επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Η επικεφαλής της μελέτης Τζοσίν Βερχόβεν του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στο Αμστερνταμ εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, που έγινε σε 2.300 άτομα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα τελομερή, στο DNA που βρίσκεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή κονταίνουν με την ηλικία, γι' αυτό και θεωρούνται δείγματα γήρανσης των κυττάρων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι άνθρωποι υποφέρουν για ένα διάστημα από ξαφνικό -και όχι μόνιμο- άγχος έχουν πιο κοντά τελομερή σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από καμία ψυχική ασθένεια αλλά και σε σχέση με αυτούς που έχουν ή είχαν στο παρελθόν ιστορικό αγχώδους διαταραχής.
Η διαφορά του μήκους των τελομερών στους πάσχοντες από ξαφνική αγχώδη διαταραχή μπορεί να υποδηλώνει επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης του οργανισμού από τρία έως πέντε χρόνια. Εξάλλου, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση μεταξύ των κοντύτερων τελομερών και της κατάθλιψης.
Η έρευνα των Ολλανδών επιστημόνων έλαβε υπόψη της τη συνολικότερη κλινική υγεία των συμμετεχόντων καθώς επίσης και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους. Όσοι υπέφεραν από κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής παρουσίαζαν διάφορες καταστάσεις, όπως αγοραφοβία, κρίσεις πανικού κ.ά.
Παρότι οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στο μήκος των τελομερών μεταξύ των ανθρώπων με μόνιμη αγχώδη διαταραχή κι εκείνων που βιώνουν ξαφνικό άγχος, εντούτοις ανακάλυψαν ότι τα τελομερή όσων είχαν θεραπευτεί για πάνω από 10 χρόνια ήταν σαφώς μακρύτερα από αυτά των ανθρώπων που είχαν θεραπευτεί για λιγότερο από μία δεκαετία. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι η διαδικασία γήρανσης των κυττάρων ενδέχεται να είναι εν μέρει αναστρέψιμη!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου