά σας! Θα καταναλώσετε τη μισή ποσότητα. 
* Ξεγελάστε την πείνα σας τρώγοντας φρέσκα, κομμένα καρότα αντί για πατατάκια. 
* Προτιμήστε μισή κούπα σταφύλια αντί για μια χούφτα σταφίδες. 
* Πάρτε μία μπάλα παγωτό σε καπελάκι αντί να γεμίσετε ασφυκτικά ένα χωνάκι.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το επιδόρπιο 
* Σταματήστε να τρώτε όταν φτάσετε στην κρούστα. Οι άκρες και το κάτω μέρος των ψημένων γλυκών έχουν περισσότερες θερμίδες, μιας που απορροφούν και το βούτυρο που χρησιμοποιήθηκε για να αλειφτεί το ταψί. 
* Προτιμήστε ένα σορμπέ αντί για ένα παγωτό. 
* Κατευνάστε την όρεξή σας για γλυκό τρώγοντας ζελέ χωρίς ζάχαρη αντί για μους.  
* Συνοδέψτε το κέικ με μερικές φέτες μήλου αντί για σιρόπι σοκολάτας. * Φάτε 5 μπισκοτάκια με μαρέγκα αντί για δύο με κομματάκια σοκολάτας.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το μεσημεριανό 
* Αφαιρέστε τα παχυντικά τυριά από τα σάντουιτς. 
* Απλώστε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα στο ψωμί σας και θα έχετε εξοικονομήσει 80 θερμίδες λιγότερες ανά κουταλιά. 
* Ξεχάστε τα κρουτόν από τη σαλάτα. 
* Προτιμήστε μία πίτσα με λαχανικά ή μόνο τυριά αντί για εκείνες που έχουν πολλά και παχυντικά υλικά, όπως μπέικον, σουτζούκι ή ζαμπόν. * Απολαύστε το κρύο τσάι χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη. 
* Γεμίστε μία αραβική πίτα με κομματάκια κοτόπουλου αντί να φτιάξετε ολόκληρο σάντουιτς με κοτόπουλο. 
* Προσθέστε στο χάμπουργκερ μπιφτέκι κοτόπουλου αντί για μοσχαρίσιο.
Κόψτε 100 θερμίδες... από τη μαγειρική σας 
* Αντικαταστήστε στη μαγειρική σας την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. 
* Χρησιμοποιήστε ζωμό από κοτόπουλο (κατά προτίμηση σπιτικό) αντί για λάδι για να σοτάρετε το κρέας και τα λαχανικά. 
* Χρησιμοποιήστε ζωμό (κατά προτίμηση να τον έχετε φτιάξει μόνη σας, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι) για να βράσετε το ρύζι. 
* Αναμείξτε κιμά μοσχαρίσιο και κιμά από κοτόπουλο για να φτιάξετε μπιφτέκια. 
* Αντικαταστήστε το τυρί στα μακαρόνια με τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών. 
* Προτιμήστε να καταναλώνετε τόνο σε νερό αντί για τόνο σε λάδι.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το εστιατόριο 
* Ζητήστε λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι αντί για τηγανητό. 
* Διαλέξτε σπαγγέτι με μια απλή κόκκινη σάλτσα αντί για σάλτσες με πολλά τυριά. 
* Ζητήστε για συνοδευτικό πράσινα φασολάκια ή λαχανάκια Βρυξελλών αντί για τηγανητές πατάτες. 
* Επιλέξτε ψητές πατάτες αντί για πουρέ ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. 
* Αποφύγετε τις συνταγές που έχουν ψωμί - προσθέτει από μόνο του θερμίδες, ενώ επιπλέον ρουφάει λάδι. 
* Περιχύστε τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα αντί για σος με ροκφόρ.
Κόψτε 100 θερμίδες... από το μπαρ 
* Πιείτε ένα ποτήρι λευκό κρασί αντί για δύο ποτήρια μπίρας. 
* Ζητήστε το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι - οι μπάρμαν συνηθίζουν να ρίχνουν έως και 20% λιγότερο αλκοόλ στα ψηλά ποτήρια, οπότε θα πίνετε λιγότερο σε κάθε γύρο. 
* Για το κοκτέιλ σας ζητήστε να μη «χτυπήσουν» τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο, αλλά αφού τα αναμείξουν να προσθέσουν παγάκια. Όταν τα χτυπούν μαζί με τον πάγο, συνήθως προσθέτουν σιρόπι ή ζάχαρη. 
* Ελέγξτε την ποσότητα κρασιού που καταναλώνετε ζητώντας να σας το σερβίρουν σε ψηλό ποτήρι σαμπάνιας. 
* Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό μεταξύ δύο ποτών - θα σας κόψει τη φόρα και ίσως να πιείτε ένα ποτό λιγότερο. 
* Βουτήξτε και απολαύστε τα νάτσος σε σάλτσα ντομάτας αντί για γουακαμόλε.
Από τη Χριστίνα Χρόνη myself.gr
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων