Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Σήμερα υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS και θα χρειαστούν θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μετά την καθιέρωση των νέων θεραπευτικών οδηγιών του ΠΟΥ το 2013, θεραπεία λαμβάνει μόνο το 34% από τα 26 εκατομμύρια των ανθρώπων που τη δικαιούνται. Με τα νούμερα αυτά κατά νου και με μειωμένη χρηματοδότηση, οι δηλώσεις σχετικά με το τέλος του ιού του AIDS είναι τουλάχιστον πρώιμες, ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (International Planned Parenthood Federation - IPPF) ενόψει της παγκόσμιας ημέρας AIDS 2013.
Ο Γενικός Διευθυντής της IPPF, Tewodros Melesse δήλωσε: «Υποστηρίζουμε στο έπακρο το όραμα UNAIDS για έναν κόσμο χωρίς AIDS καθώς και το όραμα του ΠΟΥ για μηδενικό αριθμό θανάτων από το AIDS, μηδενικά ποσοστά μολύνσεων από τον HIV και μηδενικά ποσοστά στίγματος και διάκρισης λόγω του HIV. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος εφησυχασμού καθώς ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλούν για το τέλος του AIDS. Θα ήταν προτιμότερο να λέγαμε ότι μπορούμε πλέον να διακρίνουμε την αρχή του τέλους του AIDS, αλλά αν διακόψουμε έστω και για ένα λεπτό η πρόοδος που συντελείται μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί.”
Παρόλο που ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας μειώνεται, σημειώθηκαν 2,3 εκατομμύρια περιστατικά νέων μολύνσεων το 2012 και 1,6 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ το στίγμα παραμένει μεγάλο εμπόδιο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν επείγουσες προκλήσεις ως προς την απόκριση στον HIV. Οι προσπάθειες στον τομέα της υγείας πρέπει να στοχεύουν στα εξής:
• Αύξηση του ποσοστού νέων μολύνσεων από HIV σε χώρες μεσαίου εισοδήματος
• Γενικευμένη επιδημία στην Υποσαχάρια Αφρική
• Μάστιγα της σεξουαλικής και έμφυλης βίας
• Ομοφυλοφοβία στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και πολλά μέρη της Αφρικής.
Είναι ανάγκη να εφαρμόσουμε μια οργανωμένη προσέγγιση η οποία να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται σε βασικές πληθυσμιακές ομάδες όπως τα εκδιδόμενα άτομα (sex workers), άντρες που έχουν ερωτική επαφή με άντρες, διεμφυλικά άτομα, πρόσφυγες, κρατούμενοι και χρήστες ναρκωτικών.
Ο Σύμβουλος της IPPF σε θέματα HIV, Alan Smith, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η προσπάθεια: «Ο τομέας της ανάπτυξης έχει πολλά να μάθει από το κίνημα για τον HIV, του οποίου η επιτυχία βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ακτιβισμό των κοινοτήτων. Την 1η Δεκεμβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας ανανεώσουμε τη δέσμευση μας για έναν κόσμο χωρίς AIDS”.
Στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1981 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013 διαγνώστηκαν με HIV/AIDS σχεδόν 13.500 άνθρωποι, περισσότερο από το 80% εκ των οποίων είναι άντρες και το σχεδόν 65% ηλικίας 25-44 ετών την εποχή που διαγνώστηκαν.
Από το 2010 έως σήμερα, εξάλλου, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV έχει αυξηθεί σημαντικά: από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, έφτασε τα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, ενώ εφέτος η αντίστοιχη αναλογία είναι έως στιγμής 7,2 φορείς ανά 100.000 πληθυσμού.
Όπως ανέφερε ο παθολόγος -λοιμωξιολόγος συντονιστής διευθυντή του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μάριος Λαζανάς, για το φαινόμενο αυτό ενοχοποιούνται τόσο η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης όσο και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα.
Και συνέχισε:
«Η κρίση έχει ως συνέπεια να γίνεται κοινή χρήση συριγγών και έτσι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ευτυχώς, όμως, αυτό παρατηρείται μόνο στην Αθήνα και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 είχαν βρεθεί οροθετικοί 1.041 χρήστες της Αθήνας, με τους 63 από αυτούς να έχουν εκδηλώσει ήδη AIDS και τους 42 να έχουν καταλήξει.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου