Κάθε γυναίκα που έχει μπει σε εμμηνόπαυση γνωρίζει για τις εξάψεις. Οι περισσότερες έχουν βιώσει νυχτερινούς ιδρώτες. Αλλά σαν να μη σου φτάνει η εμμηνόπαυση, να έχεις και ξηρό δέρμα; Πως όμως προέκυψε αυτό;
Η απάντηση είναι απλή: το πρόβλημα οφείλεται στις ορμόνες και συγκεκριμένα στα οιστρογόνα. Φαίνεται ότι οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν τις αλλαγές στο σώμα μας κατά την εμμηνόπαυση είναι υπεύθυνες και για την ξηρότητα του δέρματος.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Κάπου ανάμεσα στα 40 και τα 58, όλες οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ωοθήκες παύουν να απελευθερώνουν ωάρια, η έμμηνος ρύση σταματά και η παραγωγή των οιστρογόνων ξεκινά να μειώνεται.
Τα οιστρογόνα είναι πολύ ισχυρές ορμόνες. Διεγείρουν την ωρίμανση του γυναικείου σώματος κατά την εφηβεία και προστατεύουν τα οστά. Μία ακόμα δράση τους αφορά την διέγερση του σχηματισμού κολλαγόνου και προστατευτικών ελαίων στο δέρμα.
Αυτός είναι ο λόγος που καθώς η εμμηνόπαυση πλησιάζει και η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, είναι σύνηθες το δέρμα να γίνεται ξηρό, λιγότερο ελαστικό και να δημιουργεί αίσθηση «τραβήγματος» και φαγούρας. Η μείωση των οιστρογόνων επίσης μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία.
Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά στη «Ζώνη Τ» του προσώπου και στους αγκώνες, αλλά επεκτείνονται σε όλο το σώμα, με ξηρότητα στο υπόλοιπο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη, τα γεννητικά όργανα, ακόμα και τα νύχια.
Οι αλλαγές αυτές ξεκινούν ήδη από τα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης και είναι μόνιμες αν δεν αντιμετωπιστούν.
1. Προσθέστε τα «έξυπνα» λιπαρά στη διατροφή σας: τα απαραίτητα λιπαρά οξέα – όπως είναι τα ωμέγα-3 που μπορούμε να βρούμε στον σολωμό, στα καρύδια και σε άλλες τροφές – βοηθούν στην παραγωγή προστατευτικών ελαίων από το δέρμα που ευνοούν την συγκράτηση της υγρασίας.
2. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας: διατηρήστε το δέρμα σας υγιές και νεανικό χρησιμοποιώντας όλο το χρόνο αντηλιακό με SPF 15 ή υψηλότερο. Το ξηρό δέρμα, οι ρυτίδες, οι πανάδες αλλά και ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την ανεπαρκή προστασία. Και μην ξεχνάτε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα και την ομίχλη και το χιόνι, έτσι η χρήση αντηλιακού είναι αναγκαία και τον χειμώνα!
3. Ξεχάστε τα ζεματιστά ντους: μπορεί ένα καυτό ντους να είναι εξαιρετικά απολαυστικό αλλά είναι επιζήμιο για το δέρμα καθώς προκαλεί ξηρότητα με την απομάκρυνση των προστατευτικών ελαίων, ενώ ευνοεί και την ανάπτυξη ευρυαγγειών.
4. Χρησιμοποιείτε φιλικά προς το δέρμα σαπούνια: τα σαπούνια που περιέχουν άρωμα ή αντιβακτηριδιακά συστατικά μπορούν να απομακρύνουν τα προστατευτικά έλαια του δέρματος αφήνοντάς το ξηρό και αφυδατωμένο.
5. Μην παραλείπεται την ενυδάτωση: αμέσως μετά το ντους εφαρμόστε την αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα για να συγκρατήσει την υγρασία στο δέρμα σας. Θυμηθείτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας εσωτερικά, πίνοντας αρκετό νερό.
Για έξτρα αποτελεσματική φροντίδα του δέρματός σας, επιλέξτε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος που είναι σχεδιασμένα ειδικά για εμμηνοπαυσιακές ηλικίες.
Προϊόντα με εκχυλίσματα φυτών όπως για παράδειγμα άγριο γιαμ, είναι πλούσια σε φυτικές ορμόνες που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ορμονών στο δέρμα. Δρουν συγκεκριμένα για τις ανάγκες του δέρματος κατά την εμμηνόπαυση, προσφέροντας πιο αποτελεσματική ενυδάτωση, ανάπλαση και ελαστικότητα, ενώ καταπολεμούν τις ρυτίδες και τη χαλάρωση.
Βοηθήστε το σώμα σας επιπλέον με τη σωστή άσκηση! Η γυμναστική είναι σημαντική κατά την εμμηνόπαυση για την προστασία της καρδιάς και των οστών ενώ ωφελεί και το δέρμα. Αυξάνοντας την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου που φτάνει στο δέρμα, η άσκηση, όπως και τα οιστρογόνα, μπορεί να αυξήσει το κολλαγόνο προσφέροντας πιο ελαστικό δέρμα!
Πηγές webmd, medispa
Διαβάστε επίσης
Διαβάστε επίσης
- Οι ορμόνες Προγεστερόνη, Οιστραδιόλη, Τεστοστερόνη, FSH, LH. Πώς επιδρούν στην περίοδο, στα οστά, στην καρδιά, στο βάρος;
- Η εμμηνόπαυση σε πιο προχωρημένη ηλικία προστατεύει από τον κίνδυνο γεροντικής κατάθλιψης
- Ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας. Σε ποιές καταστάσεις γίνεται ορμονολογικός έλεγχος;
- Πολυκυστικές Ωοθήκες. Τι είναι; Ποια τα συμπτώματα τους; Πώς αντιμετωπίζονται;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου