Ο Ιατρικός Τουρισμός πηγή ανάπτυξης της Ελλάδος, αλλά υπό συνθήκες. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο Ιατρικός Τουρισμός πηγή ανάπτυξης της Ελλάδος, αλλά υπό συνθήκες.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Εγκαινιάζουμε μια νέα θεματογραφία, που αποτελεί, τον τελευταίο καιρό πόλο έλξης για πολλούς φορείς στην χώρα, τον ‘Ιατρικό Τουρισμό'. Έχοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο της Ιατρικής ευεξίας και των MediSPA, θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για αυτό το μεγάλο θέμα που έχει κορυφωθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά έχει συζητηθεί και πραγματωθεί από αρκετούς κυρίως γιατρούς και κλινικάρχες από όλη την Ελλάδα, την τελευταία εικοσαετία.

Η οικονομική κρίση παρέχει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επιτύχει μία παραδειγματική καινοτομία στην ιατρική φροντίδα. Ο ιατρικός τουρισμός έχει εξαιρετικές προοπτικές, ενεργοποιώντας σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Η δυναμική αυτού του τομέα έχει, σε μεγάλο βαθμό, υποτιμηθεί στην Ελλάδα.
 

Με τον όρο ιατρικό τουρισμό ορίζεται ευρέως η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία σε ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας.
Ο Ιατρικός Τουρισμός, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απευθύνεται σε τουρίστες-ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας, με συνακόλουθη ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας απευθύνεται σε τουρίστες-ασθενείς στους οποίους παρέχεται ιατρική φροντίδα σε μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας ή σε μονάδες ανάρρωσης.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Αριθμεί 1δισ τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν στα επίπεδα του 1,5 δις το 2020.
Στο μοντέλο του ιατρικού τουρισμού, φτωχές χώρες εισάγουν ασθενείς και άρα εξάγουν τεχνογνωσία, περίθαλψη και υπηρεσίες σε ασθενείς από τις βιομηχανικές χώρες. Η κατεύθυνση του διεθνούς εμπορίου είναι αντίθετη από το παραδοσιακό μοντέλο. Συνεπώς, τα έθνη που κάποτε εξήγαγαν ιατρικές υπηρεσίες στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τώρα αγοράζουν υγειονομική περίθαλψη από αυτές τις ίδιες χώρες. Ο κύριος λόγος που χώρες προορισμοί για τον ιατρικό τουρισμό είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες φτηνότερα αφορά το επίπεδο της εθνικής οικονομικής τους ανάπτυξης . Ένας άλλος λόγος για το χαμηλό κόστος αφορά το Ιατροδικαστικό περιβάλλον - η επαγγελματική ασφάλιση αστικής ευθύνης για έναν χειρούργο στην Ινδία είναι 4 τοις εκατό του ανάλογου ποσού στη Νέα Υόρκη.

Οι βασικές μορφές Ιατρικού τουρισμού ή τουρισμού υγείας
  • η πλαστική χειρουργική
  • οι μεταμοσχεύσεις οργάνων
  • η οδοντιατρική
  • η οφθαλμολογία
  • η καρδιολογία
  • η ορθοπεδική
  • η τραυματιολογία
  • η αθλητιατρική
  • η ουρολογία
  • η δερματολογία
  • η ακτινολογία
  • η ογκολογία
  • η γυναικολογία και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
  • η γηριατρική
  • η ψυχική υγεία.

Ο Ιατρικός Τουρισμός, πέραν των καθαρά ιατρικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Η Ελλάδα διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη ποιοτικού Τουρισμού Υγείας, συνδυάζοντας το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον με το φυσικό πλούτο, την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, την παράδοση στην υγιεινή διατροφή, το ήπιο κλίμα και το καταξιωμένο διεθνώς ιατρικό προσωπικό.
Στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.
Κατηγορίες τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη
  • Νεφροπαθείς

  • Καρκινοπαθείς
  • Καρδιοπαθείς

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη δημοτικότητα του ιατρικού ταξιδιού περιλαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, τη σμίκρυνση του χρόνου των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ευκολία και τη δυνατότητα προσέγγισης ενός ταξιδιού και την ‘εκμετάλλευση’ της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 106 χώρες παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας. Άμεσα ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κύπρος, έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση «ταξιδιωτών υγείας».
Αρκετές ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, επενδύουν στην προσέλκυση ξένων ασθενών από έθνη σε όλα τα στάδια της οικονομικής ανάπτυξης κάτω από το λάβαρο του ιατρικού τουρισμού. Η περίθαλψη
παρέχεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και ασφάλεια της υπηρεσίας και διασυνδέεται με επισκέψεις σε γνωστά τουριστικά αξιοθέατα. Οι ιατρικές υπηρεσίες, το κόστος και την κατεύθυνση του ταξιδιού που συνδέονται με προσοχή σε αυτούς τους
προορισμούς είναι πιο χαρακτηριστική από το παραδοσιακό διεθνές ιατρικό μοντέλο υπηρεσίες παρά από το μοντέλο του ιατρικού τουρισμού. Πιο κοντά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 2.000 κλινικές. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 37 πανεπιστημιακές κλινικές με άριστο επίπεδο περίθαλψης και την επιδίωξη για "υπέρτατη περίθαλψη", πάνω από 700 δημόσιες και κλασικές κλινικές καθώς και περισσότερα από 500 νοσοκομεία στα πλαίσια ιδιωτικών δικτύων κλινικών. Περίπου 10 τοις εκατό όλων των κλινικών, εκτός από την αρμοδιότητα εθνικής περίθαλψης, διαθέτουν οργάνωση με ξεκάθαρα διεθνή προσανατολισμό και παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες για αλλοδαπούς ασθενείς.
Γιατί ταξιδεύει κανείς για ιατρικές
υπηρεσίες;
  • Κυρίως για αισθητικές επεμβάσεις.
  • Για να μειώσουν το κόστος σε σχέση με της χώρας τους.
  • Γιατί έχουν μείνει ικανοποιημένοι από παλαιότερη επίσκεψη


Ο Τουρισμός Ομορφιάς (Κοσμητική Ιατρική) αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή Τουρισμού Υγείας παγκοσμίως, συνδυάζοντας υπηρεσίες υγείας και ομορφιάς. Απευθύνεται, στην ουσία, σε άτομα υγιή, ικανά να ταξιδέψουν και τα οποία επιθυμούν να συνδυάσουν την παροχή σχετικά ανώδυνων και σύντομων, επεμβατικών ή μη, ιατρικών υπηρεσιών ανανέωσης προσώπου και σώματος με ολιγοήμερη ανάρρωση και αναψυχή σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Η νέα τάση, που δημιούργησαν πρωτίστως η βιομηχανία της μόδας και δευτερευόντως ιατρικοί λόγοι, εκτίναξαν τον "τουρισμό των πλαστικών επεμβάσεων" παγκοσμίως στα 10 δις ευρώ ετήσιο τζίρο.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια του Τουρισμού Ομορφιάς περιλαμβάνουν μια ευρεία δέσμη υπηρεσιών, που ολοένα εμπλουτίζονται από νέες, ακολουθώντας τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, όπως: πλαστικές επεμβάσεις, εγχειρήσεις διόρθωσης φύλου, διάφορες οδοντιατρικές εργασίες (προσθετική, εμφυτεύματα, αισθητική οδοντιατρική), οφθαλμολογικές επεμβάσεις με laser, μεταμοσχεύσεις μαλλιών,, αισθητική δερματολογία (botox, αποτρίχωση με laser), αποτοξίνωση, ψυχική υγεία (χρόνια προβλήματα ύπνου, ανορεξίας, γεροντική άνοια, μείωση του άγχους), αδυνάτισμα, διαιτολογία και γαστρονομία, υγιεινή διατροφή, αθλητισμός-fitness, αντιγήρανση,, φυσικοθεραπεία (με χρήση φυσικών μεθόδων θεραπείας της εναλλακτικής ιατρικής), μασάζ, ρεφλεξιολογία, σιάτσου, αγιουρβέδα, γιόγκα, βελονισμός, feng sui, φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, πιεσοθεραπεία κ.ά.


Η ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα, παρότι διαθέτει καλές ιατρικές υποδομές και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, δεν βρίσκεται ανάμεσα στις -περίπου- 100 χώρες που έχουν εντάξει τον ιατρικό τουρισμό στα επίσημα εθνικά προγράμματα ανάπτυξής τους. Συνεπώς δεν έχει δημιουργήσει και ένα πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης και ενθάρρυνσης αυτού του τομέα. Παράλληλα απουσιάζει ένας υπεύθυνος κρατικός φορέας για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος, ενώ το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές.
 Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας έχει όλες τις προοπτικές να αναπτύξει σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό, μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών. Διαθέτει υποδομές σε πολλούς τομείς, ειδικότερα στον τομέα της αιμοκάθαρσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και άρτια εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., Ph.D.
Ιατρός Χειρουργός
Γενικός Διευθυντής του 
ΜEDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
και του MEDISPA
Διαχειριστής και Συντάκτης των 
medlabnews.gr και iatrikanea.gr







ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων