Πόνος στα πλευρά, πλευροδυνία, νευραλγία. Αιτίες συνήθεις και απλές αλλά και εξαιρετικά σοβαρές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόνος στα πλευρά, πλευροδυνία, νευραλγία. Αιτίες συνήθεις και απλές αλλά και εξαιρετικά σοβαρές

Ένας πόνος στα πλευρά #flank #pain πέρα από την ενόχληση που μπορεί να προκαλεί μπορεί να υποδηλώνει κάτι πολύ σοβαρό
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Έντονος πόνος στην δεξιά πλευρά 

Ένας πόνος στα πλευρά πέρα από την ενόχληση που μπορεί να προκαλεί μπορεί να υποδηλώνει κάτι πολύ σοβαρό, άρα δεν θα πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. 
Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε αίτια ή καταστάσεις συνήθεις και απλές ή σε σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή.
Για παράδειγμα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της κακής πέψης, αερίου ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτό το είδος του πόνου, ειδικά αν είναι η δεξιά πλευρά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως η σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα, τροφική δηλητηρίαση, έκτοπη κύηση, εκκολπωματίτιδα, η ιογενής ηπατίτιδα, πέτρες στα νεφρά ή πέτρες στη χολή, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, πυελική φλεγμονή , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, δυσανεξία στη λακτόζη, λοίμωξη του ουροποιητικού ή διαφραγματοκήλη. 
Οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να διαγνωστεί όσο το δυνατόν συντομότερα και είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική επέμβαση

Στις γυναίκες, μπορεί να είναι κάποια κύστη στα γεννητικά όργανα.

Μεσοπλεύρια νευραλγία

Είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην περιοχή κατανομής των μεσοπλευρίων νεύρων, μεταξύ των πλευρών. Τα διαστήματα μεταξύ των πλευρών περιέχουν τους μυς και τα νεύρα και τα νεύρα αυτά μπορεί να υποστούν κάποια βλάβη ή φλεγμονή από μια ποικιλία καταστάσεων και νόσων που οδηγούν στην κλινική εικόνα της μεσοπλευρίου νευραλγίας.
Πως εκδηλώνεται;
Μπορεί να συνοδεύεται από σποραδικά επεισόδια οξέος πόνου ή πόνου ο οποίος είναι βύθιος και σταθερός. Ο πόνος μπορεί να έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα ή να είναι οξύς, να προσομοιάζει με μυϊκό σπασμό ή να εκδηλώνεται ως τοπική ευαισθησία. Συνήθως έχει ζωστηροειδή κατανομή στο ανώτερο θωρακικό τοίχωμα και μπορεί να επιδεινώνεται με την άσκηση ή  με κινήσεις που αφορούν το ανώτερο θωρακικό τοίχωμα, όπως ο βήχας ή το έντονο γέλιο. Συχνά η μεσοπλεύρια νευραλγία συνδυάζεται με τραυματισμό ή φλεγμονή του νεύρου, των μυών των χόνδρων και των συνδέσμων του θωρακικού τοιχώματος και της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πλευροδυνία ή Επιδημική μυαλγία ή νόσος του Bornholm

Η επιδημική μυαλγία ή η επιδημική πλευροδυνία που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. 
Είναι οξύς, έντονος και παροξυσμικός πόνος, που εντοπίζεται στις κατώτερες πλευρές ή την περιοχή κάτω από το στέρνο. Συχνά συνδυάζεται με επώδυνο σπασμό των πρόσθιων κοιλιακών μυών. Η νόσος λαμβάνει συχνά επιδημική μορφή και οφείλεται σε λοίμωξη από ιούς Coxsackie B.=

Ασκησιογενής Πλευροδυνία

Συμβαίνει σε αθλούμενους κάτω από έντονη άσκηση ή σε αθλήματα που έχουν διάρκεια (ομαδικά ή ατομικά). Η πλευροδυνία από άσκηση εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σαν κράμπα στα πλευρά και λιγότερες φορές σαν <<τσιμπήματα>> στους μεσοπλεύριους μύες.
Ο αθλούμενος έχει την εντύπωση ότι έπαθε κάποιο είδος θλάσης και την εντύπωσή του αυτή ενισχύει το γεγονός ότι του <<κόβεται η αναπνοή>> όταν παίρνει βαθιές εισπνοές (γεγονός που δεν συμβαίνει σε όλα τα περιστατικά με πλευροδυνία από άσκηση).
Η πλευροδυνία  που τις περισσότερες φορές δεν αφήνει τον αθλούμενο να συνεχίσει για εκείνη την ημέρα την άσκησή του, οφείλεται σε σπασμό κάποιας ομάδας  μεσοπλεύριων μυών (συνήθως εμφανίζεται πλάγια στο θώρακα δεξιά ή αριστερά). Ο σπασμός αυτός γίνεται με τη διακοπή της άσκησης και είναι δυνατόν να μην εμφανιστεί στο μέλλον.
Άλλες φορές όταν ο αθλούμενος φορτίζεται (ψυχικά ή σωματικά) η πλευροδυνία κάνει συχνή την παρουσία της. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε:

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
  • Άσθμα
  • Βρογχίτιδα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Υπεζωκοτική συλλογή υγρού
  • Πλευρίτιδα
  • Πνευμονία
  • Πνευμοθώρακας ή αιμοθώρακας
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Πνευμονική εμβολή
  • Πνευμονική υπέρταση
  • Φυματίωση
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ
ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Διαφραγματοκήλη
  • Παγκρεατίτιδα
  • Πεπτικό έλκος
  • Χολοκυστίτιδα
  • Χολολιθίαση
ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
  • Έρπις ζωστήρος

Θεραπεία για τον πόνο στα πλευρά 

Aνάλογα με την αιτία του πόνου εξαρτάται και η θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία.
Αν ο πόνος προκαλείται από μυϊκό σπασμό, την ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και η άσκηση συνιστάται. Όταν ο πόνος πλευρά προκαλείται από αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία για να μάθετε πώς να εκτελέσει τις ασκήσεις στο σπίτι. 
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για θεραπεία των περισσότερων λοιμώξεων. Χρήσιμα επίσης επίσης είναι υγρά και αναλγητικά. 
Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων