του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr
Χείρα βοηθείας στον επίπονο –για πολλούς- αγώνα για την απώλεια σωματικού βάρους μπορούν να προσφέρουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Και αυτό καθώς τείνουν να βοηθούν στην μείωση των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών και με αυτό τον τρόπο, να διευκολύνουν τον έλεγχο και την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως είναι η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και πρόσφατα το γλυκαντικό από στέβια, φαίνεται να συσχετίζεται με τη χαμηλή πρόσληψη προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, ενώ ενδέχεται να συμβάλλει και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, Δρ Bellisle.
Αντικείμενο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Obesity Reports, ήταν να εξετάσει την επίδραση των γλυκαντικών υλών στην όρεξη και τελικά στον έλεγχο του βάρους. Για τις ανάγκες της έρευνας η Δρ Bellisle εξέτασε πληθώρα μελετών με διαφορετικές μεθοδολογίες και σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού (άντρες-γυναίκες, αδύνατοι-παχύσαρκοι, ενήλικες-παιδιά).
Πρόσφατες κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και ενήλικες, τις οποίες μελετά η νέα έρευνα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν αυξάνει την όρεξη για κατανάλωση γλυκών προϊόντων. Μία εξ αυτών (“DRINK study”) έθεσε στο μικροσκόπιό της επί 18 μήνες 641 παιδιά, φυσιολογικού βάρους. Για τις ανάγκες της έρευνας τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία χορηγούνταν, σε καθημερινή βάση, ένα ρόφημα με ζάχαρη (104 kcal), ενώ στην άλλη ένα εικονικό ποτό, που στην ουσία ήταν νερό εμπλουτισμένο με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι και στις δύο ομάδες παιδιών δεν υπήρξε διαφοροποίηση στην πρόσληψη ζάχαρης. Δηλαδή τα παιδιά που λάμβαναν το εικονικό ποτό, δεν αναπλήρωσαν την ενέργεια που τους «έλειπε» από άλλα τρόφιμα, κι έτσι στο σύνολο προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, στην τελευταία ομάδα παιδιών, φάνηκε να διευκολύνεται η μείωση του σωματικού βάρους και λίπους τους κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως δημοσιεύθηκαν στο Current Obesity Reports έρχονται να διαψεύσουν στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και θέλουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά να ενεργοποιούν και να διατηρούν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμων και ποτών.
Πηγή
Bellisle F. Intense Sweeteners, Appetite for the Sweet Taste, and Relationship to Weight Management. Current Obesity Reports, 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου