Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας. 1 εκατ. άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο. Χρήσιμα τηλέφωνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας. 1 εκατ. άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο. Χρήσιμα τηλέφωνα

Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
της Βικτώριας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, medlabnews.gr

Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση 10,5% στις αυτοκτονίες και στα δύο φύλα, κατά το υπό εξέταση διάστημα (2000-2012). Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε συνολικά, εκατόν πενήντα εννέα (159) προθέσεις αυτοκτονίας ατόμων μέσω διαδικτύου, από την αρχή του έτους.
Από αυτές τις περιπτώσεις, οι τριάντα οκτώ (38) απετράπησαν το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014. Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020. Ωστόσο, μόνο 28 χώρες μέχρι στιγμής έχουν υιοθετήσει κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε προηγούμενη έκθεσή του ο ΠΟΥ προειδοποιούσε η αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης λεπτομερειών σχετικά με τις αυτοκτονίες, αυξάνει τον κίνδυνο μιμητισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας».

Κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγωδία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έκθεσης.
«Οι συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, ακόμη και για μεγάλο διάστημα μετά την αυτοκτονία των αγαπημένων τους ανθρώπων», πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες.
Μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις», αναφέρεται στην έκθεση.
Σε όλο τον κόσμο, οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες.
Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.
Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών.
Το 2012, το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρισκόταν στο 11,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών —τουλάχιστον 15 ανά 100.000— βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.
Η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Γουιάνα και η Σουρινάμ περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007 την μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018 η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, ενώ οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα για άμεση συνάντηση με ειδικό μέσα σε 24 ώρες.Στόχος της Γραμμής είναι η διαχείριση της αυτοκαταστροφικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αλλά και να διασφαλιστεί όσο το δυνατό πιο άμεσα και αποτελεσματικά η παροχή ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης στον καλούντα και στην οικογένειά του.



Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid»
Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Διαβάστε επίσης

  • Τι προκαλεί τις αυτοκτονίες; Μύθοι και αλήθειες και πώς μπορεί να προληφθούν; 
  • Έχω κατάθλιψη; Τι μπορώ να κάνω; Που μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια; Χρήσιμα τηλέφωνα.
  • 3214 Αυτοκτονίες, στην Ελλάδα λόγω κρίσης, από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2012
  • Μεταπτώσεις διάθεσης, κυκλοθυμία, μπορεί να οφείλονται σε κατάθλιψη. Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της διπολικής διαταραχής.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων